Editorial August 2012

P S I H O T E R A P I A - citeva observatii

prof.dr. Aurel Romila


  Psihoterapia cuprinde sute de metode de a imbunatati viata pacientului psihic, mai ales care doreste asta.
 Multitudinea ofertelor si inmultirea teraputilor se poate amesteca cu falsificari si greseli. De aceea, mentinerea unui dialog asupra acestui subiect ramine deschisa.
 Se stie ca nu este o sttiinta riguroasa, ca nu poate avea stsatistici convingatoare, ca poate adesesa, mai ales in caz de esec, de a fi socotita o escrocherie, asa ca, cei cu bune intentii, vor sa-si lamureasca o teorie, sa aibe macar o justificare morala.
 Am spus-o déjà ca apropierea filozofiei poate ajuta. Aici trebuie sa retinem relatia dintre terapeut ca subiect si pacient ca obiect. Ambii factori au aceeasi structura psihologica: sunt unitatea unui ego cu sinele sau. Lasam pe altadata analiza terapeutului si ne oprim la pacient.
 Terapeutul pune un diagnostic dar pentru alegerea metodei psihoterapice trebuie sa cunoasca structura psihologica, adica relatia egoului su sinelepacientului. Din asta rezulta si obiectivele psihoterapiei: modificarea egoului sau a sinelui sau a relatiei dintre ele.
 Scopul este o mai buna adaptare la mediul socio-familial cu rezultate social valabile: promovare de examene, diploma, eficienta in joburi, armonizarea contrariilor. Diminuarea suferintelor postconflictuale.
 Asa ca adagio antic "cunoaste-te pe tine insuti" se face cu ajutorul terapeutului , prin sugestiile pe care el le poate da pacientului sau. De aceea in acest an seminariile APLR sunt centrate pe studiul filozofiei ca ajutor pentru psihoterapie.

No comments:

Post a Comment