U R G E N T A

Partea cea mai slaba a psihiatriei rominesti, atit a celei predesciene cit si a aplristilor actuali, este urgenta. Mai precis urgenta unui tratament sau internari obligatorii, din oficiu.
Conducerea actuala a vrut sa se sincronizeze cu legislatia europeana si nu practica o internare de urgenta decit cu acordul scris al subiectului. Ori tocmai cei care ar trebui tratati ramin in afara psihiatriei pentru ca asa e legea, drepturile omului etc. Ceea ce se intimpla este o catastrofa. De pilda o doctorita s-a imbolnavit si sta de luni de zile in casa. Familia cere ajutor la autoritati si nimeni nu se baga!
De ani de zile am propus un remediu dar n-am avut nici-o influenta la ministerul sanatatii. Colegii APR au facut sa nu pot sa ma vad cu delegatii de la Bruxelles si iata unde duce orgoliu si prostia. Evident ca odata se va cerceta si aceasta greseala. Poate o noua generatie!
Ce e de facut? Trebuie predata urgenta si mai ales trebuie facuta o echipa specializata de interventie. Pentru a evita orice abuz, o internare obligatorie trebuie urmata in 24-48 de ore de examinarea si decizia unei comisii de 3 medici sub supravegherea procuraturii. Un psihiatru de garda trebuie sa-si asume raspunderea si sa comande echipa. La nevoie trebuie apelat la politie si pompieri, care dupa revolutie s-au deberasat de aceasta nenorocire sociala.
Asta inseamna sa ajuti nu sa eviti situatiile grele si sa te ocupi de cazuri minore, sau chiar interesate. APLR nu va inceta sa atraga atentia asupra acestei necesitati psihiatrico-sociale. De-abia acum se pune problema sa servim societatea si nu sa raminem la ipocrizia neimplicarii justificata de Europa! Sper ca breasla noastra sa se trezeasca si sa se alature APLR-ului sa corectam aceasta grava lipsa a sistemului psihiatric actual.

prof.ROMILA

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL