Stiu romanii sa traiasca si mai ales sa-si primeasca oaspetii ... spre
deosebire de alte popoare « civilizate » si care cunosc « prosperitatea » si « abundenta »
Gabriel Liiceanu:
"Extremele culinare ale vieţii »
- frugalitatea şi desfrîul - le-am trăit în două ocazii apropiate în timp şi într-un mod
perfect paradoxal: în anii '80, cel mai sumar prînz l-am experimentat
într-o ţară a opulenţei (Germania), iar cea mai barocă cină, într-o ţară a
« mizeriei » (România).
În 1984, eram la Heidelberg
cu Andrei Pleşu, în ultimele luni ale bursei Humboldt. Sîntem
invitaţi de
o prietenă comună din Germania la o reuniune de familie, în vila
părinţilor ei dintr-un orăşel de pe malul lacului Konstanz. Tatăl
prietenei
era directorul Institutului Max Planck din München, iar vila unde
am fost
invitaţi avea o superbă grădină care dădea spre lac. Cînd am
ajuns, masa
era deja întinsă într-un chioşc şi toţi membrii familiei - gazdele
(generaţia trecută de 60 de ani), copiii lor, adunaţi de prin
diferite
ţări ale Europei unde-şi aveau jobul, şi copiii acestora - ne
aşteptau în
grădină. Eram, parcă, adulţi şi copii, vreo 12 persoane. Pleşu, cu
gîndul
la ospăţul care urma să-nceapă, era destul de trist, pentru că
invitaţia
îl prinsese în prima săptămînă a dietei Scarsdale: în ziua aceea,
la
prînz, avea pui cu salată şi, extrem de conştiincios, venise,
într-un
pacheţel, cu porţia de pui, spunîndu-şi că din partea gazdelor va
exista o
deplină înţelegere pentru rigoarea lui alimentară. Şi masa a început. A
fost
adus un castron mare, plin cu salată verde. Trecîndu-l din mînă în
mînă,
fiecare şi-a pus în farfurie două-trei frunze de salată. După ce a
făcut
turul mesei, castronul s-a golit şi am început cu toţii, cu un aer
oarecum
pios şi preocupat, să mîncăm, pe-ndelete, frunzele de salată.
Episodul nu
a durat, totuşi, cu conversaţie cu tot, mai mult de cîteva minute.
Apoi am
aşteptat cuminţi pînă cînd doamna casei a apărut din bucătărie cu o
bucată
de pulpă de porc la cuptor, nu mai mare de 1 kilogram. «Kurt», i
s-a
adresat ea soţului ei, «am să te rog să tai tu friptura». Apoi,
către noi:
«Se pricepe grozav la tăiat friptură!». Directorul Institutului
Max Planck
din München s-a sculat în picioare, a luat platoul în faţă şi cu
un cuţit
cu lama lungă a început să taie carnea în felii nu mai groase de
cîţiva
milimetri. Era un adevărat maestru: nu am văzut niciodată o
friptură de
porc tăiată atît de subţire. Pe măsură ce tăia, fiecare îşi primea
în
farfurie felia de carne cît coala de hîrtie. O bucată cam de două
degete a
rămas mai departe, netăiată, pe platou şi a poposit, stingheră, în
mijlocul mesei. În timp ce unul dintre copii umplea conştiincios
paharele
dintr-o carafă cu apă de la robinet, un castron cu cartofi a făcut
turul
mesei şi fiecare ne-am pomenit cu o jumătate de cartof alături de
pojghiţa
de carne. Cu un Guten Appetit! rostit voios de directorul
Institutului,
s-a dat semnalul pentru atacarea felului al doilea. Ţin minte că
am
terminat carnea şi jumătatea de cartof din trei înghiţituri, fără
să
manifest, însă, vreo formă de lăcomie. Apoi, am simţit cum urcă în
mine,
devastatoare, foamea. Pleşu, care stătea la masă lîngă mine, a
văzut
pesemne disperarea care-mi apăruse pe chip. Cu gesturi delicate,
sub masă,
a desfăcut pacheţelul cu carnea de pui şi mi-a strecurat o
bucăţică. «Băi,
mănîncă şi asta, mi-a şoptit, c-o să ţi se facă rău. Eşti livid».
Am
aruncat în gură, pe furiş, bucăţica de pui, zîmbind între timp
politicos
şi avînd aerul că sînt interesat de conversaţie. Masa nu durase,
cu
tăiatul fripturii cu tot, mai mult de zece minute. Farfuriile
goale
străluceau acum în faţa noastră. Şi-atunci s-a-ntîmplat ceva de
necrezut.
Directorul Institutului Max Planck s-a lăsat pe spătarul
scaunului, parcă
doborît de opulenţa prînzului, şi, cu mîinile la ceafă, a rostit
satisfăcut: Ich könnte sagen, wir haben wunderbar gegessen! - Und
denke
nur, Schätzchen - îi răspunse doamna -, daß du Furcht hattest ein
Kilo
Fleisch wäre nicht genug. Wir haben noch was
für morgen. («-Aş zice c-am mîncat excelent!» «-Şi cînd te gîndeşti,
dragul
meu, că te temeai că n-o să ne-ajungă 1 kilogram de carne. A mai
rămas şi
pentru mîine».
Peste
cîteva luni eram în
ţară. In casa chirurgului , colecţionar împătimit de pictură şi
bun
prieten cu prietenul nostru, pictorul Horia Bernea. De bucuria
revenirii
noastre în ţară, Bernea ne propune să facem un salt pînă la Brad
şi să
sărbătorim aşa cum se cuvine revederea. «N-aţi trăit voi aşa ceva
de cînd
v-aţi născut!» ne-a asigurat el, şi ne-am urcat în Käfer-ul lui.
Seara,
către ora 7, eram în casa doctorului. Era o casă cu un singur
nivel, cu
camere multe şi o curte mare. Separat, un «atelier»-pinacotecă, în
care
doctorul îşi rînduise cu grijă comorile. Bernea ne-a prevenit de
pe drum
că la masă nu vor sta decît bărbaţii: tatăl doctorului, doctorul
şi noi,
cei veniţi din Bucureşti. Şi că, în timpul mesei, soţia
doctorului,
purtînd, special pentru acest eveniment, perucă albă, se va afla
în
spatele scaunului invitaţilor, urmărind ca totul să decurgă cum
trebuie.
Şi într-adevăr, la puţină vreme după ce am ajuns, am fost poftiţi
la masă
într-o spaţioasă sufragerie. Nu înainte, însă, de a ni se prezenta
bucătăria - un adevărat laborator cu pereţii tapetaţi de rafturi
pline cu
cratiţe strălucitoare - şi cămara, din care mi-au rămas în minte
şiragurile de cîrnaţi şi şunci afumate atîrnînd din tavan,
brînzeturile în
coajă şi borcanele mari, din acelea pentru murături, pline cu ouă.
Masa a
început cu gustări: pateuri cu carne şi cu brînză, buşeuri cu
ciuperci,
platouri cu chifteluţe, rulouri de şuncă umplute cu salată de
boeuf şi
alte platouri cu diferite soiuri de cîrnaţi. Toate stropite cu o
palincă
de pere. A venit apoi un borş de perişoare cu smîntînă. Bernea
avusese
dreptate: soţia domnului doctor, împodobită cu o perucă albă,
trecea prin
spatele fiecărui scaun şi se oprea cînd la unul, cînd la altul
dintre
musafiri, preluînd, oarecum, perspectiva acestuia asupra mesei şi
urmărind, totodată, dacă îi lipseşte ceva. Mă încerca o oarecare
nelinişte
cînd îi simţeam mîinile strîngîndu-se pe spătarul scaunului meu şi
cînd o
voce şoptită mă întreba dacă totul este în ordine. Totul era,
desigur, în ordine, dar cina ameninţa să ia o turnură ucigaşă.
Au
urmat
sărmăluţe în foi de ştevie, apoi căprioară la tavă cu sos de
capere.
Prietenii mei erau în extaz. Începusem să gîfîi. Trecuse de miezul
nopţii,
cînd a apărut un uriaş tort, alb ca neaua şi ornat cu felii de
portocală
proaspătă. După ce Bernea, gurmand şi băutor de nădejde, ca să mai
bea
«cîteva şpriţuri rosé», a revenit scurt la cîrnăciorii de la
începutul
mesei, ne-am retras, mai corect spus ne-am tîrît, în dormitoarele
noastre.
Şi a venit a doua zi, pe care aveam să o petrecem tot la Brad.
