Alimentele fermentate si sistemul imunitar
Voi scrie astazi despre (aparent) banalele legume murate (in special varza murata), despre care lumea inca vorbeste, insa pe care tot mai putina lume le prepara acasa si le consuma in mod frecvent.
Voi incerca sa scot in evidenta de ce alimentele fermentate (crude, nu pasteurizate si nu cu otet) reprezinta veriga lipsa din dieta moderna si cat de important (si de usor) este sa intarim sistemul imunitar prin consumul de legume fermentate.
Ce lucruri minunate fac legumele fermentate:
1. Cresc longevitatea. Putem sa ne gandim la bacteriile prietenoase din legumele fermentate ca la mici fabrici de enzime. Consumandu-le, economisim din enzimele organismului si le folosim pe acestea din urma pentru a elimina toxine, pentru a intineri celulele si pentru a intari sistemul imunitar- toate acestea duc la o viata mai lunga si un organism mai sanatos.
2. Sunt alcalinizante si foarte detoxifiante. Ele ajuta la restabilirea echilibrului organismului cand acesta este toxic si acid. Microflora este extrem de eficienta in a se asigura ca minerale precum calciul si magneziul sunt absorbite din colon, de unde sangele le ia usor si le transporta catre celule. Avand un echilibru optim de minerale, organismului ii este usor sa se mentina alcalin. Cancerul, diabetul, parazitii si virusii nu se pot dezvolta intr-un mediu alcalin.
3. Cu fiecare masa care contine legume fermentate reinnoim gradina interioara de bacterii prietenoase.
4. Bacteriile prietenoase din legumele fermentate ne apara de agentii patogeni.
5. Pe masura ce imbatranim, sistemul imunitar devine tot mai putin eficient, facandu-ne mai vulnerabili in fata bolilor- cu atat mai mult avem deci nevoie de alimente fermentate care sa ne asigure o microflora sanatoasa si deci un sistem imunitar puternic pe termen lung.
6. Legumele fermentate joaca si rol de alchimisti prin faptul ca fabrica vitaminele B acolo unde sunt foarte usor de absorbit, precum si vitamina K2, care joaca un rol foarte important in protectia sistemului cardiovascular si a oaselor (dar si in reducerea simptomelor de diabet).
7. Alimentele fermentate sunt chiar mai potente decat suplimentele probiotice. Microflora obtinuta de la legumele organice crescute in sol formeaza puternice relatii sinergetice pentru a se asigura ca (se) vor prolifera. Ele sunt echipate pentru a supravietui in natura si nu in laborator, asa cum se intampla in cazul suplimentelor. Mie imi place mult ideea de a combina ceea ce ofera alimentele fermentate cu suplimente probiotice pentru un efect maxim, prin adaugarea continutului catorva capsule probiotice atunci cand punem la fermentat varza si alte legume.
8. Chiar si atunci cand legumele fermentate nu sunt organice, bacteriile prietenoase vor distruge din pesticide si alte substante nocive si le vor elimina prin colon; chiar si mercurul din peste poate fi distrus prin fermentare (si adaugarea de anumite condimente);
9. Muraturile ajuta si la absorbtia eficienta a nutrientilor din mancarurile impreuna cu care sunt consumate, prin cresterea biodisponibilitatii nutrientilor si corecteaza astfel deficientele.
10. Am mai spus si confirm pentru ca simt pe pielea mea: alimentele fermentate ajuta la controlarea poftelor de dulce. Carbohidratii, zaharul si alcoolul spala mineralele din oase, facand sangele acid. Desi stim cu totii cat de important este sa le evitam, ele provoaca dependenta si celor mai multora dintre noi ne este aproape imposibil sa le rezistam. Alimentele fermentate fac o treaba nemaipomenita si in aceasta privinta, dar si in privinta controlarii apetitului in general.
11. Zaharul din anumite legume (morcov, sfecla) este o problema pentru unele persoane intrucat poate crea dezechilibre la nivelul florei benefice (valabil si pentru fructele dulci); acest lucru se schimba insa atunci cand acele vegetale sunt fermentate; bacteriile vor consuma zaharul, iar noi ne vom bucura si de acele legume care altfel nu sunt optime pentru unii dintre noi;
12. Alimentele fermentate ajuta digestia si prin gustul lor acru dat de acidul lactic. Gustul acru stimuleaza miscarea peristaltica, astfel incat intestinele vor avea parte de o eliminare mai usoara. Un rol important joaca aici si prezenta fibrelor (bauturilor probiotice din postarea anterioara le lipsesc fibrele, insa in rest aduc acelasi set de beneficii precum legumele fermentate).
