Redactia: Profesor Dr. Aurel Romila (Presedinte APLR), Psih. Paula Anghelita; Adresa revistei este: http://www.aplr-doctorat.blogspot.com
Editorial DECEMBRIE 2019 - Prof.Dr. Aurel ROMILA
SCHIMBĂRI
Predarea psihologiei se face prin expunerea succesivă a funcțiilor analitice, începând cu funcțiile cunoașterii, continuând cu afectivitatea și activitatea. Mai departe, se expun funcțiile sintetice, ale personalității, adică temperamentul, caracterul și aptitudinile. Această prezentare a personalității nu are o realitate demonstrabilă pentru că observarea dimensiunii psihice (subiective) este totdeauna angajată cu obiectul (Freud) sau psiho-social, cu diferitele forme ale acestei obiectivări. Prin urmare, noi nu observăm elemente psihologice pure, ci micro sau macro unități psiho-sociale, care stau la baza întregii conștiințe sociale. Așa că noi întâlnim numai activități complexe, statuate în formele conștiinței sociale, ideale sau materiale și putem să le reducem la unități psiho-sociale și pe acestea, mai departe, la elementele psihologiei academice. Prin urmare, psihologia se deduce în sens invers decât se credea și formele pe care le întâlnim sunt combinații sintetice, care exprimă până la urmă raporturile între componentele sincrone sau diacrone ale psihologiei.
Niciodată un element de psihologie, fie el analitic sau sintetic, nu se poate înțelege izolat, ci numai ca parte a întregului, care este personalitatea. Husserl a arătat încă din secolul al XIX-lea că psihologia este formală și pe undeva inutilă pentru că, de fapt, ea este o logică a intenționalității, care, în termeni actuali, se descrie chipurile ca o noutate în organizarea managerială. Deci, în psihologia logică contemporană trebuie făcută schimbarea managerială. Adică, pe de o parte, este intenția, interesul, dorința, viața, afirmarea unei voințe care forțează cunoașterea la un scop și un proiect. Toate elementele servesc acestui scop și proiect. Mai departe, aceasta întâmplându-se în ansambluri sau chiar mai multe în același individ, se dezvoltă prin luptă concurențială, prin conflict, de unde rezultă succese, eșecuri, realizări sau ratări.
Se știe că psihologia veche a fost centrată în secolul al XIX-lea pe cunoaștere, inteligență, Q.I., iar psihologia secolului al XX-lea a fost centrată pe afectivitate. În secolul nostru, ea este centrată pe o susținere energetică a proiectului, iar acesta pe opțiunea scopului, pe furnizarea mijloacelor și, în final, pe rezistența persoanei, în aparent confuzia generală. Schimbarea este către psihoterapie, dar aceasta nu este eficientă decât dacă se înțelege structura complexă a personalității și aplicarea tehnicilor de echilibrare a componentelor acesteia. Desigur, totul are limite și nu trebuie înțeles că, cel puțin deocamdată, putem schimba totul și, mai ales, nu putem schimba componentele genetice. Probabil că cea mai mare greșeală nu este slăbiciunea proiectului, ci ambiția unor proiecte care depășesc posibilitățile personalității. Atunci eșecul este aproape sigur. Lumea actuală are multă psihopatologie și înaintează mai ales prin automatisme și inconștient, raportându-se, mai ales, la un progres oricât de infinitival și neglijând, de fapt, mulțimea eșecurilor. Așa că psihologia viitorului este o bună pregătire pentru psihopatologie, pentru prevenirea și tratarea dezechilibrelor. Aceasta înseamnă combinarea psihologiei academice cu psihopatologia psihiatrică și a ambelor cu sociologia și filosofia. Un drum armonios, însă, înseamnă combinarea acestui tot cu teologia. Și, cum a observat Nietzsche, progresul este numai aparent, este o eternă reîntoarcere într-o spirală a cunoașterii (Hegel), care doar aparent este un neo-medievalism, deoarece nota distinctivă este progresul tehnologic. El nu este însă singur. Dacă ar fi așa, ar fi iar o îngustare deprimantă. Așa că rețeta viitorului este schimbare, da, dar este o schimbare a tuturor componentelor, care includ și tehnologia.
Prof. Dr. Aurel ROMILA
25 noiembrie 2019 - lansarea cartii d-lui. Prof.Dr. Aurel ROMILA: Expresia psihopatologică în pictură
Facultatea de Psihologie a Universităţii Ecologice și Editura Trei vă invită la evenimentul de lansare a cărții "Expresia psihopatologică în pictură" de Aurel Romila.
Lansarea acestei cărți-album, cuprinzând peste 800 de creații plastice ale unor pacienți psihiatrici, va avea loc luni, 25 noiembrie, orele 10.00 - 12.00 în Aula Magna a Universităţii Ecologice din Bucureşti. La eveniment vor vorbi: psihiatrul și profesorul universitar Aurel Romila, membru de onoare al Academiei Romane, Constantin Bălăceanu Stolnici, Raluca Băloiu, curator, istoric de artă și Victor Popescu, redactor Editura Trei.
PREZENTAREA CĂRŢII
Psihopatologia îmbracă multe forme – de la cele mai grave, care echivalează cu o dezintegrare aproape completă a personalității, la cele mai ușoare, mai acceptabile social, în care suferința individului poate trece neobservată de cei din jurul său. În adâncuri există însă mereu un zbucium, ce transpare prin produsele inconștientului – gesturi, cuvinte rostite fără voie, vise, creații artistice. Aici intervine, însă, o primă întrebare: sunt acestea din urmă artă? În ce măsură desenele și picturile persoanelor atinse de boala psihică pot transmite fiorul și încântarea pe care privitorul le trăiește în fața unui Rembrandt? Care sunt criteriile care despart arta „adevărată", recunoscută public, de aceste expresii interioare? Și, apoi, din perspectiva medicului și a psihologului, întrebarea vizează valoarea lor diagnostică – cât de mult pot discrimina aceste creații între o tulburare și alta sau cât pot oferi un prognostic al bolii?
Cu cele mai bine de 800 de lucrări pe care le prezintă, realizate de peste 250 de pacienți psihiatrici, cartea de față deschide o cale către lumea abisală a bolnavului psihic, permițându-ne să aruncăm o privire înăuntru și să căutăm un sens dezechilibrului.
Prof. univ. Aurel Romila, medic psihiatru, a fost șeful Catedrei de Psihiatrie de la UMF "Carol Davila" din București (1994-2004), unde, în prezent, este conducător de Doctorat. În cariera sa didactică la UMF și UEB a predat o concepție psihopatologică modernă, sistematică, bazată pe o ideație clară și distinctă sub influența lui Descartes și Henri Ey. În prezent predă la Facultatea de Psihologie a Universității Ecologice din București și, din 1990, este președintele-fondator al Asociației Psihiatrilor Liberi din România (APLR). Autor a peste 200 de lucrări științifice, este cunoscut mai ales pentru tratatele Psihiatrie (2004) și Psihopatologia și psihologia clinică (2018). A afiliat țara noastră la Societatea Internațională de Psihologia Expresiei de la Paris (Spitalul "Sainte-Anne").
A inițiat și a clădit Pavilionul de Resocializare (astăzi Pavilionul 9) de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Al. Obregia", unde a activat din 1962 până în 2004, înființând 14 ateliere cu diverse activități și meserii pentru bolnavii internați. Resocializarea este o concepție originală în psihiatria contemporană, care a fost probată timp de mai mulți ani prin activitate productivă și recompensarea bănească a bolnavilor psihici cu 30% din valoarea produsului. Pe lângă aspectul economic, resocializarea a influențat metodele psihoterapice prin meloterapie, expresie plastică, teatru etc.
https://www.facebook.com/events/psihologie-ueb/expresia-psihopatologic%C4%83-%C3%AEn-pictur%C4%83-de-aurel-romil%C4%83/559193754917745/
Editorial NOIEMBRIE 2019 - Prof.Dr. Aurel ROMILA
RUGBY ȘI PSIHOTERAPIE
Vă invit la meciul psihologiei. Este o partidă de rugby între echipele SEX (psihanalizele) și SPIRIT (terapiile religioase), arbitrate de arbitrul central (autogene training ajutat de terapia cognitiv/comportamentală). Cum se știe e un meci dur și arbitrul e decisiv numai dacă e cu experiență și drept. Desigur în afara jocului fiecare echipă se crede superioară DAR PE TEREN DACĂ PIERDE DĂ VINA PE ARBITRU. Arbitrii fără prea multă experiență greșesc mult. Fanii sunt iraționali, fanatizați și se pot bate între ei sau lovesc arbitrul. Rezultatul se comentează în conferințe de presă în care învingătorul spune că scorul obținut vorbește de la sine și învinsul spune că ar fi meritat cel puțin meci nul. Va urma revanșa și așa rivalitatea continuă. Eu, ca amator critic, spun că "lauda de sine nu miroase a bine", așa că, singura modalitate de a dovedi valoarea nu e să facem refrene ca la manele ci să dovedim practic că psihoterapia noastră are REZULTANTE RESOCIALIZANTE EVIDENTE!
Prof. Dr. Aurel ROMILA
Inregistrare audio seminar APLR 28.09.2019: Bipolariatatea lui Tchaikovsky
Bipolariatatea lui Tchaikovsky
Editorial OCTOMBRIE 2019 - Prof.Dr. Aurel ROMILA
MANIPULARE
Prin manipulare înțelegem o acțiune împotriva voinței noastre,o pierdere a libertății noastre, a voinței noastre, o impunere, o neplăcere, o persecuție, o influență exterioară, ceva negativ, un corp străin, o alienare care ne deprimă și ne revoltă, ne incită să ne împotrivim, să ne opunem,sa fim o opozitie,sa facem o rezistenta,sa scapam ,sa ne eliberam, sa ne usura, să luptăm, să ne zbatem, să câștigăm, să ne dezrobim, să fim liberi, scăpați de sclavagism, de depndență, de oprimare, de tiranie, de dominație, de forțare, de ordin, de frică, de anxietate, de obligație, de stres. Să fim senini, fericiți, într-un orgasm perpetuu, stăpânii lumii, Dumnezeu like, să privim marea, infinitul, să ne consideram eterni, puternici, sublimi, să nu ne mai pese de nimeni și nimic. De la robot, rotița într-un mecanism de complot mondial, la JUPITER, Sigfried, venceremos. Adică de la paranoidie la paranoia și manie, potența de potentat, orgie perpetuă, happy, happy, happy,DE LA IMAGINAR LA IMAGINAȚIE, DE LA REAL LA ȘTIINTIFICO-FANTASTIC, CREAȚIE SAU NEBUNIE ȘI DOAR PROCREAȚIE?
Hegel în Fenmenologia Spiritului a descris clar relația dialectică dintre stăpân și sclav (vezi Noica Povestiri despre om).
A fi obsedat de ideea unui complot universal te nevrozezi și te deprimi, Carpe diem, traiește clipa într-UN CONTEXT UNIVERSAL HIPOMANIACAL SOBRU!
Prof.dr. Aurel ROMILA
CONFERITA LUNARA aplr-DOCTORAT Sambata 28 sept.ora 12-14,la amfitetrul Pamfil
CONFERITA LUNARA aplr-DOCTORAT Sambata 28 sept. ora 12-14, la amfitetrul Pamfil
tema: S t r u c t u r a s u f l e t u l u i
tema: S t r u c t u r a s u f l e t u l u i
SUBIECTUL: bipolaritatea lui CEAICOVSKI
Prof. dr. Aurel ROMILA
Prof. dr. Aurel ROMILA
Editorial SEPTEMBRIE 2019 - Prof.Dr. Aurel ROMILA
P S I H O P A T I Z A R E A
Dezvoltarea personalității duce de la naștere la omul matur, armonios independent, cu realizări sociale, moral, fără cazier și cu traume depășite. El poate să o ducă așa până la adânci bătrâneți. În realitate mulți rămân psihopați, neisprăviți, dependenți, ratați. În plus, după 45 de ani se constată un declin greu perceptibil dar progresiv, o schimbare a maturului, o schimbare de caracter, o înrăire. Subiectul are părerea că s-a trezit, că a greșit cât a fost normal, că a fost prea îngăduitor, că a suportat prea mulți proști, dar a c u m schimbă politica. E cineva, e arogant, selectează contactele, răspunde numai când vrea la telefon, sfidează cu luxul și mașina sa. Nu-l mai interesează decât banii, sexul și mondenitățile și în loc să se îndrepte către dragoste, Dumnezeu, generozitate, devine un înțepat, un furios, un cinic, la limita scandalului. În secret îi rămâne programarea nopților și stricta exploatare egoistă a zilelor. N-are conștiința acestui declin și nu vrea să audă de tratament. Global viața se amestecă. Normalii diminuă iar psihopaților li se adaugă psihopatoizii. Normalii se răresc, dar dacă se solidarizează, se ajută, pot rezista la asaltul dizarmonic, gălăgios și antisocial!
Prof. dr. Aurel ROMILA
Editorial AUGUST 2019 - Prof.Dr. Aurel ROMILA
Existența multor și multelor cunoscuți este un roman cu doua părți:
Prima parte este triada: mobil, programare, sex.
A doua parte este: abandon, resentiment, așteptarea nevrotică a unei noi încercări (punct și de la capăt partea întâia).
Micronebunia se întâmplă pentru că se mizează prevalent pe sex și se uită ca el trebuie integrat unui program spiritual.
E greu, dar ăsta e drumul care evită ratarea, mai ales la involuție! Asta cred ca trebuie sa fie psihoterapia dezvoltării personale (atenție la weekend!)
Discuția teoretică poate continua la APLR.
Prima parte este triada: mobil, programare, sex.
A doua parte este: abandon, resentiment, așteptarea nevrotică a unei noi încercări (punct și de la capăt partea întâia).
Micronebunia se întâmplă pentru că se mizează prevalent pe sex și se uită ca el trebuie integrat unui program spiritual.
E greu, dar ăsta e drumul care evită ratarea, mai ales la involuție! Asta cred ca trebuie sa fie psihoterapia dezvoltării personale (atenție la weekend!)
Discuția teoretică poate continua la APLR.
Prof.dr. Aurel ROMILA
Editorial IULIE 2019 - Prof.Dr. Aurel ROMILA
I N T E R I O R
Psihologul este un cunoscător al interiorului uman, care transferă această înțelepciune în exteriorul clientului, prin empatie, transfer și contratransfer, pentru ca prin psihoterapie, să facă viața oamenilor mai echilibrată, mai bucuroasă, mai ușoară. El nu este coach, nu promite îmbogățiri, nu este un șaman care dezvrăjește, nu este un escroc care înșală cu trucuri și "metode" să facă o altă persoană, ci încearcă să adapteze (să rezilieze). Nu profită ci ajută, se dăruiește asexuat celuilalt. Are răspundere pentru sufletul celuilalt și se bucură de realizările lui sociale, de resocializarea lui. E greu să știe toate metodele și nici nu poate aplica prea multe. Este un singuratic, cu porțile deschise, curios, dornic să se îmbunătățească, este un discret, știe să asculte (Freud), vorbește puțin dar esențial. Lumea modernă are nevoie de el! Pentru că derapează ușor din ambiții paranoiace nemăsurate.
Prof.Dr. Aurel ROMILA
Editorial IUNIE 2019 - Prof.Dr. Aurel ROMILA
B A T E R I E
Cuvântul baterie domină acum lumea.
Extrapolată în psihologie, bateria devine metafora psihicului.
Derivă întrebările referitoare la rezistență, forță, durabilitate, siguranță, încărcare, transfer, forță transmisibilă, stricare, reparare (psihoterapică), încărcarea la personalitățile istorice, filozofice și logice.
Va diminua oare poluarea politico-psihopatică?
Formal psihologia poate îmbrăca moda timpului tehnologizant-ingineresc, cu avantajul unei comunicări comerciale, speram profitabile.
Evitați escrocii care vând energie la epuizați. Distracție, relaxare, Vama Veche?
Preferați BATERIA Nissan (Dacia).
Prof.Dr. Aurel ROMILA
Va diminua oare poluarea politico-psihopatică?
Formal psihologia poate îmbrăca moda timpului tehnologizant-ingineresc, cu avantajul unei comunicări comerciale, speram profitabile.
Evitați escrocii care vând energie la epuizați. Distracție, relaxare, Vama Veche?
Preferați BATERIA Nissan (Dacia).
Prof.Dr. Aurel ROMILA
Editorial MAI 2019 - Prof.Dr. Aurel ROMILA
D E F I C I T
Cuvânt cu sens negativ, de lipsă, de minus, de scădere. Are multe sinonime: handicap, insuficiență, defaforizat, dizabilitate, incompetență, invalid, incapabil, insuficient, simplu, prost, nonvaloare, nenorocit, slab, în criză, nevoiaș, nevolnic, absent, retras, necomunicativ, necooperant, ciufut, rău, al dracului, încăpățânat, insignifiant, ignorant, încurcă lume, copilăros, imatur, impotent, frigid, insensibil, neatent, uituc, îngust la minte, greșit, închipuit, necritic, sugestibil, fraier, animal, dobitoc, fără suflet, vai de capul lui, fără bun simț, nesimțit, insensibil, indiferent, rău, obraznic, cu tupeu, închipuit, debil, prea slab, dezadaptat, nemulțumit, anxios, neliniștit, depresiv, neatent, amnezic, impulsiv, mic, neînsemnat, anonim, degradat, degenerat, descompus, astenic, nehotărât, isteric, interpretativ, suspicios, dominator, antisocial, imposibil, nesuferit, înfricoșător, oribil, grăbit, precipitat, în tensiune, speriat, bolnav, neascultător, agitat, nervos, crud, dur, infidel, fără caracter, fără personalitate, fără temperament, fără vlagă, fără umor, fără fantezie, fără valoare, face umbră pământului, muribund, mort, evadat, dispărut s.a.m.d.
Psihologul are familia asta de cuvinte cu nuanțe adaptate la situație, la circumstanțe, care exprimă. Deficit este inversul lui plus, pozitiv, valoros! Deformarea psihologiei în psihopatologie.
Profanii le folosesc frecvent dar nu au clar înrudirea lor.
Deficit e cuvânt cheie în economie, ca deficit bugetar, cu care statul are un dezechilibru între import și export și trebuie să meargă mai departe împrumutându-se, dar făcând datorii, pe care el în prezent, sau în viitor, chiar în generațiile următoare, trebuie să le achite.
Psihologul ideal are cât mai puține lipsuri, deficituri!
Prof. dr. Aurel ROMILA
ANUNT pentru 1 si 20 aprilie 2019
Luni 1 aprilie la spital prezentari de cazuri si dialog cu doctoranzii
Sambata 20 aprilie intalnire lunara APLR - workshop: Structura
Astept an I atentie Tiana
Prof. Dr. Aurel ROMILA
Editorial APRILIE 2019 - Prof.Dr. Aurel ROMILA
R E L A T I E
Cuvantul e des folosit, mai ales de tineri ca sinonim eufemistic pentru o legatura sexuala ocazionala sau durabila. Cele mai traditionale relatii sunt intilnirea, prietenia, iubirea, ruptura, conflictul, divortul, moartea. Poate fi calda sau rece, superficiala sau profunda, de atractie sau respingere, de angajare pasionala sau fuga. Relatia face materia vietii intime si a literaturii. Ca si interesul pot fi joase(majoritatea) sau inalte (mistice). Cand sunt accidentale au mai putina importanta ca cele sistematice, ce exprima un caracter. Pot fi banale sau exceptionale. Pot fi civilizate sau violente,pot fi comerciale,functionale,ierarhice sau patogene, toxice, amenintatoare, penale. Pot fi psihoterapice sau patologice, bune sau rele, trecute, prezente sau imaginare. Pana la urma este instrumentul psihic de baza. Se exprima verbal, mimic sau pantomimic, prin ARTA, FILOZOFIE SAU STIINTA SI FORMEAZA TESUTUL COTIDIAN BANAL SAU INTIM.
Bucurestiul a avut o persoana care 40 de ani a dus un trandafir saptaminal la mormantul lui Macedonski, de la Belu!
Prof. dr. Aurel ROMILA
Editorial MARTIE 2019 - Prof.Dr. Aurel ROMILA
DE CE CAUTAM STRUCTURA PSIHICA?
Psihologul observa o persoana si o analizeaza. Acelasi comportament poate fi interpretat variat de altul si chiar de el, alta data. Urmareste motivatia coportamentului. Pentru asta trebue sa stie structura psihologica, adica notiunile generale care trebuie completate de la cunoastere, afectivitate, activitate, la inteligenta, vointa, opera si apoi ego-sine. Dar sinele se divide in corp psihic si spirit. Si toate dau semnificatia, motivatia comportamentului, de ce-ul. La psihologie nu totul se explica prin determinsmul stiintelor naturale de cauza si efect, ci prin intelegere si empatie(Dilthey 1911). Nu este usor, asta-i meseria dar prin exercitu te obisnuesti. Asta este schema buletinului psihologic. Asa deosebim si fenomenul normal de cel patologic. Se impune sa ajungem cat mai aproape de un limbaj comun, o limba … psihologica. Asta este in rezumat continutul partii intai din Psihopatologia recent aparuta.
Prof.Dr. Aurel ROMILA
Anunt Adunarea Generala a Membrilor ASOCIATIEI PSIHIATRILOR LIBERI DIN ROMANIA - 23.02.2019
Se convoaca Adunarea Generala a Membrilor ASOCIATIEI PSIHIATRILOR LIBERI DIN ROMANIA cu sediul in Str. Inclinata nr.21 sector 4, avand CUI 9415885 pentru data de 23.02.2019 ora 12:00, la Amfiteatrul sectiei a IX-a, catedra de Psihiatrie din cadrul Spitalului Prof.Dr. Alexandru Obregia din strada Sos. Berceni nr. 10, Sector 4 cu urmatoarea ordine de zi:
1. Stabilirea sediului social al Asociatiei.
2. Alegerea organelor de conducere ale Asociatiei.
3. Modificarea actului constitutiv si a statutului, prin raportare la dispozitiile OG 26/2000.
4. Diverse.
In situatia neintrunirii cvorumului, se convoaca o noua Adunare Generala in aceiasi zi cu aceeasi ordine de zi si in acelasi loc la ora 13:00. Pentru detalii sunati la numarul de telefon: 0728.000.955.
Editorial FEBRUARIE 2019 - Prof.Dr. Aurel ROMILA
RĂUL NECESAR
Nu putem evita materialitatea, inconștientul, automatismele, mașinăriile, modernismul, dar trebuie să le depășim luptând cu ele, nu numai cunoscându-le socratic. Te dezvolți ca să fii mai sus și mai profund decât facebook și agenda! Spiritul n-are limite, dar numai convertirea lui sufletească contează! Asta este taina.
Structura noastră arată că trebuie să construim peste psihic spiritul, caracterul, discernământul și dominația raționalității condiționând psihoterapia de resocializare și dragoste peste ură!
Prof.Dr. Aurel ROMILA
Suport de curs PSIHOPATOLOGIE 2018-2019 - Master UEB
link suport de curs Psihopatologie FILOZOFIA DISCERNAMANTULUI (Google drive): https://drive.google.com/file/d/1Kn36z9EzBXby6Nxsvzr8DRM-7oIyQbjU/view?usp=sharing (NEW)
link suport de curs format ppt MELOTERAPIE 1 - Definitii, clasificare (Google drive): https://drive.google.com/file/d/1mL211_0KJf_jNn7VU3ylNiOa4MKzXFv_/view?usp=sharing
link suport de curs format ppt MELOTERAPIE 2 - Istoria simfonismului (Google drive): https://drive.google.com/file/d/1xH-Ogpo4axcRUV3YutjBJqaSMPb9Wc3g/view?usp=sharing (NEW)
link suport de curs MELOTERAPIA format doc: https://drive.google.com/file/d/12iLQdSG8BgEbpPCJyAt-7bZbg3bFCMl6/view?usp=sharing (NEW)
link suport de curs ARTTERAPIA (Google drive): https://drive.google.com/file/d/1sLow3Qe_3neYvAhX85EoN6J8w9CqAa-g/view?usp=sharing (NEW)
Editorial IANUARIE 2019 - Prof.Dr. Aurel ROMILA
R E A L I Z A R E A
NOȚIUNEA FOLOSITĂ curent este cea de dezvoltare personală. Este ontogenia care duce la ontologia persoanei "de la copilărie la adult" este doar mijlocul, scopul fiind realizarea. Ea implică depășirea biologicului, psihologicului și cere integrarea în social, independența economică, adică resocializarea.
Mai mult și mai sus este obținerea caracterului spiritual, etajul transcendenței, legătura cu divinul. Asta este și conținutul psihoterapiei: trecerea de la psihologic la social.
Prof. Dr. Aurel ROMILA