Programul
era deja făcut: după micul dejun, urma să facem o excursie pînă la
«gorunul lui Horia», apoi, pentru a vedea cruci de piatră din
Secolul al
XIV-lea, în cimitirul vechi din Brad. Pe la ora 11 dimineaţa eram
apţi
pentru «micul dejun», dacă acest nume se potriveşte cu ceea ce a
urmat. Am
fost puşi la masă, de astă dată în spaţioasa bucătărie-laborator.
Masa era
mare, aşa încît în mijlocul ei încăpeau (cu greu, ce-i drept)
«gustările»,
aliniate pe căprării, destinate micului dejun: rînduri de
brînzeturi,
rînduri de cîrnaţi, altele de pateuri, rînduri de dulceţuri şi
miere,
lapte dulce şi lapte bătut, iaurturi, ouă fierte şi... palinci.
Dar,
înainte de a ne decide noi pe unde să atacăm deasa pădure de
mîncăruri de
pe masă, ne-am pomenit în farfurii cu două perechi de «vişle»,
crenvurşti
ardeleneşti făcuţi din carne de capră. Pleşu a continuat cu o cană
cu
lapte şi un ţoi de palincă, o intrare lichidă destul de ambiguă,
care
avea, însă, avantajul că era deschiderea şi către partea mai
angelică a
micului dejun - dulceţurile - şi către cea drăcească -
brînzeturile tari
şi cîrnăţăria. Episodul alimentar matinal nu a durat mai mult de o
oră şi
jumătate, aşa încît, spre ora 1, ne-am început excursia. Însă, nu
înainte
ca, tocmai cînd eram pe punctul de a trînti portierele maşinii,
mama
doctorului să ţîşnească din casă cu o valijoară în mînă. «- V-o
pun în
portbagaj, ne-a spus, dacă vi se face cumva foame pe drum. Sînt
nişte
şniţele de pui. Şi murături. Şi să veniţi repede la masă!». Există
cîteva
poze pe care Bernea ni le-a făcut, lui Pleşu şi mie, în cimitirul
de la
Brad, din profil, stînd jos, rezemaţi fiecare de-o parte şi de
alta a unei
vechi cruci de piatră. Amîndoi aveam aerul unor oameni răpuşi de
mîncare,
cu burţile profilate în prim-plan. Din poză răzbate parcă geamătul
celor
doi, iar în urechi îmi stăruie şi acum rîsul fericit al lui Horia
Bernea,
care-şi degusta reuşita isprăvii puse la cale cu atîta drag în
cinstea
întoarcerii noastre în ţară. Dar nu trecuserăm încă de jumătatea
încercării. Către 5 după-amiază, am ajuns acasă, unde eram
aşteptaţi,
desigur, cu «masa de prînz». Nu mai ţin minte ce am mîncat. Ştiu
doar că,
spre orele 7 seara, am fost poftiţi de gazda noastră să-i admirăm
colecţia
de pictură. Şi, în timp ce ziceam ba una, ba alta despre pînzele
care,
scoase cu mîndrie din rasteluri, ne treceau prin faţă, mama
doctorului a
intrat radioasă, cu o tavă de plăcinte cu brînză tocmai scoase din
cuptor.
«- Luaţi, ne-a zis, cît sînt calde, iar peste o oră mîncăm de
seară». S-a
petrecut atunci un fenomen ciudat, pe care nu-l înţeleg nici pînă
în ziua
de azi. E limpede că nici unul dintre noi «nu mai putea». Există,
însă,
pesemne, o logică şi-o psihologie pentru la «grande bouffe», care,
odată
declanşate, nu mai pot fi oprite decît prin moarte. De altfel, în
filmul
din 1973 al lui Marco Ferreri, în care se pune la cale un suicid
gastronomic în patru, totul se petrece într-un weekend, aşadar pe
parcursul a două zile. Noi ne apropiam de sfîrşitul acestei
perioade. Ca
la un semn, ne-am aruncat toţi asupra plăcintelor calde şi le-am
devorat
în cîteva clipe. Peste o oră, eram reinstalaţi la masă şi
retrăiam, într-o
nouă formulă culinară (din care nu-mi mai amintesc decît de o
mîncare de
gutui cu pulpe de curcan), ritualul cu peruca de cu o seară
înainte.
Eram,
totuşi, foarte tineri. Nu am altă explicaţie pentru faptul că am
rămas
vii".
Marcel Mesca Rietburgstr. 12 76767 Hagenbach Tel : 07273-4045 Fax: 07273-919904 Mobil : 0172-2060758
-- Material trimis de Dl. Dumitru Gavrila
No comments:
Post a Comment