Noutati in stiinta

Utilizarea internetului imbunatateste activitatea creierului

Rl online Miercuri, 15 Octombrie 2008
Internetul contribuie la cresterea capacitatii de functionare a creierului in cazul persoanelor de varsta a doua sau a treia, potrivit unui studiu dat recent publicitatii de Universitatea California din Los Angeles, informeaza BBC News Online, citat de Mediafax.

Echipa de la universitatea americana a stabilit ca, in momentul in care utilizatorul cauta ceva pe internet, in creier sunt stimulati centrii nervosi responsabili pentru luarea deciziilor si pentru operatiunile de gandire complexe. Cercetatorii au spus ca navigarea online ar putea contracara schimbarile psihologice care intervin o data cu imbatranirea si care determina incetinirea proceselor din creier.

Studiul a fost publicat in American Journal of Geriatric Psychiatry si precizeaza ca, pe masura ce creierul imbatraneste, apar o serie de schimbari, inclusiv diminuarea si reducerea activitatii celulelor nervoase, care influenteaza performanta.

S-a crezut mult timp ca activitatile care mentin activitatea creierului, cum ar fi dezlegarea de cuvinte incrucisate, ar putea ajuta la minimalizarea impactului diminuarii proceselor mentale, aparuta in urma inaintarii in varsta. Studii de data recenta au aratat ca in lista de procese elaborata anterior se poate adauga si navigarea pe internet.

"Rezultatele studiului sunt incurajatoare, tehnologiile computerizate de ultima ora putand avea efecte psihologice si potentiale beneficii asupra adultilor de varsta medie sau in varsta", a declarat Gary Small. "Efectuarea de cautari pe internet declanseaza procese complicate in creier, acestea putand contribui la imbunatatirea functionarii creierului", a adaugat acesta.

Cel mai recent studiu a fost realizat cu ajutorul a 24 de voluntari, cu varste de 55-76 de ani, dintre care jumatate erau utilizatori de internet experimentati. Fiecare dintre voluntari a fost conectat la un aparat de scanare a creierului in timp ce efectua doua procese diferite: cautari pe internet si lecturarea unei carti. Ambele activitati au generat activitati semnificative in regiunile din creier care controleaza vorbirea, cititul, memoria si capacitatile vizuale.

Cercetatorii au declarat ca au comparat activitatea de lectura cu multitudinea alegerilor pe care oamenii trebuie sa le faca atunci cand navigheaza pe internet pentru a obtine informatii relevante.
Ei au sugerat ca persoanele care abia incep sa navigheze pe internet nu au inca abilitatile si strategiile necesare pentru a realiza o cautare online de succes.

"O sarcina cotidiana simpla, precum efectuarea de cautari pe internet, pare sa imbunatateasca circuitul din creierul adultilor in varsta, ceea ce demonstreaza sensibilitatea creierele noastre si capacitatea de a invata chiar si atunci cand imbatranim", a declarat unul dintre realizatorii studiului.

"Aceste descoperiri fascinante se adauga cercetarilor anterioare, care sugereaza ca oamenii in varsta si de varsta medie pot reduce riscul de dementa prin efectuarea de activitati care le stimuleaza creierul", a declarat Rebecca Wood, Chief Executive Alzheimer's Research Trust.

"Utilizatorii de internet in varsta fac exact acest lucru. Interactiunile sociale frecvente, exercitiile regulate si mentinerea unei diete echilibrate pot reduce si riscul aparitiei dementei", a spus ea.

 

Paranoia, boala secolului al XXI-lea

 

O persoană din patru suferă de temeri iraţionale, alimentate în special de izolarea socială.

Începutul secolului XXI marchează debutul unei „Epoci a Paranoiei“, susţine reputatul psihiatru britanic dr. Daniel Freeman, citat de „The Daily Mail“. Dr. Freeman, care de un deceniu desfăşoară cercetări de pionierat asupra acestei boli mintale, este de părere că 25% dintre oameni suferă în mod curent de temeri iraţionale, simţindu-se ameninţaţi sau în pericol. Paranoia, spune el, este mult mai răspândită decât se credea anterior, iar numărul bolnavilor este în continuă creştere.

„În prezent nu mai îndrăznim să ne lăsăm copiii să se joace afară; suntem suspicioşi cu străinii; camerele de supraveghere sunt omniprezente“, a declarat Freeman, de la Institutul de Psihiatrie al King’s College din Londra. „Se pare că am intrat într-o epocă a paranoiei. Şi există indicii că situaţ ia nu poate decât să se deterioreze“, a subliniat el. În opinia omului de ştiinţă britanic, de vină ar fi o combinaţie între mai mulţi factori. Unul ar fi creşterea numărului de oameni din mediul urban. Pentru prima oară în istorie, populaţia urbană o depăşeşte numeric pe cea rurală.

În 1800, doar 5% din populaţia planetei trăia la oraş. Până în 2030, proporţia va fi de 65%. Aceasta în condiţiile în care incidenţa cazurilor de paranoia este dublă în mediul urban faţă de cel rural, arată Freeman. „Legăturile sociale sunt mai slabe în oraşe decât în comunităţ ile mici, rurale, unde există reţele de sprijin relativ stabile“, explică acesta. „Izolarea socială, un dezavantaj des întâlnit al vieţii urbane, este asociată îndeaproape cu gândurile paranoide“, afirmă Freeman, menţionând că un alt rol major în accentuarea paranoiei îl joacă distribuţia inechitabilă a bogăţiei. O piaţă a muncii tot mai flexibilă şi mai axată pe contractele de scurtă durată alimentează, de asemenea, nesiguranţa şi stresul. Angajaţii sunt chiar încurajaţi să-şi considere colegii drept rivali şi potenţiale ameninţări.

 

Cu siguranta nu stiati ca...:


 - Singurul aliment ce nu se deterioriaza este mierea.
 - In parlamentul britanic, care numara 650 de membri, sunt doar 400 de locuri. Cine intarzie trebuie sa stea in picioare...
 - Un melc poate dormi trei ani.
 - Greutatea tuturor furnicilor de pe Terra este mai mare decat greutatea tuturor oamenilor.
 - Crocodilul nou-nascut este de trei ori mai mare decat oul din care a iesit.
 - Ursii polari sunt stangaci.
 - Deschide un document nou in Word si scrie =rand(200,90), apoi apasa enter
 Microsoft e gata sa 'plateasca milioane' pentru cel care poate oferi explicatia.

Incearca!!!!!!!!!!!!!!
 - Puricele poate sari peste de 350 de ori lungimea trupului sau. Este ca si cum un om ar sari peste un teren de fotbal.
 - Inima unei balene albastre este la fel de mare cat o masina.
 - In Marea Britanie, din 99 de oameni accidentati moare 1, in Germania, din 60 de oameni accidentati moare 1, iar in Romania , din 3 oameni accidentati moare 1.
 - Sunt mai multe gaini decat oameni in lume.
 - CocaCola poate fi folosita si pentru a curata parbrizul masinii tale cand se murdareste la drum lung si ai ramas fara lichid de spalare.
 - Pentru a desprinde orice fel de hartii, guma sau silicon, lipite pe orice suprafata de sticla, umezeste zona respectiva cu CocaCola.
 - Apelul de urgenta este 112 peste tot in lume. Acest numar poate fi apelat si daca ai tastele blocate.

Incearca!
 - In medie, persoanele stangace mor mai repede cu 9 ani decat cele dreptace.
 - O persoana normala este cu circa 6mm mai lunga noaptea. Corpul uman se lungeste in timpul noptii.
 - Zilnic, avem in jur de 70 000 de ganduri.
 - Un creier uman genereaza mai multe impulsuri electrice intr-o zi decat toate

telefoanele din lume.
 - Cat de destept este piciorul tau drept? Incearca asta ! Este de la un chirurg ortoped. Iti va pune mintea in incurcatura si vei continua sa incerci din nou si din nou, pentru a

vedea daca esti mai destept decat piciorul tau, dar nu vei reusi...

 1. In timp ce stai la birou in fata calculatorului, ridica piciorul drept de pe podea si fa cu el cercuri in sensul acelor de ceasornic.

2. Acum, in timp ce faci asta, deseneaza cifra '6' in aer cu mana dreapta. Piciorul isi va schimba sensul de rotatie.
 Inainte de sfarsitul zilei vei incerca din nou, daca nu ai facut-o deja. Trimite

asta prietenilor, sa fie si ei> frustrati :-)
 - Nu se poate stranuta cu ochii deschisi.
 - Un stranut iese din gura cu o viteza de peste 965 km/h.
 - Propozitia: 'The quick brown fox jumps over the lazy dog' foloseste fiecare litera a alfabetului.
 - Cuvantul cimitir vine din grecescul koimetirion, care inseamna 'dormitor'.
 

 

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL