Cantitatea de apă pe care trebuie să o beţi zilnic


Calculaţi-vă, în funcţie de vârstă, cantitatea de apă pe care trebuie să o beţi zilnic

- Apa este lichidul vital — alimentul lipsit de calorii, fără de care viaţa omului nu este posibilă, in general mai mult de trei zile. O persoană adultă, care des făşoară o activitate fizică normală in condiţii de confort termic şi umiditate, are nevoie de 1,5-2 litri de apă potabilă, zilnic. In mod obişnuit, această cantitate poate varia considerabil in raport cu clima (în desert necesarul de apă este de 1 litru/oră), efortul fizic şi mental, de tipul de alimentaţie.

Conţinutul in apă al corpului uman depinde de vârstă, sex şi gradul de adipozitate al indivizilor, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi in cartea sa "Şi noi ce mai mâncăm?".
Cu cât vârsta este mai tânără, cu atât conţinutul de apă din organism este mai ridicat; pentru embrionul uman de 3 zile – 97%, embrionul de trei luni – 91%, făt de opt luni – 81%, la naştere – 80%, la vârsta de treizeci de ani – 60%, iar la şaptezeci de ani – 46%.
Bărbaţii au in medie un conţinut de 55% apă, in timp ce femeile au 50% apă datorită dezvoltării mai mari a ţesutului adipos.
Apa este singurul lichid care hidratează eficient organismul şi potoleşte fiziologic setea, asigurându-i totodată şi un aport semnificativ de minerale. Nici un alt aliment fluid (băuturi industriale, lapte ş.a.) nu poate înlocui apa pe termen lung fără să producă tulburări metabolice şi afectarea sănătăţii.
O hidratare adecvată permite menţinerea bunei funcţionări a rinichilor, prevenind patologii de tipul infecţiilor urinare, cancerului de vezică urinară, sau de colon.
De asemenea, procesele metabolice se desfăşoară normal, arderea alimentelor şi detoxifierea corpului se fac eficient, sănătatea şi aspectul pielii rămân tinereşti, performanţele fizice şi cognitive sunt optime, homeotermia este stabilă numai atunci când hidratarea corpului este normală.
Necesarul zilnic de apă este diferit in funcţie de greutatea corporală (vezi tabelul de mai jos), vârstă, climă şi efort fizic.
Un bărbat adult de 70 Kg are nevoie de 1,5 – 2 1/zi pentru a-şi asigura echilibrul hidric (adică 30 – 35ml/Kg corp). Cu cât vârsta scade necesarul de lichid creşte, raportat la greutate, copii fiind mai sensibili la deshidratare decât adulţii.
De fapt, grupele de risc cele mai sensibile la deshidratare sunt sugarii, copii şi bătrânii.

Calculaţi-vă, în funcţie de vârstă, cantitatea de apă pe care trebuie să o beţi zilnic:


În coloana din stânga vedeţi in ce categorie de vârstă vă încadraţi, apoi înmulţiţi cifrele din coloana din dreapta cu greutatea pe care o aveţi, pentru a vedea câtă apă trebuie să beţi pe zi.
Important!
Spre deosebire de alimente, care trebuie consumate doar când ne este foame, apa trebuie consumată constant in timpul zilei Si când nu ne este sete!
Repet! Nu con fundaţi setea cu foamea, când vă este foame s-ar putea de fapt să vă fie sete! Cu vârsta, această con fuzie se accentuează, iar alimentele ra finate industriale contribuie la perturbarea cornportamentelor alimentare.

Informaţii utile despre pH-ul apei

pH-ul defineste cat de acida sau alcalina este apa.
pH vine de la cuvantul frantuzesc hydrogène si inseamna "puterea hidrogenului". Inseamna cantitatea de ioni de hidrogen (H+) si hidroxid (OH-) care sunt dizolvati intr-o solutie. Cu cat ionii de hydrogen sunt mai multi, cu atat apa este mai acida, iar ph-ul este mai mic.
O solutie cu concentratie egala de hidroxid si hidrogen este catalogata neutra, iar valoarea pH-ului este 7.
O concentratie mai mare de ioni de hidroxid indica o valoare mai mare de 7 a pH-ului si o apa alcalina.
O concentratie mai mare de ioni de hidrogen indica un pH mai mic de 7 si o apa acida.
Scala pH-ului este logaritmica, in alte cuvinte, fiecare pas in jos sau in sus este de 10 ori mai mic sau mai mare decat precedentul. Un pH de 6 este de 10 ori mai acid decat un pH de 7. Un pH de 5 este de 100 de ori mai acid decat unul de 7 si asa mai departe.
CITITI SI

LECŢIA DE SĂNĂTATE: Reţeta "beţi multă apă!" are nevoie de o completare esenţială


No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL