Editorial AUGUST 2016 - Prof.Dr. Aurel ROMILA


E X I S T E N Ț A ca S P O R T

Sportul este o reducție, o ingustare benefică, predominant corporală cu respectarea regulilor convenționale a unor jocuri. Presupune sănătate, tinerețe ,performanță, formare, antrenament și determinarea (voința ) de a învinge sau calmul de a suporta înfrângerea, a supraviețui sau ca excepție pentru a te imbogăți. Psihologia se subordonează (ca și medicina). Forța, caracterul, rezistența, voința și inteligența dau prioritate jocului și neglijează cultura, blândețea, umanismul. Ți-e indiferentă restul lumii, care totuși merge mai departe și progresează tehnologia cea mai scumpă pe care să-ți dai banii. Ești bine, puternic, ești iubit de fani, de femei, ai glorie, ești cineva, ai un complex de vedetă , de superioritate. Durează câțiva ani, apoi trăiești din gloria de altadată, (uneori după o săritură performantă trăiești toată viața) în admirație și respect. Desigur sunt și declinuri mai modeste sau chiar amărâte în ignoranță și mizerie.

În esență sportul e luptă, e meci, e război, implica contactul violent, ura, sălbăticia, agresivitatea, paranoia superioritate-inferioritate, un manageriat cu mulți profitori, cumpanite în professionalism, și pasiuni dezlănțuite ale fanilor cu rasism delirant și antisocial.

Uneori pune în joc sufletul națiunii cu iluzii comparative.

Acum există și extrapolarea sportuli ca și în competițiile intelectuale, dar cu răsunet mult mai mic și cu beneficii relativ modeste. Ce a câștigat Einstein față de Rolando!

Sportul domină și cultura: Hagi joacă , Regale e pe bancă!

Știți cine e sponsorul principal: TV, adică noi. E seară ! E match. Dormiți?

Dacă poți face o altă meserie , rămâi și cu sportul amator și comentator critic la arbitrii si manageri, dar în nici un caz să nu faci nimic și să fii dependent social!


Prof.Dr. Aurel ROMILA


No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL