Varza vindecă aproape orice fel de rană

   Varza face parte din familia cruciferelor si este originara din Europa Centrala. Se cultiva de peste 4.000 de ani si este folosita pentru tratarea multor probleme de sanatate înca din cele mai vechi timpuri. În zilele noastre s-a redescoperit efectul benefic al verzei asupra sanatatii, oamenii de stiinta aplecându-se asupra proprietatilor sale si introducând-o în componenta unui medicament.

Elimina toxinele
    Varza se utilizeaza atât intern, cât si extern. Cea mai importanta proprietate a sa este de dezintoxicare, având o afinitate deosebita pentru toxine, pe care le atrage si le elimina, contribuind la curatarea organismului de „deseurile” ce întretin boala. Totodata, asigura si o cicatrizare perfecta, fiind de neînlocuit în tratarea unor rani. În mod intern, cea mai indicata este sub forma de salate sau de sucuri, cu mentiunea ca persoanele cu o mare sensibilitate digestiva pot consuma varza ca salata numai dupa ce au scufundat frunzele în apa clocotita pentru un minut.

Eficienta în anemii
    Varza este indicata în afectiuni respiratorii, gastrice, intestinale (colite ulceroase, parazitoze), slabiciune generala, anemie. Profesorul Garnett-Cheney, de la Scoala de medicina din Stanford, a tratat cu suc de varza 65 de persoane cu ulcer gastric, dintre care s-au vindecat 63 în numai trei saptamâni de tratament. În tratamentul cirozei si al ascitei se recomanda tratament cu 400 g de varza zilnic, jumatate cruda, jumatate fiarta. S-a dovedit ca varza este cel mai eficient mijloc de a trata scorbutul, descoperire facuta cu totul întâmplator. Datorita continutului mare de fier, mangan si cupru este foarte eficienta în anemii.

Regleaza glicemia
    Un cercetator de la Universitatea din Texas a extras din varza un produs pe care l-a numit glutamina si pe care l-a folosit cu succes în vindecarea alcoolismului.  Varza mai contine si o substanta bactericida capabila sa reduca anumiti germeni Gram negativi. S-a constatat ca are proprietatea de a regla glicemia, fiind astfel indicata în alimentatia diabeticilor.

Proprietati cicatrizante

    Sucul de varza contine: 0,63% fecula verde, 0,29% albumina vegetala, 0,05% rasina, 2,89% extract gomos, 2,84% extract solubil în apa si în alcool, sulfat nitrat de potasiu, oxizi de fier, sulf. La 100 g de varza se gasesc: 3 g protide, 0,3 g lipide, 6 g glucide si urmatoarele minerale: 50 mg fosfor, 50 mg calciu, 1-3 mg de fier; vitamine hidrosolubile: 80 mg vitamina C, 0,15 mg vitamina B1, 0,12 mg vitamina B2, 0,6 mg vitamina PP si vitaminele liposolubile provitamina A 0,5 mg si 2183 U.I. din vitamina A. Dupa unii autori ar contine si vitamina D2, antirahitica. Proprietatile cicatrizante ale sucului de varza folosit în tratarea colitelor ulceroase par sa se datoreze mucilagiilor, sulfului, sarurilor de potasiu, vitaminei U pe care le contine, ca si vitaminei K, antihemoragica. Vitamina U se distruge prin fierbere, de aceea se foloseste sucul de varza cruda. 

Suc, salata sau murata
    Deoarece gustul lui nu este foarte placut, sucul de varza se bea împreuna cu alte sucuri, cum ar fi cel de mere si de morcov. Varza se foloseste si tocata marunt, sub forma de salata, fiind un aperitiv foarte apreciat. Fierberea ei în mod traditional o face foarte indigesta si îi distruge aproape toate proprietatile curative, pe când o fierbere usoara, astfel încât varza sa ramâna destul de crocanta, o face foarte digestiva, înmuind putin celuloza si pastrând toate calitatile, devenind aliment-medicament.

Dezinfecteaza tractul intestinal
     De asemenea, varza acra, asa cum se prepara la noi în tara, prin procedee naturale, îsi pastreaza toate proprietatile, iar fermentii obtinuti prin murare ajuta la digestia celulozei si a grasimilor. Ea devine greu digerabila prin tocaturile ce i se adauga. Fermentii lactici ai verzei acre sunt dezinfectanti puternici ai tractului intestinal si de aceea este indicat sa nu spalam varza acra, pentru a nu-i distruge. Datorita bogatiei în sulf, arsenic, calciu, fosfor, cupru, iod este indicata ca remineralizant si reconstituent. Este un aliment-medicament reechilibrant general în buna functionare a organismului.

Ne apara de cancer!
     Prin vitamina A, varza întretine nutritia tesuturilor si întârzie semnele exterioare ale îmbatrânirii. Vitamina B este un echilibrant nervos, favorizând absorbtia oxigenului la nivelul celulei si metabolismul glucidelor. Datorita sulfului este dezinfectanta si tonifianta în afectiunile aparatului respirator, în anumite eczeme, în seboree si în protectia cutanata. Prin magneziu, potasiu si calciu apara organismul împotriva maladiilor, inclusiv cele canceroase. Prin clorofila este antianemica, prin protide si glucide este energetica si constructoare.

Aplicatii de frunze pentru ulcer varicos
     Extern se folosesc frunzele de varza, sub forma de aplicatii în urmatoarele cazuri: plagi din cele mai grave, contuzii, crapaturi, ulcere varicoase, arsuri, cangrene, necroze, eczeme, acnee, hemoroizi, infectii de toate felurile, nevralgii reumatismale, lombagii, ascite, colici nefritice, migrene, cefalee, afectiuni gastrointestinale si hepatice, afectiuni pulmonare, muscaturi de animale, tumori. În unele cazuri, reactia imediata dupa aplicarea frunzelor de varza este o amplificare a durerii si a supuratiei, dar acest fenomen este dovada ca varza lucreaza si nu trebuie sa va speriati sau sa renuntati la tratament! Daca reactiile sunt prea violente, se întrerupe aplicarea frunzelor de varza si se ung locurile cu ulei de masline presat la rece, ulei de migdale, iar când inflamatia s-a mai redus, se reia aplicarea de frunze de varza.

Mod de folosire externa
     Pentru aplicare se procedeaza astfel: se folosesc de preferinta frunzele de la suprafata verzei, cele care sunt mai intens colorate în verde si au fost expuse la soare, adica pe cele pe care de obicei la gatit le dam la o parte. Se spala bine cu apa rece, se sterg cu un servet curat de bumbac, se pun pe o planseta, de asemenea foarte curata, se scot cu cutitul nervurile mari si apoi cu un facalet sau cu o sticla se strivesc usor frunzele pe ambele parti. Se pune pe locul afectat o bucata de finet, apoi se pun frunzele si dupa aceea iarasi finet, si se leaga locul nu foarte strâns. Se iau masurile necesare sa nu alunece pansamentul, în functie de locul unde se fac aplicatiile. Frunzele trebuie sa fie proaspete, si când luam mai multe din piata le tinem la frigider într-o punga de plastic. Vom constata a doua zi ca frunzele se subtiaza foarte mult, parca se topesc, si, dupa gravitatea bolii, uneori chiar de la prima aplicare, depun un strat albicios sau se îmbiba bandajul cu un lichid purulent. Când se fac aplicatii pe rani deschise sau pe ulcere varicoase supurânde se recomanda înmuierea frunzelor prin scufundarea timp de unu-doua minute în apa fierbinte.  Unii terapeuti recomanda si folosirea frunzelor de varza rosie. Cele mai bune rezultate le are aplicarea frunzelor pe timp de noapte. Daca pacientul este friguros se recomanda încalzirea frunzelor de varza înainte de aplicare, punându-le pe un capac de vas cu apa fierbinte, pentru câteva momente. Si în caz de afectiuni dureroase (nevralgii reumatismale, lombagii), cataplasmele cu frunze de varza aduc o rapida usurare bolnavilor.

Anda Postolache

http://www.taifasuri.ro/taifasuri/farmacie-verde/612-varza-vindec-aproape-orice-fel-de-ran.html

No comments:

Post a Comment