Detoxifierea dupa sarbatori

 

Pentru ca Sarbatorile reprezinta o perioada a exceselor culinare, in care nu prea tinem cont de orele de masa sau de principiile unei diete echilibrate, odata cu incheierea lor, este binevenita o cura de detoxifiere a organismului. Astfel, vom evita aparitia afectiunilor cauzate de abundenta mancarurilor consumate si vom putea sa ne simtim bine in propriul nostru corp.

Senzatia de oboseala, nivelul scazut de energie, lipsa de concentrare, balonarile, accentuarea celulitei, migrenele sau tenul incarcat sunt doar cateva dintre semnele prin care organismul incearca sa-ti transmita, dupa o perioada de dezmat culinar, ca are nevoie de o cura de detoxificare. Altfel spus, de o curatenie generala.

 

Curatenie generala

Dieta de detoxifiere va viza îndepartarea toxinelor si a chimicalelor acumulate la nivelul ficatului, colonului, rinichilor, plamanilor si pielii.  

Ficatul este organul cu rol principal in metabolizarea principiilor nutritive din alimente. Fiind sensibil la orice dezechilibru in aportul de principii nutritive, ficatul reactioneaza prin acumulare de grasimi in exces la nivelul hepatocitelor (steatoza hepatica) si apoi, intr-un stadiu mai avansat, prin necroza hepatocelulara. Astfel, trebuie actionat in ceea ce priveste regenerarea tesutului hepatic cu un aport de proteine, aminoacizi, flavone (silibinum), vitamine din grupul B si saruri minerale.

Pentru a scapa de incarcatura toxica acumulata in ficat, e indicat un consum bogat si exclusiv de legume din clasa cruciferelor, si anume broccoli, conopida, varza si varza de Bruxelles, de preferat in stare cruda ori preparate la aburi.

Utile sunt si ceaiurile sau suplimentele din plante cu proprietati coleretice (stimuleaza secretia biliara) si colagoge (stimuleaza evacuarea bilei in duoden), precum anghinarea, papadia, rozmarinul, cicoarea salbatica, trifoiul-de-balta, silimarina sau ceaiul verde iar sucul a 2 lamai baut zi de zi, poate face minuni!( atentie la afectiunile digestive asociate)

Desfunda canalul!

Iar ca sa fie cu adevarat eficienta, actiunea de detoxifiere nu va ocoli colonul. La nivelul acestuia exista o flora bacteriana abundenta, a carei natura depinde de reziduurile nedigerate sau neabsorbite la nivelul intestinului subtire. Cresterea aportului de fibre este cea mai buna metoda de detoxifiere si de curatire intestinala. O dieta cu cel putin 25 g de fibre pe zi ajuta la normalizarea tranzitului intestinal, prin stimularea peristaltismului (miscare de contractie) intestinal si eliminarea deseurilor din colon. Excelente din acest punct de vedere sunt cerealele integrale, nucile, semintele de floareasoarelui, cele de dovleac si, mai ales, cele de in.

De asemenea, se pot folosi si plantele cu efect laxativ sau purgativ, precum crusinul, senna, aloe, revent, eficiente din acest punct de vedere datorita antrachinonelor din compozitie. Atentie insa, ele nu se folosesc pe termen lung, intrucat pot produce iritatii la nivelul mucoasei intestinale, dar si dependenta.

Curata si rinichii!

Cea mai simpla si eficienta cale este sa bei o cantitate sporita de lichide, nu mai putin de doi litri de ceai sau de apa minerala/plata si sa renunti, cel putin o perioada, la cafea si ceai negru (atentie, numeroase ceaiuri de fructe sunt amestecate cu ceai negru).

Pentru o buna detoxifiere renala (rinichii filtreaza pana la 1.700 de litri de sange in 24 de ore prin intermediul unor unitati filtrante numite nefroane, pentru a elimina apoi toxinele prin urina) foarte utile sunt diureticele naturale ca iarba-neagra, strugurii ursului, coacazele negre, macesele, matasea de porumb, urzicile.

Nu uita de piele!

O purificare completa a organismului presupune si activarea functiei de detoxifierea pielii. Astfel, se apeleaza la mai multe metode de curatare prin stimularea transpiratiei cu ajutorul exercitiului fizic, al bailor calde, saunei, impachetarilor calde, masajului, frectionarilor usoare cu substante revulsive.

Cu cat transpiratia e mai abundenta, cu atat rezultatul este mai bun.

 http://femeiadeastazi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=277:cura-de-detoxifiere-dupa-sarbatori&catid=7:medicina-de-familie&Itemid=56

-- Material trimis de D-soara Dumitru Mihaela

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL