Fwd: valoarea procentuală a fiecărei substanțe nutritive






Tabelul face referire la valoarea procentuală a fiecărei substanțe nutritive per 100 gr de aliment raportat la necesarul zilnic (%DV). Valorile prezentate în tabel sunt valori maxime, asimilarea substanțelor nutritive fiind strâns legată de capacitatea de absorbție a organismului precum și de modalitatea de preparare a alimentului.
Vitamina A
caise (40%), broccoli (12%), pepene galben (70%), morcovi (330%),dovleac (104%), spanac (209%),  ficat de vițel (1500%), cartofi dulci(400%), pepene (11%), papaya (20%), fasole verde (15%), varză (150%), sparanghel (15%), nap (152%), grapefruit (15%), ardei (60%),praz (34%), roșie (17%), pătrunjel (13% 2 linguri), salată verde (170%), prune uscate (25%), cătinărubarbă (4%), smochinemango
Vitamina B1
semințe de in (100%), migdale (45%), semințe de susan (45%), semințe de floarea soarelui (105%), sparanghel (60%), linte (10%),fasole uscată (10%), usturoi (16%), cătinăsmochinemango
Vitamina B2
ficat de vițel (180%), soia (14%), ouă (30%), dovlecel (9%), ciuperci(15%), cătinăsmochinemango
Vitamina B3
ficat de vițel (70%), alune (60%), pui (70%), curcan (40%), ciuperci(22%), peșteporumb (10%), mango
Vitamina B5
ficat de vițel (70%), ouă (10%), avocado (15%), ciuperci (19%),porumb (10%), soia, semințe de floarea soarelui, cereale integrale, germeni de grâu, mazărealunemango
Vitamina B6
ficat de vițel (45%), cartofi dulci (15%), cod (20%), semințe de floarea soarelui (60%), pui (35%), curcan (30%), cartofi (15%), ardei (15%),praz (10%), avocado (13%), usturoi (68%), dovlecel(11%), cătinămango
Vitamina B12
ficat de vițel (1450%), somon (90%), sardine (290%), cod (15%), ouă(20%), vită (40%), scoici, borș de casă, murături, rejuvelac, lapte și produse din lapte
Antioxidanți
avocadosfeclă roșie, fructe de pădure, broccoli, varză,morcovipeșteusturoistruguri, ceai verde, nuciceapă, ardei iute,prune, stafide, semințe, cartofi dulciroșie, măcriș, germeni de grâu, lămâieafine
Vitamina C
caise (15%), mere (12%), broccoli (135%), pepene galben (60%),dovleac (16%), cartofi dulci (35%), pepene (10%), papaya (100%),mazăre (23%), fasole verde (20%), varză de bruxelles (140%),conopidă (85%), ceapă (15%), cartofi (15%), varză (57%), banane(15%), sfeclă roșie (12%), nap (30%), grapefruit (64%), portocală(88%), căpșuni (100%), ardei (200%), praz (20%), ananas (80%),roșie (20%), avocado (16%), kiwi (130%), usturoi (60%), dovlecel(28%), lămâie (76%), prune (18%), zmeură (50%), pătrunjel (17% 2 linguri), salată verde (37%), afine (20%), cătinărubarbă (15%)
Vitamina D
somon (120%), sardine (110%), ulei de pește, ouă (10%), ciuperci(6%)
Vitamina E
migdale (135%), semințe de floarea soarelui (180%), germeni de grâu, cătină
Vitamina K
spanac (616%), morcovi (17%), soia (23%), mazăre (32%), fasole verde (17%), varză de bruxelles (210%), conopidă (20%), varză (85%), sparanghel (60%), castravete (20%), nap (460%), praz (60%), fasole uscată (10%), avocado (26%), țelină (35%), struguri (16%), alge (80%), prune (10%), zmeură (10%), pătrunjel (155% 2 linguri),salată verde (120%), afine (30%), cătină
Magneziu
semințe de in (100%), migdale (75%), semințe de susan (90%), caju(75%), soia (20%), semințe de floarea soarelui (80%), semințe de dovleac (150%), quinoa (40%), hriș (12%), mei (10%),secară (30%), orez brun (10%), fasole uscată (10%), alge (30%),ciuperci (6%), lămâiecătinăprune
Calciu
lapte de vacă 2% (12%), semințe de susan (100%), iaurt (18%), nap (13%), usturoi (25%) , alge (16%), scorțișoară (5% 2 linguri), brânză, somonsardine, creveți, semințe de mac, prune uscate, cartofi,pudră de roșcovesoiamigdaleciupercimorcovi, creson, semințe de inpeșteouă, legume verzi și alte plante cu frunze verzi, fasole,mazărequinoasemințe de susan, citrice, cătinărubarbă (10%), prunesmochine
Fier
semințe de susan (80%), soia (29%), semințe de dovleac (45%), măsline (18%), semințe de chimion (15% o lingură), sparanghel (12%),praz (10%), linte (17%), fasole uscată (12%), năut (13%), alge (15%),pătrunjel (3% 2 linguri), gulbenuș de ou, scoici, alge, toate plantele cu frunze verzi, broccolimazăresfeclă roșie, fructe uscate, cereale, mei,orezpeștelămâieafinecătinărubarbăprunemango
Mangan
spanac  (46%), cartofi dulci (25%), semințe de in (250%), migdale(135%), semințe de susan (135%), caju (75%), nuci (160%), alune(105%), grâu integral (30%), soia (40%), semințe de floarea soarelui (105%), semințe de dovleac (220%), mazăre (28%), fasole verde(12%), quinoa (100%), banane (15%), hriș (20%), sfeclă roșie(20%), mei (13%), ovăz (25%), orz (15%), orez brun (45%), spelta (115%), căpșuni (20%), praz (24%), ananas (46%), linte (17%), fasole uscată (21%), năut (51%), struguri (35%), usturoi (90%), zmeură (40%), ciuperci (13%), afine (20%), smochine
Acid folic
spanac (36%), broccoli (14%), ficat de vițel (90%), alune (60%), semințe de floarea soarelui (60%), conopidă (15%), quinoa (40%), sparanghel (12%), sfeclă roșie (30%), nap (28%), ardei (10%),praz (15%), linte (45%), fasole uscată (32%), avocado (20%), năut(42%), alge (45%), pătrunjel (3% 2 linguri), salată verde (31%)
Potasiu
cartofi dulci (15%), cartofi (15%), banane (12%), sfeclă roșie (12%),vânătă (6%), fasole uscată (12%), avocado (15%), dovlecel (8%),ciuperci(10%), lămâieafinecătinărubarbăprune , smochine (20%), mango
Fosfor
ficat de vițel (45%), semințe de in (50%), migdale (45%), semințe de susan (60%), caju (60%), soia (23%), ouă  (30%), iaurt (10%), semințe de floarea soarelui (60%), semințe de dovleac (120%),pui (25%), curcan (20%), quinoa (40%), mei (10%), orz (10%), linte  (17%), fasole uscată (13%), năut (15%),usturoi (16%), lămâieafinecătinărubarbăsmochine
Cupru
ficat de vițel (800%), semințe de in (50%), migdale (60%), semințe de susan (219%), caju (105%), nuci (80%), alune (60%), semințe de floarea soarelui (90%), orz (15%), spelta (35%), nap (13%), linte(12%), fasole uscată (10%), năut (17%), afinemango
Zinc
ficat de vițel (80%), semințe de susan (45%), semințe de dovleac (45%), curcan (15%), vită (40%), spelta (25%), lămâieafine
Seleniu
somon (60%), semințe de susan (45%), cod (70%), ouă (40%), semințe de floarea soarelui (80%), pui (40%), curcan (50%),ovăz (7%), secară (150%), orz (25%), orez brun (12%), usturoi (20%),ciuperci (10%), rubarbă
Iod
lapte de vacă 2% (16%), ouă (30%), iaurt (23%), alge (1380%), ulei de pește, pește, semințe de floarea soarelui
Proteine
ficat de vițel (60%), somon (50%), sardine (45%), alune (45%),cod (50%), soia (30%), ouă (20%), semințe de dovleac (45%), pui (65%), curcan (65%), vită (50%), spelta (30%), linte (17%), fasole uscată (16%), năut (17%), drojdia inactivă, lămâie
Fibre
mere (10%), morcovi (14%), cartofi dulci (15%), semințe de in (100%),semințe de susan (45%), grâu integral (17%), soia (23%), mazăre(20%), fasole verde (12%), varză (10%), banane (12%), hriș (10%),sfeclă roșie (15%), secară (60%), orz (25%), spelta (30%), nap (13%),vânătă (10%), linte (30%), fasole uscată (25%), avocado (26%), năut(30%), pară (12%), zmeură (30%), porumb (12%),afine (12%), rubarbă (8%), o prună (4%), smochinemango
Amino-acizi esențiali
somon (50%), sardine (90%), semințe de in (1000%), nuci (376%),cod (10%), soia (23%), semințe de dovleac, floarea soarelui șsusan și uleiurile presate la rece extrase din aceste semințe, cătinăsmochine
Triptofan
ficat de vițel (120%), cartofi dulci (15%), somon (90%), sardine (80%),semințe de in (90%), migdale (60%), semințe de susan (105%), caju(75%), alune (90%), cod (80%), soia (70%), ouă  (50%), semințe de floarea soarelui (90%), semințe de dovleac (150%), pui (110%), curcan (100%), cartofi (10%), vită (50%), quinoa  (40%), hriș (14%),mei (12%), secară (40%), orz (17%), linte  (25%), fasole uscată (32%),năut (27%), usturoi (24%), alge (15%)
Molibden
soia (100%), ouă (20%), castravete (7%), vânătă (6%), praz (6%),roșie (6%), linte (90%), fasole uscată (100%), năut (100%), dovlecel(16%)




No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL