Redactia: Profesor Dr. Aurel Romila (Presedinte APLR), Psih. Paula Anghelita; Adresa revistei este: http://www.aplr-doctorat.blogspot.com
INVITATIE - Seminar APLR - Sambata 28 Aprilie
Invitam pe toti membrii APLR, doctoranzii, psihologii Sambata 28 Aprilie, ora 10 la Seminar APLR sala amfiteatru, sectia IX, Sp.Obregia cu urmatoarele teme : - Analiza Existentiala - prezinta psiholog Tina Bran, - Referat propriu- psiholog Iliuta Catalina, - filozofie, cultura - discutii si comentarii. Va asteptam in numar cat mai mare cu participare inter-activa si noi propuneri de teme si subiecte. Va multumim, Redactia
CARTEA ROSIE a lui JUNG
Jung are o opera voluminoasa iar "cartea rosie" publicata postum a fost tinuta in secret din 1913. El nota in doua caiete ("negre") auto experimentul sau psihologic, care cuprindea visele sale si viziunile sale. Analiza trairilor onirice l-a dus la concluzia importanta ca pe linga planul realitatii (superficial si banal) exista un al doilea plan, spiritul profund, sau inconstientul colectiv, care se manifesta prin complexe (persona, animus-anima) si care poate prefigura viitorul. Punctul extrem al acestui plan profund ar putea fi chiar Dumnezeu. Iata diferenta fata de Freud. Mai important decit sexul, libidoul inconstientului personal este forta profunda a unificarii subiective si care da si diferentele culturale si caracteriale ale oamenilor, tarilor, epocilor. Consecinta este pentru psihoterapie. Omul ontogenetic repeta filogenia colectiva si se maturizeaza, proces numit de Jung "individuatie". Dealtfel si conceptia lui se chiama PSIHOLOGIE INDIVIDUALA.
Prin aceste descoperiri Jung este socotit unul din cei mai importanti ginditori ai secoluli XX, impreuna cu Freud, Heidegger, Sartre, Husserl etc.
Prof. A. ROMILA
Zen Story - April
|
Filozofia Discernamantului - Lectii 213+ Meloterapie I +II (curs upgrade) - Profesor Dr. Aurel ROMILA
Filozofia Discernamantului - Lectii 220+ Meloterapie I+II (curs upgrade)
La tabloul 128 si 129 aveti o iconita la mijlocul paginii,
o deschideti cu click dreapta, apoi alegeti SHOW (fie si prin Presentation Object),
se va deschide un alt PowerPoint cu adresele de web pentru fiecare melodie sau compozitor.
Dati click pe oricare adresa de web si se conecteaza direct la Youtube de pe internet cu alegerea facuta.
Download Click : Filozofia Discernamantului - Lectii 220 + Meloterapie I+II
WPA Electronic Directory
* cafeaua si glaucomul
VORBE DE DUH DE LA UNII CARE SI-AU DAT DUHUL
Un linguşitor îi atrase atenţia lui Oliver Cromwell, care intra biruitor în Londra, ce multă lume se strânsese să-l vadă."Tot atâţia ar fi fost şi dacă m-ar fi dus la eşafod", fu răspunsul.Celebrul compozitor Hans von Bülow, plimbandu-se intr-o seara prin Berlin, ingandurat, s-a lovit de un trecator.Acesta s-a oprit iritat si se rasti la muzician:- Dobitoc!Bülow isi scoase palaria si spuse:- Incantat de cunostinta, numele meu este Bülow!
O echipa de zidari lucra la repararea parterului unei case cumparate de celebrul tenor Enrico Caruso (1873-1921). Intr-o zi, in timp ce cantaretul repeta cateva arii intr-o camera de la etajul I , se prezenta la el maistrul.
- Doriti sa terminam reparatiile luna asta?
- Bineinteles! - raspunde Caruso. - Atunci, fiti amabil si nu mai cantati. Imediat ce va aud, oamenii mei lasa totul balta si stau sa va asculte...
A fost, povestita mai tarziu de Caruso, cel mai frumos compliment care i s-a facut vreodata.
Marele scriitor irlandez George Bernard Shaw a fost invitat ca punct de atractie la masa unor aristocrati. Amfitrioana, cunoscuta pentru inteligenta sa cam subreda, facu imprudenta sa-l intrebe:
- Spuneti-mi, va rog: am auzit ca pestele regenereaza materia cenusie. Ce peste ma sfatuiti sa consum?
- Balena ! - raspunse prompt Shaw.
După ce a eşuat în campania militară din Rusia, în 1812, Napoleon se retrăgea grăbit spre vest.În dreptul râului Niemen, el împreună cu suita sa se opriră şi cerură ajutorul unui ţăran barcagiu din împrejurimi să-i treacă pe celălalt mal.
Când ţăranul îi ajută să treacă râul, Napoleon se interesă:
- Mulţi dezertori au trecut râul zilele acestea?
Naiv, ţăranul i-a răspuns:
- Niciunul, dumneavoastră sunteţi primul.
Împăratului Octavian Augustus îi fu prezentat un grec care semăna uimitor cu el şi, în plus, avea şi cam aceeaşi vârstă.
Glumind, Augustus îl întrebă dacă nu cumva maică-sa fusese în tinereţea ei pe la Roma, cam prin vremea când şi tatăl împăratului era tânăr. Răspunsul grecului fu prompt: - Mama nu a fost, dar tatăl meu a stat la Roma mai de mult. Cam cu un an înainte de naşterea ta, Cezar!
N.T.Orăşanu, poet şi publicist, autor de epigrame şi pamflete politice, a fost trimis în timpul domniei lui Cuza de nenumărate ori la închisoarea Văcăreşti, fiindcă pe vremea aceea exista arestul preventiv pentru delicte de presă. De câte ori Orăşanu scria câte un articol violent sau atingător la Vodă, îşi trimitea imediat salteaua, plapuma şi pernele la Văcăreşti. Directorul penitenciarului nu voia să le primească, însă Orăşanu îi răspundea:
- Nu-ţi fie teamă, o să primeşti şi ordinul peste câteva ceasuri. Fapt ce se adeverea întotdeauna.
Un amic al lui Caragiale i s-a plâns acestuia într-o zi:- Auzi, nene Iancule, neruşinatul ăla de Georgescu, nepricopsitul, coate-goale ăla, a îndrăznit să mă facă tâmpit şi idiot.
- Când, stimabile? l-a întrebat Caragiale cu un aer scandalizat.
- Acum o oră.
- Ce măgar! a exclamat Caragiale.
Apoi, luându-l gura pe dinainte: - Totdeauna a fost în întârziere neisprăvitul ăsta!
În anul 1906 trebuia să se formeze un nou guvern francez. Cel desemnat cu formarea lui, Ferdinand Sarrien, a invitat acasă câţiva oameni politici pentru consultări, printre care şi pe Georges Clemenceau. În timpul discuţiilor s-a servit un bufet rece. Văzând că dintre oaspeţi numai Clemenceau nu mananca nimic, gazda l-a întrebat: - Dumneata ce doreşti, domnule Clemenceau?
- Internele, a răspuns acesta.
A doua zi, Clemenceau a depus jurământul ca ministru de interne!
Ziarisul şi prozatorul Anton Bacalbaşa a fost invitat într-o seară la o petrecere. Printre ceilalţi invitaţi se afla şi un general în retragere. Acesta tocmai citise volumul de schiţe satirice în care scriitorul demasca tarele vieţii cazone. Fără să ştie că scriitorul se afla chiar în faţa sa, generalul indignat ameninţa că îl va chema pe autor în faţa justiţei pentru injurii aduse corpului ofiţeresc, la care Bacalbaşa a intervenit:
- Lăsaţi-l, domnule general. Cine ştie ce amărât o fi şi scriitorul ăsta. Nu vedeţi? Până şi numele îl are ca vai de capul lui, ba cal, ba şa!Anton Bacalbasa a scris o epigrama referitoare la Victor Babes:Ba bei,Ba beşi,Tot acolo ieşi.La care Babeş a raspuns :Ba cal, ba şa,Tot măgar sadea.În ajunul morţii înţeleptului Socrate, un prieten se duce la închisoare să-l viziteze şi dădu acolo peste un profesor de muzică, care îl învăţa pe filozof un cântec la liră.