Tabelul face referire la valoarea procentuală a fiecărei substanțe nutritive per 100 gr de aliment raportat la necesarul zilnic (%DV). Valorile prezentate în tabel sunt valori maxime, asimilarea substanțelor nutritive fiind strâns legată de capacitatea de absorbție a organismului precum și de modalitatea de preparare a alimentului.
Vitamina A
|
caise (40%), broccoli (12%), pepene galben (70%), morcovi (330%),dovleac (104%), spanac (209%), ficat de vițel (1500%), cartofi dulci(400%), pepene (11%), papaya (20%), fasole verde (15%), varză (150%), sparanghel (15%), nap (152%), grapefruit (15%), ardei (60%),praz (34%), roșie (17%), pătrunjel (13% 2 linguri), salată verde (170%), prune uscate (25%), cătină, rubarbă (4%), smochine, mango
|
Vitamina B1
|
semințe de in (100%), migdale (45%), semințe de susan (45%), semințe de floarea soarelui (105%), sparanghel (60%), linte (10%),fasole uscată (10%), usturoi (16%), cătină, smochine, mango
|
Vitamina B2
|
|
Vitamina B3
|
|
Vitamina B5
|
ficat de vițel (70%), ouă (10%), avocado (15%), ciuperci (19%),porumb (10%), soia, semințe de floarea soarelui, cereale integrale, germeni de grâu, mazăre, alune, mango
|
Vitamina B6
|
ficat de vițel (45%), cartofi dulci (15%), cod (20%), semințe de floarea soarelui (60%), pui (35%), curcan (30%), cartofi (15%), ardei (15%),praz (10%), avocado (13%), usturoi (68%), dovlecel(11%), cătină, mango
|
Vitamina B12
|
ficat de vițel (1450%), somon (90%), sardine (290%), cod (15%), ouă(20%), vită (40%), scoici, borș de casă, murături, rejuvelac, lapte și produse din lapte
|
Antioxidanți
|
avocado, sfeclă roșie, fructe de pădure, broccoli, varză,morcovi, pește, usturoi, struguri, ceai verde, nuci, ceapă, ardei iute,prune, stafide, semințe, cartofi dulci, roșie, măcriș, germeni de grâu, lămâie, afine
|
Vitamina C
|
caise (15%), mere (12%), broccoli (135%), pepene galben (60%),dovleac (16%), cartofi dulci (35%), pepene (10%), papaya (100%),mazăre (23%), fasole verde (20%), varză de bruxelles (140%),conopidă (85%), ceapă (15%), cartofi (15%), varză (57%), banane(15%), sfeclă roșie (12%), nap (30%), grapefruit (64%), portocală(88%), căpșuni (100%), ardei (200%), praz (20%), ananas (80%),roșie (20%), avocado (16%), kiwi (130%), usturoi (60%), dovlecel(28%), lămâie (76%), prune (18%), zmeură (50%), pătrunjel (17% 2 linguri), salată verde (37%), afine (20%), cătină, rubarbă (15%)
|
Vitamina D
|
|
Vitamina E
|
migdale (135%), semințe de floarea soarelui (180%), germeni de grâu, cătină
|
Vitamina K
|
spanac (616%), morcovi (17%), soia (23%), mazăre (32%), fasole verde (17%), varză de bruxelles (210%), conopidă (20%), varză (85%), sparanghel (60%), castravete (20%), nap (460%), praz (60%), fasole uscată (10%), avocado (26%), țelină (35%), struguri (16%), alge (80%), prune (10%), zmeură (10%), pătrunjel (155% 2 linguri),salată verde (120%), afine (30%), cătină
|
Magneziu
|
semințe de in (100%), migdale (75%), semințe de susan (90%), caju(75%), soia (20%), semințe de floarea soarelui (80%), semințe de dovleac (150%), quinoa (40%), hrișcă (12%), mei (10%),secară (30%), orez brun (10%), fasole uscată (10%), alge (30%),ciuperci (6%), lămâie, cătină, prune
|
Calciu
|
lapte de vacă 2% (12%), semințe de susan (100%), iaurt (18%), nap (13%), usturoi (25%) , alge (16%), scorțișoară (5% 2 linguri), brânză, somon, sardine, creveți, semințe de mac, prune uscate, cartofi,pudră de roșcove, soia, migdale, ciuperci, morcovi, creson, semințe de in, pește, ouă, legume verzi și alte plante cu frunze verzi, fasole,mazăre, quinoa, semințe de susan, citrice, cătină, rubarbă (10%), prune, smochine
|
Fier
|
semințe de susan (80%), soia (29%), semințe de dovleac (45%), măsline (18%), semințe de chimion (15% o lingură), sparanghel (12%),praz (10%), linte (17%), fasole uscată (12%), năut (13%), alge (15%),pătrunjel (3% 2 linguri), gulbenuș de ou, scoici, alge, toate plantele cu frunze verzi, broccoli, mazăre, sfeclă roșie, fructe uscate, cereale, mei,orez, pește, lămâie, afine, cătină, rubarbă, prune, mango
|
Mangan
|
spanac (46%), cartofi dulci (25%), semințe de in (250%), migdale(135%), semințe de susan (135%), caju (75%), nuci (160%), alune(105%), grâu integral (30%), soia (40%), semințe de floarea soarelui (105%), semințe de dovleac (220%), mazăre (28%), fasole verde(12%), quinoa (100%), banane (15%), hrișcă (20%), sfeclă roșie(20%), mei (13%), ovăz (25%), orz (15%), orez brun (45%), spelta (115%), căpșuni (20%), praz (24%), ananas (46%), linte (17%), fasole uscată (21%), năut (51%), struguri (35%), usturoi (90%), zmeură (40%), ciuperci (13%), afine (20%), smochine
|
Acid folic
|
spanac (36%), broccoli (14%), ficat de vițel (90%), alune (60%), semințe de floarea soarelui (60%), conopidă (15%), quinoa (40%), sparanghel (12%), sfeclă roșie (30%), nap (28%), ardei (10%),praz (15%), linte (45%), fasole uscată (32%), avocado (20%), năut(42%), alge (45%), pătrunjel (3% 2 linguri), salată verde (31%)
|
Potasiu
|
cartofi dulci (15%), cartofi (15%), banane (12%), sfeclă roșie (12%),vânătă (6%), fasole uscată (12%), avocado (15%), dovlecel (8%),ciuperci(10%), lămâie, afine, cătină, rubarbă, prune , smochine (20%), mango
|
Fosfor
|
ficat de vițel (45%), semințe de in (50%), migdale (45%), semințe de susan (60%), caju (60%), soia (23%), ouă (30%), iaurt (10%), semințe de floarea soarelui (60%), semințe de dovleac (120%),pui (25%), curcan (20%), quinoa (40%), mei (10%), orz (10%), linte (17%), fasole uscată (13%), năut (15%),usturoi (16%), lămâie, afine, cătină, rubarbă, smochine
|
Cupru
|
ficat de vițel (800%), semințe de in (50%), migdale (60%), semințe de susan (219%), caju (105%), nuci (80%), alune (60%), semințe de floarea soarelui (90%), orz (15%), spelta (35%), nap (13%), linte(12%), fasole uscată (10%), năut (17%), afine, mango
|
Zinc
|
|
Seleniu
|
somon (60%), semințe de susan (45%), cod (70%), ouă (40%), semințe de floarea soarelui (80%), pui (40%), curcan (50%),ovăz (7%), secară (150%), orz (25%), orez brun (12%), usturoi (20%),ciuperci (10%), rubarbă
|
Iod
|
|
Proteine
|
ficat de vițel (60%), somon (50%), sardine (45%), alune (45%),cod (50%), soia (30%), ouă (20%), semințe de dovleac (45%), pui (65%), curcan (65%), vită (50%), spelta (30%), linte (17%), fasole uscată (16%), năut (17%), drojdia inactivă, lămâie
|
Fibre
|
mere (10%), morcovi (14%), cartofi dulci (15%), semințe de in (100%),semințe de susan (45%), grâu integral (17%), soia (23%), mazăre(20%), fasole verde (12%), varză (10%), banane (12%), hrișcă (10%),sfeclă roșie (15%), secară (60%), orz (25%), spelta (30%), nap (13%),vânătă (10%), linte (30%), fasole uscată (25%), avocado (26%), năut(30%), pară (12%), zmeură (30%), porumb (12%),afine (12%), rubarbă (8%), o prună (4%), smochine, mango
|
Amino-acizi esențiali
|
|
Triptofan
|
ficat de vițel (120%), cartofi dulci (15%), somon (90%), sardine (80%),semințe de in (90%), migdale (60%), semințe de susan (105%), caju(75%), alune (90%), cod (80%), soia (70%), ouă (50%), semințe de floarea soarelui (90%), semințe de dovleac (150%), pui (110%), curcan (100%), cartofi (10%), vită (50%), quinoa (40%), hrișcă (14%),mei (12%), secară (40%), orz (17%), linte (25%), fasole uscată (32%),năut (27%), usturoi (24%), alge (15%)
|
Molibden
|
|
|
|
No comments:
Post a Comment