Editorial Aprilie 2011 - Profesor Dr. Aurel ROMILA

                                                           D I A G N O S T I C


     Pentru meseria noastra valoreaza 50 %, terapeutica fiind cealalta jumatate.Teoretic pare usor. Inveti semiologia, sindromologia si nozologia si apoi incadrezi in DSM. Operatiunea cere ani de ucenicie, cu indrumare critica a unui maestru. Greselile sunt frecvente. Prima greseala este intuitia abuziva care duce la identificari pripite fara excluderea lucida a optiunilor diferentiale. Pe linga o invatare serioasa este obligatoriu exercitiul aplicarii la caz. Diagnosticul ramine deschis. El cere si o evaluare de etapa. Pina la urma evaluarea cere o comparare cu normalitatea care justifica cunoasterea psihologiei si a celorlalte stiinte umaniste. Din diverse motive multi dezechilibrati ramin in societate fara diagnostic si numai in cazul unor fapte ajung la o expertiza. Confuziile cele mai frecvente sunt ale nevrozelor cu psihopatia, sau ale psihozelor cu psihopatia borderline. Deasemenea dementa cu deteriorarea. Chiar intelectul limita daca nu cunosti media, mai departe polimorfismul sindromatic al psihopatiilor, nevrozelor, psihozelor,dementelor. Comorbiditatea neurologica si somatica. Patologia acuta este mai cunoscuta decit cea cronica. Si daca ne mai amintim ca nu exista boli ci bolnavi?
     Esentiala mi se pare inzestrarea intelectuala a psihiatrului din perioada premedicala. Vocatia cere inteligenta, vointa, cultura si rabdare bineboitoare cit si invatarea din propriile greseli. Nimeni nu e perfect.
      Cei care inavata acum nu stiu ca s-a putut abuza pentru interese nemedicale. Sa speram ca etica diagnosticului e sfinta. Diagnosticul este un instrument codificat, nu trebuie sa-i spui cuiva: ai schizofrenie!
    Argumentarea dignosticului se face pe intocmirea unei foi de observatie. Nu e o sclavie sa fii rezident. E bine sa faci cit mai multe foi. Apoi sa discuti cu cei care
stiu. Sa citesti si sa compari cu observatii din literatura. Sa inveti sa rezumi. Sa ajungi sa stii discernamintul faptelor in expertiza psihiatrica.
     Laicii cred ca stiu sigur ca altcineva e bolnav! Toata lumea stie futbol dar si psihiatrie si agenda medicala si chiar si psihanaliza! Dreptul la opinie in democratie, dar ultimul cuvint il are psihiatrul format rational o viata intreaga. Si grupul psihiatric isi are uscaturile lui si culmea este ca unii malformati isi diagnosticheaza abuziv colegii.
     Omul ramine in istorie cit isi aplica rationalul in actiunile sale sociale. Asa se mentine societatea si scade antisocialitatea.
                                                                              prof.Romila.

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL