Editorial Februarie 2011 - Profesor Dr. Aurel ROMILA

                                                                       

                                                                                  TRANSCENDENT

     Cuvintul acesta se foloseste rar, in sensul teologic de domeniu sacru supranatural; cred ca poate avea si un sens mai general acela de "a depasi", a face un salt la altceva. De pilda vezi ceva, percepi dar nu ramii la perceptie ci interpretezi, gindesti, legi de un cuvint, judeci, adica depasesti perceptia o transcenzi!
      Astfel psihiatria academica, in care ne-am format, a fost transcendentata, depasita de conceptia resocializarii, care pretinde dela tratamentul unui caz sa fie dus pina la o reintegrare sociala. Desigur ca acesta cerinta profesionala e greu de realizat si atunci mediocrii preferea solutia mai comoda a farmacoterapiei. Iata dece a aparut APLR-ul ca sa apere aceasta transcendere.
       Putini cunosc cuvintul inrudit cu transcendentul si anume transcedentalul. Am vazut ca uneori sensurile acestor doua cuvinte se confumda; ori transcedentalul a fost introdus de Kant cu sensul de aprioric, adica precede perceptia, claseaza experienta, o ordoneaza in timp si spatiu cit si in sistemul categoriilor gindirii. Devine prin urmare o conditie a unei experiente clar concepute, corect depasite, care clasifica perceptia. Deaceia transcendent si transcedental se inrudesc dar se si deosebesc. Filozofia lui Kant are si aceasta nemuritoare contributie.
     In psihologie gasim multe exemple de trancendere cum ar fi maturizarea adolescentului sau intelepciunea adultului.
     Poetul metaforizeaza adica depaseste banalul cu o forta transcedentala, adica cu sensuri noi, originale.

      Asaca, e bine sa folosim cu curaj aceste doua notiuni kantiene, care ne ajuta sa gindim mai inalt si sa avem descoperiri de noi sensuri semantice.
                                                                                               Prof.Romila


 

No comments:

Post a Comment