Conferințele Ateneului Român


Filarmonica George Enescu
Adresa: Str. Franklin nr. 1-3, Sector 1, Bucuresti
Telefon secretariat: +40-21-315 2567
Fax: +40-21-312 2983
E-mail: info@fge.org.ro
Conferințele Ateneului Român
„Adevăr și post-adevăr. De ce contează cu adevărat gândirea critică"
Despre adevăr, relativitatea moralei și democrație, în dialogul dintre Mircea Dumitru și Timothy Williamson
Timothy Williamson, profesor la Universitatea Oxford, și Mircea Dumitru, profesor și Rector al Universității din București, vor dialoga marți, 30 mai 2017, despre adevăr, fals și democrație, în cadrul Conferințelor Ateneului Român.
Susținută în limba engleză, dezbaterea se intitulează "Truth and post- truth. Why does critical thinking really matter?"/ „Adevăr și post-adevăr. De ce contează cu adevărat gândirea critică" și beneficiază de traducere simultană în limba română. Evenimentul va avea loc marți, 30 mai 2017, începând cu ora 18:30, la Ateneul Român (str. Benjamin Franklin, nr. 1-3). Intrarea la eveniment se va face începând cu ora 18:00.
În deschidere va avea loc un moment muzical susținut de Marin Cazacu și Ștefan Cazacu.
„Continuăm seria Conferințelor Ateneului, menținând nota înalt academică a conferențiarilor. La fel, tema în dezbatere pe 30 mai se referă la subiecte care ar trebui să preocupe lumea intelectuală de pretutindeni. Profesorul Timoty Williamson, unul dintre cei mai importanți filosofi contemporani va fi în dialog cu unul dintre cei mai proeminenți intelectuali români, filosoful Mircea Dumitru. Conferențiarii și tema - Adevar și post adevar. De ce contează cu adevărat gândirea critică? – anunța un regal al spiritului", declară domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu".
Într-o tradițională întoarcere la opera lui Platon, Timothy Williamson aduce în discuție, în volumul Tetralog. Eu am dreptate, tu greșești, tema moralei și a argumentelor morale în raport cu adevărul, cunoașterea și intoleranța.
Plecând de la acest volum, cei doi interlocutori vor încerca să identifice câteva posibile răspunsuri le întrebările care frământă, în această perioadă, spațiul public: este adevărul relativ? Cât și cum mai contează standardele obiective ale moralei? Mircea Dumitru și Timothy Williamson vor aduce în discuție și relația dintre adevăr și populism, realizând astfel un paralelism între epistemologie și etică.
Născut la Uppsala (Suedia), profesorul Timothy Williamson a studiat matematică şi filosofie la Balliol College (Oxford). A urmat apoi două masterate, ultimul obţinut în anul 1986 cu distincţia ad eundem gradum, dar şi un doctorat în filosofie finalizat în 1981. Cariera sa academică a debutat odată cu studiile masterale: între anii 1980-1988 a fost lector în filosofie la Trinity College (Dublin), apoi a predat vreme de şase ani la University College din Oxford. Din anul 2000 până în prezent, profesorul Williamson a susţinut numeroase cursuri în calitate de visiting professor sau fellow la prestigioase universităţi din întreaga lume: MIT, Princeton University, University of Canterbury, University of Michigan sau Yale University.
Timothy Williamson este unul dintre cei mai importanţi filosofi contemporani, având profunde contribuţii în filosofia analitică. Studiile sale au schimbat cursul dezbaterilor dintre logicieni şi filosofi, redefinind agenda multor domenii din aria filosofiei şi, în special, din epistemologie, logică filosofică şi metafizică. Cărţile sale, printre care Identity and Discrimination, Vagueness, Knowledge and its Limits sau Modal Logic as Metaphysics, au fost primite cu deosebit interes de comunitatea ştiinţifică internaţională, impresionând pentru viziunea filosofică profundă şi pentru virtuozitatea lor tehnică, două dintre cele mai importante trăsături ale personalităţii ştiinţifice a profesorului Williamson.
Prof. univ. dr. Mircea Dumitru este rector al Universității din București din decembrie 2011. Este membru corespondent al Academiei Române și profesor la Departamentul de Filosofie Teoretică al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București. A fost decan al Facultății de Filosofie între 2000-2008 și prorector al Universității din București în perioada 2008-2011. Specialist în logică filosofică, filosofia limbajului, metafizica modalităților, epistemologie, filosofia minții și a conștiinței, Mircea Dumitru a obținut titlul de doctor în filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans în mai 1998, iar două luni mai târziu a finalizat al doilea doctorat la Universitatea din București. A fost profesor invitat la Universitatea Lyon 3 „Jean Moulin", New York University, Universitatea din Helsinki, City University of New York.
Cei care vor dori să asiste la Dialogurile Ateneului Român - "Truth and post- truth. Why does critical thinking really matter?" pot procura bilete de la Casa de bilete a Ateneului Român. Prețul unic este de 10 lei.
Accesul presei la eveniment este liber.
Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro
RENUNŢARE!
Daca nu doriţi să mai primiţi acest newsletter cu noutăţi şi Programul Filarmonicii "George Enescu", puteţi să vă dezabonaţi aici. Regretăm, dar sperăm să vă reabonaţi în curând!
Sponsori:  Aqua Carpatica
Parteneri: Art Act Magazine, Romania Insider, PHM, Liternet
Parteneri media: Sapte Seri, Radio Romania Cultural, Observatorul cultural, QMagazine, ADZ, Radio Romania Muzical, Pro Video, orasul.meu, Autoexpert, Metropolis


Gain access to all content from The Canadian Journal of Psychiatry



Share: Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn
The Canadian Journal of Psychiatry cover
SAGE Logo
Receive your subscription to The Canadian Journal of Psychiatry when you join CPA!
Begin your membership to the Canadian Psychiatric Association (CPA) and get complimentary access to highly influential content from The Canadian Journal of Psychiatry—official journal of CPA—and more!
Join today! Benefits of membership include:
  • Access to leading edge research through a monthly subscription to The Canadian Journal of Psychiatry (CJP).
  • Access to Section 1 and Section 3 credits (Members only) through CPA's accredited learning opportunities.
  • Being part of the voice of psychiatry in Canada.
  • Updates on what is happening in the field of psychiatry in Canada and around the world through CPA's online publications.
  • Opportunities to become involved in your profession through participation on CPA committees and Board of Directors.
  • And more!
Don't miss out on these valuable membership benefits.
If you are already a member of CPA, thank you for your continued support. Not sure if you are a member? Please contact CPA's membership team at (800) 267-1555 ext. 231.
For over half a century, the CPA has been working to promote the highest quality care and treatment for persons with mental illness as well as to advance and represent the profession of psychiatry through education and clinical research. The CPA is a national voluntary professional association that serves the professional needs of approximately 4,700 psychiatrists in Canada.
Enjoy these top-read articles from The Canadian Journal of Psychiatry, free for a limited time!*
Individual- and Relationship-Level Factors Related to Better Mental Health Outcomes following Child Abuse: Results from a Nationally Representative Canadian Sample by Tracie O. Afifi, Harriet L. MacMillan, Tamara Taillieu, Sarah Turner, Kristene Cheung, Jitender Sareen, and Michael H. Boyle
Mental Health Services for Students at Postsecondary Institutions: A National Survey by Natalia Jaworska, Elisea De Somma, Bernice Fonseka, Emma Heck, and Glenda M. MacQueen
Racial Discrimination, Cultural Resilience, and Stress by Nicholas D. Spence, Samantha Wells, Kathryn Graham, and Julie George
*You may already have access to these articles through a library or other subscription.
SAGE logo
ABOUT US   |   CONTACT US   |   PRIVACY POLICY    |    UNSUBSCRIBE

File de Lumina - In desert




Antet
desert-04

In desert

E frig, am inghetat. Doar mersul ma mai incalzeste. Merg nauc, privind in zare urme de himere, ce blande, tandre si binevoitoare ma insotesc chinuitor. Oare mai am suflet? Oare mai am credinta? Oare cand se va sfarsi a mea suferinta? De sase zile merg, de sase zile incerc sa scap din pustiul fara de sfarsit. O coasta ma doare …
---
primavara

Primavara

Primavara a venit si astazi va vom scoate in natura ca sa vedem impreuna miracolul pe care viata l-a pregatit pentru noi. Imaginile superbe se impletesc cu muzica si ne arata cum Craiasa Zapezii se retrage si il lasa locul sau Primaverii. Miracolul florilor care se ridica la cer, al raurilor care se topesc, al copacilor inmuguriti nu poate decat sa …
---
copaci uscati

Unchiasul facator de minuni

De mult, tare de mult, traia odata un om batran, el si cu nevasta sa. Si oamenii acestia indragisera un biet caine, pe care il hraneau cu peste si cu tot ce aveau ei mai bun in bucatarie. Ast caine, venise cine stie de unde ratacit, obosit si insetat. Nimerise mai inainte la niste vecini rai la inima, care il …
---
sarpe

Judecata copilului

A fost odata un om bogat, caruia ii murise sotia. El nu mai avea nici un neam, nici macar vreun var mai indepartat sau vreun unchi. Din aceasta pricina era tare mahnit si nu stia cum sa-si faca rost de o ruda, ca de insurat a doua oara nu mai vroia, pentru ca si-a iubit foarte mult nevasta. Intr-o zi …
---
copil bolnav

Casa cu copii bolnavi in faza terminala

Astazi am pregatit un material care darama niste bariere si vorbeste despre evenimente care ne rup sufletele, lucruri prea dureroase pentru a fi spuse, dar care fac parte din viata. Pentru a onora si celebra vietile rapuse timpuriu, Kathy Hull a fondat primul centru independent de ingrijire paliativa din SUA, Casa de copii George Mark. Misiunea ei: sa ofere …
---
simturi

Simturile

Vederea, auzul, mirosul, gustul, pipaitul ne ofera o buna cunoastere a realitatii materiale. Dar cele cinci simtuir au niste prelungiri in lumea psihică si, pentru cel care a invatat sa le exerseze, ele sunt folositoare si in relatiile sale cu ceilalti. Ochii ii permit sa interpreteze anumite detalii imperceptibile ale comportamentului. Urechile …
---
port

Uriasa minciuna din DEX

Conform DEX-ului, toate piesele componente ale costumului national romanesc au nume… luate de la straini! Nimic de la geto-daci!!!!!!
V-ati intrebat vreodata ce fel de etimologii or fi avand, conform DEX-ului, piesele componente ale costumului nostru national?
M-am gandit sa desenez o pereche de romani imbracati in straie traditionale, pe care sa atarn, ca pe un pom de Craciun, etimologiile …
---
probleme

Frumusetea vietii

Un om care s-a imbogatit din afaceri va va spune ca este fericit? De cele mai multe ori el va gasi tot felul de motive sa se planga. El va va povesti ca este epuizat, ca sotia sa este cheltuitoare si ca ea profita de absentele sale pentru a-l insela, ca fiul sau este un incapabil si muncitorii sai niste …
---
soarece

Povestea Soricelului - audiobook

Astazi am pregatit pentru dumneavoastra o surpriza. O prietena mai veche a site-ului nostru, s-a hotarat sa transpuna intr-o carte audio unele dintre povestirile din cartile: "Trepte spre Cer", "File de Lumina", "Vise de Inger" si "Sufletul Lupului Alb". Aceasta decizie a luat-o pentru a ajuta cateva spirite ratacite, oameni cu necazuri multe si o viata dificila. Prin munca ei, …
---
Jasmuheen - 20
---
---
4 carti

OFERTA - Colectia COMPLETA

Zura si lupul (fragment)


In acea dimineata linistita de iarna, soarele fusese bun si incalzea cu sarg natura ce se trezea la viata. Lumina lui clara si limpede se reflecta din zapada proaspat mulsa din norii negri care pana de curand fusesera stapanii absoluti ai cerului. Acum, totul era alb, padure, case si munti.
Viteazul Blesus, din neamul dacilor, isi privea cu drag odorul. Era urmasul sau, un nazdravan balai de numai opt anisori ce incepuse sa cutreiere muntii. Pericolele din paduri i se pareau doar jocuri, si asta era periculos. Blesus stia ca nu te poti juca tot timpul cu padurea. Multi o patisera. Au plecat si nu s-au mai intors.
Zura, baiatul sau, nu statea o clipa locului. Maica-sa nu-l mai putea struni, doar respectul nemarginit pe care-l purta tatalui mai avea acum efect asupra lui.
Dar pentru cat timp? Blesus era capetenie peste trei triburi, doua din vale si unul catarat sus in munte…
---


_._,_.___


Boala psihica genereaza mai multa nefericire decat saracia


Posted: 11 May 2017 08:34 AM PDT



Intr-o lume in care "in cautarea fericirii" a devenit sloganul preferat al celor ce o conduc, a vorbi despre nefericire si cauzele acesteia pare un proiect cu adevarat indraznet. Cu atat mai indraznet cu cat rezultatele acestui proiect arata ca boala psihica produce mai multa nefericire chiar decat saracia. Sunt rezultatele intreprinse de Reteaua de solutii pentru dezvoltare durabila, organizatie a Natiunilor Unite, si Fundatia Ernesto Illy cu ocazia Zilei Internationale a Fericirii sarbatorita pe 20 martie. Studiul a curpins tari precum Marea Britanie, Australia, America si Indonezia si a cautat factorii care sunt asociati cu grupurile de oameni cel mai putin fericite.

Autorii au descoperit ca in tarile bogate boala psihica constituie principalul factor ce cauzeaza nefericirea. Tulburarea mintala a depasit factori precum lipsa unui loc de munca, saracia, boala fizica, lipsa educatiei sau lipsa unui partener de viata, factori care contribuie si ei, intr-o masura, la rata persoanelor care se simt nefericite.
Continuare...

Cognition: Alert 04 May-11 May




----- Forwarded Message -----
From: ScienceDirect Message Center <sciencedirect@notifications.elsevier.com>
To: paulaanghelita@yahoo.com
Sent: Thursday, May 11, 2017 10:06 PM
Subject: Cognition: Alert 04 May-11 May


Can't see this email properly? Click here to view an online version
ScienceDirect® Home
Alert: Cognition
New articles available on ScienceDirect
Volume 164, Pages 1-212, July 2017 Cognition
Volume 164, Pages 1-212, July 2017


Editorial Board   
Page IFC
  Regular Articles
Multisensory object perception in infancy: 4-month-olds perceive a mistuned harmonic as a separate auditory and visual object    Original Research Article
Pages 1-7
Nicholas A. Smith, Nicole A. Folland, Diana M. Martinez, Laurel J. Trainor
'To the victor go the spoils': Infants expect resources to align with dominance structures    Original Research Article
Pages 8-21
Elizabeth A. Enright, Hyowon Gweon, Jessica A. Sommerville
Variations in judgments of intentional action and moral evaluation across eight cultures    Original Research Article
Pages 22-30
Erin Robbins, Jason Shepard, Philippe Rochat

Graphical abstract

In the side-effect effect, individuals tend to judge bad side effects as more intentional than good side effects (left panels), and harmful outcomes more worthy of blame than helpful outcomes worthy of praise (right panels). Across highly contrasted populations we found limited generalizability of the original side-effect effect, and even a trend toward inversion of the effect in two rural, traditional cultures (Samoa and Vanuatu) where participants were more likely to judge the helpful side effect as intentional and praiseworthy (shaded bars).

Individual differences in the Simon effect are underpinned by differences in the competitive dynamics in the basal ganglia: An experimental verification and a computational model    Original Research Article
Pages 31-45
Andrea Stocco, Nicole L. Murray, Brianna L. Yamasaki, Taylor J. Renno, Jimmy Nguyen, Chantel S. Prat
The semantic representation of prejudice and stereotypes    Original Research Article
Pages 46-60
Sudeep Bhatia
Hierarchical levels of representation in language prediction: The influence of first language acquisition in highly proficient bilinguals    Original Research Article
Pages 61-73
Nicola Molinaro, Francesco Giannelli, Sendy Caffarra, Clara Martin
Compensation mechanisms that improve distractor filtering are short-lived    Original Research Article
Pages 74-86
Ayala S. Allon, Roy Luria
The residual protective effects of enactment    Original Research Article
Pages 87-101
Jeffrey D. Wammes, Myra A. Fernandes
Infants' motor simulation of observed actions is modulated by the visibility of the actor's body    Original Research Article
Pages 107-115
Ty W. Boyer, Samuel M. Harding, Bennett I. Bertenthal
Bootstrapping language acquisition    Original Research Article
Pages 116-143
Omri Abend, Tom Kwiatkowski, Nathaniel J. Smith, Sharon Goldwater, Mark Steedman
Executive function depletion in children and its impact on theory of mind    Original Research Article
Pages 150-162
Lindsey J. Powell, Susan Carey
Cognitive control in action: Tracking the dynamics of rule switching in 5- to 8-year-olds and adults    Original Research Article
Pages 163-173
Christopher D. Erb, Jeff Moher, Joo-Hyun Song, David M. Sobel
The relationship between pre-verbal event representations and semantic structures: The case of goal and source paths    Original Research Article
Pages 174-187
Laura Lakusta, Danielle Spinelli, Kathryn Garcia
Broca's region: A causal role in implicit processing of grammars with crossed non-adjacent dependencies    Original Research Article
Pages 188-198
Julia Uddén, Martin Ingvar, Peter Hagoort, Karl Magnus Petersson
  Brief Articles
Auditory morphological processing: Evidence from phonological priming   
Pages 102-106
Hezekiah Akiva Bacovcin, Amy Goodwin Davies, Robert J. Wilder, David Embick
The relationship between sign production and sign comprehension: What handedness reveals   
Pages 144-149
Freya Watkins, Robin L. Thompson
Between a conditional's antecedent and its consequent: Discourse coherence vs. probabilistic relevance   
Pages 199-205
Karolina Krzyżanowska, Peter J. Collins, Ulrike Hahn
  Discussion Articles
Two paradigms for religious representation: The physicist and the playground (a reply to Levy)   
Pages 206-211
Neil Van Leeuwen
  Corrigendum
Corrigendum to "Believe it or not: Moving non-biological stimuli believed to have human origin can be represented as human movement" [Cognition 146 (2016) 431–438]   
Page 212
E. Gowen, E. Bolton, E. Poliakoff

Read the full issue on ScienceDirect
Access the ScienceDirect Info site if you have questions about this message or other features of this service.

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL