In Memoriam...

in memoriam...

Bun venit la Wikipedia! Dacă doriţi să contribuiţi vă invităm să vă înregistraţi/autentificaţi.
Arcadiu Petrescu
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Arcadiu Tiberiu Petrescu (n. 18 ianuarie 1925 în Călăraşi - d. 2 februarie 2009, Bucureşti), medic neurolog şi neuropatolog român, reprezentant în a treia generaţie al Şcolii româneşti de neurologie a lui Gheorghe Marinescu, elev şi colaborator al lui State Drăgănescu şi al lui Theodor Horneţ, cu contribuţii în domeniul encefalitelor virotice umane, bolilor vasculare cerebrale şi afecţiunilor demielinizante ale sistemului nervos.


Date biografice

Dr. Arcadiu Petrescu în laboratorul de Neuropatologie al Institutului de Neurologie al Academiei Române. Arcadiu Petrescu urmează cursurile liceelor din Constanţa şi Călăraşi. După bacalaureat (1943), este admis ca student la Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti, pe care o absolvă în 1949. A fost extern şi intern prin concurs între anii 1947-1949. După absolvirea facultăţii lucrează ca medic secundar de laborator la Laboratorul Central de Igienă al Capitalei. După înfiinţarea Institutului de Neurologie "I.P. Pavlov" al Academiei RPR sub conducerea lui Arthur Kreindler, Arcadiu Petrescu începe să lucreze începând cu anul 1951 în calitate de cercetător ştiinţific în secţia clinică şi în departamentul de neuropatologie al acestui institut. În 1964 devine şef de laborator, iar în 1980 şef al secţiei de Neuropatologie şi Histochimie, ca urmaş al doctorului Theodor Horneţ, secţie pe care o conduce până în 1995, continuându-şi apoi activitatea ca medic primar în Institutul de Boli Cerebro-vasculare, până la pensionare în anul 1997. În anul 1970 lucrează cu o bursă de studii în laboratorul de histoenzimologie al Institutului de Histochimie Medicală de pe lângă "Nouvelle Faculté de Médecine" din Paris, condus de profesorul Raymond Wegmann. Revine aici pentru o lună în 1977, la invitaţia profesorului Wegmann, pentru a ţine un curs pe tema anatomiei comparate a sistemului nervos.

Încetează din viaţă la 2 februarie 2009.


Activitate ştiinţifică
Arcadiu Petrescu a participat la numeroase reuniuni ştiinţifice din ţară şi străinătate prin prezentarea de comunicări ştiinţifice, publicând aprox. 180 lucrări ştiinţifice din domeniul infecţiilor virotice ale creierului, accidentelor vasculare cerebrale, afecţiunilor demielinizante ale sistemului nervos, precum şi cercetări experimentale. În calitate de preşedinte al Cercului de Neuropatologie al Academiei Române a organizat cinci simpozioane de specialitate, unele cu participare internaţională. A descris modalitatea de dezintegrare a mieliniei în leziunile din procese demielinizante ale Sistemului nervos central (scleroză multiplă, infarct cerebral, tumori cerebrale), cu tehnici histochimice pentru lipide, demonstrând că acest proces chimic se produce prin fagocitarea mielinei în macrofage, având ca rezultat final colesterolul esterificat, cercetări în urma cărora constată existenţa a patru tipuri de lipomacrofage, ce reprezintă etape ale procesului de dezintegrare mielinică. În urma acestor cercetări primeşte în 1969 titlul de "Doctor în Ştiinţe Medicale".

Împreună cu State Drăgănescu, publică în 1962 monografia "Encefalite virotice umane". În 1982 este co-editor (împreună cu Vlad Voiculescu) al volumului "Proceedings of the Danubian Symposium - Bucharest", iar în 1986 publică monografia "Patologia cerebelului", în colaborare cu Cezar Ionel. A tradus în limba română monografia "Therapeutic claims in Multiple Sclerosis", editată de IFMSS în USA (1987).

Arcadiu Petrescu a fost membru fondator şi preşedinte al "Societăţii de Neuropatologie din România", membru fondator şi preşedinte al fundaţiei "Scleroza multiplă" (Bucureşti), membru în Advisory Board of the International Federation of Multiple Sclerosis Societies (New York), în Medical Academy of New York, European Society of Neurochemistry, membru de onoare în Curatorium of the Neurological Danubian Symposia (Viena), membru asociat în The International Society of Neuropediatry.

În calitate de fotograf artistic amator, a fost ales, la începutul anului 2007, vice-preşedinte al noului Club de artă fotografică al medicilor din România. A fost membru al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România.

Adus de la http://ro.wikipedia.org/wiki/Arcadiu_Petrescu
 

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL