Călugării duc o viaţă cumpătată şi din punct de vedere alimentar,
nici vorbă de mâncăruri procesate, mesele sunt luate în linişte, acesta
fiind motivul pentru care feţele bisericeşti de pe muntele Athos au o
speranţă de viaţă mai lungă cu zece ani decât grecul obişnuit. Acest
stil de viaţă face obiectul unei cărţi care te învaţă mai degrabă cum să
trăieşti, nu doar cum să slăbeşti. Mult lăudata dietă mediteraneană a
fost mereu oferită drept exemplu de reţetă minune pentru o viaţă mai
lungă şi ferită de o mulţime de afecţiuni grave cu care se confruntă
omul modern. Însă cea mai recentă „vedetă" intrată pe scena dietelor
este prezentată în volumul „The Mount Athos Diet" (Dieta de la muntele
Athos), scris de Richard Storey, Sue Todd şi Lottie Storey, trei
nutriţionişti care au încercat să schimbe conceptul de dietă prin
împărţirea celor şapte zile ale săptămânii în trei perioade alimentare
distincte, inspiraţi de cele observate la mănăstirile de pe muntele
Athos: trei zile de moderaţie, trei zile de post şi o zi de sărbătoare
sau dezlegare. Astfel, în timpul zilelor de post trebuie eliminate toate
produsele lactate, peştele, alcoolul, ouăle şi uleiul, în favoarea
porţiilor mici de fructe, legume, nuci de toate felurile, seminţe şi
diverse tipuri de fasole. Zilele de moderaţie trebuie „închinate" unei
diete tipic mediteraneene, care să includă lactate proaspete, ulei de
măsline, peşte, carne de pui şi ouă, dar să excludă pe mai departe
zahărul, alimentele procesate şi carnea roşie. În această parte a
săptămânii este permis chiar şi alcoolul, deşi este preferat numai vinul
roşu, dar cu măsură, adică două unităţi pe zi (două pahare a câte 175
de ml fiecare). Ziua de dezlegare, după cum anunţă şi denumirea, este
momentul de răsfăţ, când putem gusta, însă tot cu moderaţie, din carne
roşie, ciocolată, prăjituri sau alte băuturi bahice în afară de vin
roşu.
Exemplu de meniu: continuare
HOME
(*Revenire-Pagina la Zi)
MENU
EDITORIAL
-
I. DIAGNOSIS
- II. T H E R A P Y
- B.PSYCHOTHERAPY
- _B.a.CULTURE
- III. ADMINISTRATIVE
- IV. LEGISLATION
No comments:
Post a Comment