13. Nu degeaba este bine ca legumele din familia crucifere sa predomine atunci cand punem la murat. Ele sunt extrem de eficiente in lupta cu boli grave precum cancerul. Cruciferele ajuta la schimbarea tendintei estrogenului de a se detoxifica in ficat, in schimb il fac sa gaseasca alte cai de eliminare si astfel scade riscul de cancer ovarian, uterin, de san precum si de boli inflamatorii precum sindromul premenstrual.
Ar mai fi si alte lucruri de spus, insa vreau sa am loc si pentru 2 retete usoare.
Ingrediente:
- 1 capatana medie de varza;
- 1-2 morcovi medii;
- 1 lingurita sare organica de Himalaya;
- 1 legatura marar;
- 1 borcan de 1 l cu capac.
Preparare:
Se curata varza si morcovul si se taie bucati mari. Se spala si mararul, apoi se pun toate in robotul de bucatarie (daca morcovii sunt prea tari, pot fi maruntiti primii in robot, apoi se adauga restul legumelor). Pulsam pana cand toate legumele sunt maruntite bine. Transferam amestecul intr-un castron din ceramica sau din inox, adaugam sarea si framantam bine 2-3 minute pana incepe sa iasa zeama din legume.
Se pune totul in borcan, se preseaza bine ca sa iasa lichidul deasupra si se pune capacul. Eu nu inchid borcanul etans daca nu pun capsule probiotice, ci il pun cu totul intr-un castron mai mare pentru 2-3 zile, pana imi place gustul, apoi pun borcanul inchis bine in frigider.
Un astfel de borcan imi ajunge pentru o saptamana (in paralel consum bors, alte muraturi si, mai nou, Kvass).
2. Reteta preluata din The Body Ecology Diet de Donna Gates si Linda Schatz (va iesi o cantitate mult mai mare decat la prima reteta)
Ingrediente:
- 3 capatani de varza maruntite in robot;
- 6 morcovi mari maruntiti in robot;
- 4 cm de radacina de ghimbir, curatata si tocata marunt;
- 6 catei de usturoi, curatati si tocati.
Preparare:
Se pun toate legumele intr-un castron mare de ceramica sau de inox. Se iau cateva cani din amestec si se pun in blender, apoi se adauga apa filtrata si se mixeaza pana cand obtinem un suc gros. Sucul obtinut se pune in castronul cu legume tocate, unde amestecam totul bine.
Se pune amestecul intr-un borcan mare si se preseaza cu pumnul sau cu un facalet. Se umple borcanul pana aproape de gura lui, lasand doar 2-3 cm liberi. Se ruleaza cateva frunze de varza si se pun peste legume, in spatiul ramas. Se inchide bine borcanul si se lasa la temperatura camerei (ideal, 21 de grade Celsius) pentru cel putin 3 zile. O saptamana e chiar mai bine.
La oricare din aceste retete se pot adauga 1-2 capsule probiotice, caz in care este bine sa se tina borcanul inchis etans de la inceput.
Ideal este ca la fiecare masa la care se consuma proteine sau amidon, sa se adauge si 4-5 linguri pline de varza murata.
Legumele fermentate nu trebuie gatite, altfel se distrug enzimele si bacteriile prietenoase.
Stra-stra-stra bunicii nostri nu aveau nevoie sa stie cum se absorb mineralele cu ajutorul alimentelor fermentate, ei nu trebuiau sa stie nici in ce fel microflora benefica le stimuleaza buna functionare a sistemului imunitar pentru ca invatau sa manance sanatos, local, sezonier de la parintii lor. Invatau de asemenea cum sa pastreze hrana pentru perioada iernii.
De cateva zeci de ani incoace insa am incetat a mai transmite din generatie in generatie cum trebuie sa mancam pentru a fi sanatosi si iata-ne cu tot felul de dezechilibre pe care incercam sa le corectam prin medicamente sau pe care le ignoram si, desi traim mai mult, traim vieti chinuite de tot felul de boli, mai ales dupa varsta de 40-50 de ani.
De ce sa nu ne straduim sa facem cateva schimbari care sa ne imbunatateasca calitatea vietii si de ce sa nu facem un efort pentru copiii nostri, pentru a-i vedea crescand frumosi si sanatosi. Tine doar de noi!
Consumul de alimente fermentate nu este singurul pas necesar, este insa printre cele mai importante lucruri ce ar trebui sa ocupe agenda mamelor si bunicilor.
Dati-va timp, va trece poate jumatate de an, poate un an sau poate mai mult pana va va intra in reflex sa faceti alte lucruri decat cele cu care sunteti obisnuite in bucatarie. Efortul merita insa cu prisosinta!
|
Fwd: .Alimentele fermentate
anunt
Urmatorul SEMINAR de PSIHOTERAPIE va avea loc pe 23 februarie 2013,ora 10,cu tema :
FENOMENOLOGIA lui HUSSERL
Din seminarul trecut (BERGSON) retinem ca evolutia creatoare se face cu intuitie, elan vital si durata care uneste trecutul de prezent si deschide viitorul.
FENOMENOLOGIA lui HUSSERL
Din seminarul trecut (BERGSON) retinem ca evolutia creatoare se face cu intuitie, elan vital si durata care uneste trecutul de prezent si deschide viitorul.
Editorial Ianuarie 2013 - Prof.Dr. Aurel ROMILA
Psihoterapie filosofica
Grupul APLR a initiat de aproximativ un an studiul istoriei filosofiei, in scopul extragerii de idei pentru psihoterapie. Astfel am parcurs filosofia greaca veche, filosofia medievala, Renasterea, barocul, filosofia idealista germana si, de curind, postkantianismul. Urmatorul, la seminarul din ianuarie, va fi BERGSON.
Lupta cu inconstientul se da cu mult inainte de Freud. Important este ca psihologul de maine sa fie sensibilizat la ideile universale care au calauzit istoria filozofiei. Cei mai rezistenti la inovatiile noastre sunt chiar filosofii profesionisti. Nu descurajam, entuziasmul poate ajuta pe amator sa reinvie rationalitatea lumii.
Ce persoana isi propune psihoterapia in lumea de azi cu crime si violuri? Oricum orgasmul perpetua, dar nu rezolva lumea. Criza este in ego, de aceea trebuie psihoterapie extinsa de la individ la famile, la societate, la epoca.
Prof. Dr. Aurel ROMILA
Grupul APLR a initiat de aproximativ un an studiul istoriei filosofiei, in scopul extragerii de idei pentru psihoterapie. Astfel am parcurs filosofia greaca veche, filosofia medievala, Renasterea, barocul, filosofia idealista germana si, de curind, postkantianismul. Urmatorul, la seminarul din ianuarie, va fi BERGSON.
Lupta cu inconstientul se da cu mult inainte de Freud. Important este ca psihologul de maine sa fie sensibilizat la ideile universale care au calauzit istoria filozofiei. Cei mai rezistenti la inovatiile noastre sunt chiar filosofii profesionisti. Nu descurajam, entuziasmul poate ajuta pe amator sa reinvie rationalitatea lumii.
Ce persoana isi propune psihoterapia in lumea de azi cu crime si violuri? Oricum orgasmul perpetua, dar nu rezolva lumea. Criza este in ego, de aceea trebuie psihoterapie extinsa de la individ la famile, la societate, la epoca.
Prof. Dr. Aurel ROMILA
Etichete:
Editorial
Anunturi APLR
NU UITA:
REVISTA PSYCHIATRY organul APLR: www.aplr-doctorat.blogspot.com
Reinscrierea in aplr la adresa: draurelromila1@gmail.com
SEMINARUL de Ianuarie, pe 26, cu tema B E R G S O N
Etichete:
Psihologie Sociologie,
Romanian Psychiatry
PSIHIATRIE: cu PROF.DR. Aurel ROMILA (II)
|
Etichete:
Profesor Aurel Romila,
Psychotherapy
Best of Internal Medicine - Top Articles of 2012
Etichete:
MedLinx
SOCIOPATHY in PSYCHO-CRIMINOLOGY
|
Etichete:
Psihologie Sociologie
Fwd: Fw: Clinical Psychological Science—first issue now available
Introducing Clinical Psychological Science—the newest journal from APS
Trouble viewing? Try the web version. Replies go to a no-reply mailbox, please click here for inquiries. |
|
Etichete:
Psihologie Sociologie
Viitorul apartine, pe deplin, E.Q.-ului.
Adevarata Masura a Inteligentei: E.Q. (Inteligenta Emotionala)Este foarte interesant ca, desi au diplome echivalente ca valoare, unii se tarasc in slujbe umile, in timp ce altii fac salturi impresionante, in drumul lor catre succes. Cum se explica faptul ca unii, care dovedeau in copilarie o inteligenta vie si promiteau foarte mult, au esuat pana la urma in mediocritate, iar altii, care nu se distingeau prin nimic deosebit, au reusit in viata? De ce sunt cupluri care se cearta si apoi se despart si perechi care, desi se mai confrunta cu tensiuni, nu se destrama si chiar sunt fericite? Raspunsul la toate aceste intrebari tine cont de faptul ca noi "decidem si gandim sub influenta sentimentelor", dupa cum ne sugereaza Daniel Goleman, psiholog la Harvard.Adevarata masura a inteligentei nu este I.Q., ci E.Q., coeficientul emotional. "Marea revolutie a anilor 2000 consta in revansa sentimentelor asupra inteligentei", ne asigura Daniel Goleman, in cartea sa celebra deja in Statele Unite ale Americii, "Inteligenta Emotionala". In prezent, cand ne referim la inteligenta, intelegem cel putin doua lucruri:
O persoana inteligenta emotional este abilitata in patru domenii: identificarea emotiilor, intelegerea emotiilor, reglarea emotiilor si folosirea emotiilor. In viziunea lui Daniel Goleman (1998), inteligenta emotionala este formata din cinci factori: cunoasterea propriilor emotii, managementul emotiilor, motivare, recunoasterea emotiilor la altii (empatie) si relatiile interpersonale. Iata o comparatie intre IQ si EQ. Intelectul – IQ (capul)
Bell Labs, Centrul de cercetare pentru inalta tehnologie al lui A.T.&T., gigantul telecomunicatiilor din SUA, a apelat la Goleman pentru a testa angajatii care se dovedisera foarte eficienti. Rezultatul: cei mai valorosi cercetatori nu aveau un I.Q. foarte ridicat sau diplome dintre cele mai prestigioase. Erau insa persoane foarte echilibrate din punct de vedere emotional, capabile sa faca fata cu succes, momentelor de criza. Cercetarile au aratat ca succesul nostru la locul de munca sau in viata, depinde 80% de inteligenta emotionala si doar 20% de intelect. In cazul liderilor, inteligenta emotionala contribuie cu pana la 90%, la succes. Asta nu inseamna ca rolul IQ-ului trebuie neglijat. IQ-ul continua sa fie important – dar nu cel mai important. Creierul omului, inainte de toate, este facut ca sa iubeasca. De altfel, viata si experienta fiecarui individ arata ca, spre deosebire de IQ, care nu se schimba mai deloc dupa adolescenta, inteligenta emotionala este, in mare parte, invatata si continua sa se dezvolte, pe masura ce inaintam in varsta si invatam sa cunoastem emotiile si sentimentele si sa le utilizam pozitiv. Poate ca nu intamplator se vorbeste in popor de maturizare – care, in fond, este potentialul pe care-l dobandim, de a invata abilitatile practice, bazate pe componentele EQ. Aceasta este marea revolutie a anilor 2000: suprematia trairilor sufletesti, care ia locul spiritului materialist, al gandirii reci, al gestiunii sirurilor de cifre, al statisticilor si deciziilor luate de sus. Adevaratele valori se dovedesc a fi: intuitia, blandetea, simpatia, puterea de concentrare, intelegerea, empatia. Viitorul apartine, pe deplin, E.Q.-ului. |
Etichete:
Psihologie Sociologie
C G Jung – Interview
|
Thanks for flying with WordPress.com |
Etichete:
Psychoanalysis
Subscribe to:
Posts (Atom)