Despre EVALUAREA COMPORTAMENTULUI SIMULAT prin TEHNICA POLIGRAF ca METODĂ VALIDATĂ ȘTIINȚIFIC sau ”DETECTORUL DE MINCIUNI” în ROMÂNIA




Alin LEȘ a publié:"Despre evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf sau despre "detectorul de minciuni", s-a discutat în direct la Antena 3, 14 ianuarie 2013, cu Dr. KISS Csaba, comisar şef, expert criminalist autorizat la departamentul Poligraf din cad"


Despre EVALUAREA COMPORTAMENTULUI SIMULAT prin TEHNICA POLIGRAF ca METODĂ VALIDATĂ ȘTIINȚIFIC sau "DETECTORUL DE MINCIUNI" în ROMÂNIA

by Alin LEȘ
Despre evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf sau despre "detectorul de minciuni", s-a discutat în direct la Antena 3, 14 ianuarie 2013, cu Dr. KISS Csaba, comisar şef, expert criminalist autorizat la departamentul Poligraf din cadrul Poliţiei Capitalei și NEAGU Nicolae, psiholog poligraf în supervizare.
Colegii mei au explicat - în timpul avut la dispoziție în cadrul emisiunii "Sinteza zilei" prezentată de Mihai GÂDEA - atât aspecte practice ale unei testări poligraf în spațiul penal (cu exemplificare), cât și aspecte legate de „păcălirea" aparatului.
Puțin din material se regăsește și în postarea de mai jos. Câteva adăugiri:
(1) Continuarea discuției care, din păcate, nu mai este în acest filmuleț, ar fi lămurit dubiile sau îndoielile în privința evaluării comportamentului simulat prin tehnica poligraf invocate - mai mult sau mai puțin în cunoștință de cauză - de colegii avocați, procurori, magistrați, judecători, colegi din poliție, jandarmerie etc.
(2) „Metodă validată științific" (Dr. KISS Csaba).
(3) Reținem și părerea psihologului Hanibal DUMITRAȘCU în privința tehnicii poligraf: "adevăr științific irefutabil". De altfel, la finalul testării poligraf, rezultatul este prezentat într-un document intitulat "raport de constatare tehnico-științifică".
(4) S-a discutat și problema persoanelor cu psihopatie (sau a psihopaților) și s-a arătat concret că reactivitatea acestora este dată de miza consecințelor penale ale faptei, NU DE STĂPÂNIREA EMOȚIILOR. Aici planul problemei se schimbă și vorbim științific de o reactivitate scăzută sau de o areactivitate pentru aceste persoane, nici pe departe, repet, de motivul atât de des invocat de colegii amintiți mai sus, acela de "stăpânire a emoțiilor" și/sau de "păcălire" a aparatului.
(5) „Subiecții sinceri cer cu tărie testarea poligraf pentru a-și dovedi nevinovăția comparativ cu ceilalți care doar sugerează că ar face-o" (Dr. KISS Csaba).
Alin LEȘ
@2013. Toate drepturile rezervate



No comments:

Post a Comment