Milioane de vieti salvate: Un roman a inventat testul de sange care depisteaza sinucigasii

Un test sangvin creat de cercetatorul roman Alexander Niculescu, profesor la Universitatea Indiana din Statele Unite, ar putea prezice riscul de sinucidere in randul persoanelor diagnosticate cu tulburare bipolara.
Biomarkerii din sange pot fi utilizati pentru a identifica persoanele care prezinta un risc sporit de sinucidere, afirma autorii acestui studiu. Cercetatorii americani de la Universitatea Indiana vorbesc deja despre un controversat proiect de realizare a unui test sangvin capabil sa furnizeze un avertisment util contra tentativelor suicidare.
Alexandru B. Niculescu a condus echipa sa de cercetatori timp de trei ani in acest proiect, lucrand indeaproape cu noua pacienti care sufereau de sindromul bipolar, un grup care prezinta o rata a sinuciderii de 10 ori mai mare decat in cazul generatiei populare. Rezultatele cercetarilor au fost publicate marti in revista “Molecular Psychiatry”.
O molecula, enzima SAT1, a fost cel mai des asociata cu tendintele de sinucidere, scrie MEDIAFAX. Alti trei markeri au evidentiat o asociere mai slaba. Concentratiile ridicate ale acestor biomarkeri au corespuns cu un numar ridicat de spitalizari dupa tentative de sinucidere.
Profesorul Alexander Niculescu a spus: “Sinuciderea este o chestiune majora in psihiatrie. Este o problema majora in domeniul civil, este o problema majora in domeniul militar si nu exista markeri obiectivi. Exista oameni care nu recunosc ca au ganduri suicidare atunci cand ii intrebi asta, dar care se sinucid dupa aceea si nu poti sa faci nimic in legatura cu acest lucru. Avem nevoie de modalitati mai bune de a identifica, de a interveni si de a impiedica aceste cazuri tragice”.

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL