Editorial AUGUST - Profesor Dr. Aurel ROMILA

                                           

                                                                          O   CONCLUZIE


    Sinuciderea care a dat nastere la interminabile comentarii in media a aratat unde ne gasim cu aceasta realitate. A aratat cum se baga in fata toti ignorantii, care par ca stiu ceva despre cauze. Media da cauza mortii (raportul medico-legal). De ce nu se face o expertiza psihiatrica post-mortem?
    Din datele care s-au spus la tv, probabil ca a fost o sinucidere un caz de melancolie (la o psihoza periodica) neglijata. Neglijata de prejudecatile actuale ale societatii noastre.
    Singura concluzie preventiva ar fi ca, in caz de tentativa de suicid care ajunge la urgenta, dupa ajutorul pentru supravietuire, bolnavul sa fie trimis la tratament obligatoriu la psihiatrie. Conform legii va fi supus unei comisii care trimite recomandarea de tratament de 1-3 luni la procuratura. Legislatia actuala (europeana?) cere aviz dela bolnav sau familie.
    Si vedeti unde s-a ajuns pentruca frica de stigmatizare sociala este mai mare decit salvarea cazului. Ar fi bine ca cineva din Ministerul Sanatatii sa-si dea seama de importanta acestei recomandari si sa dea un ordin guvernamental in acest sens.
    Ceea ce este uimitor este ca avem societati si fundatii pentru animale si nu putem face ceva pentru bolnavii psihici. APLR preconizeaza in toamna o renastere  a organizarii parintilor de schizofreni pentru ai putea sa se resocializeze. Cei interesati pot scrie la revista.
                                                                                                                    Prof.Romila

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL