Cinci secrete despre cum trebuie trăită viaţa


Cei mai înţelepţi oameni dezvăluie cinci secrete despre cum trebuie trăită viaţa


Oare câte greşeli facem de-a lungul vieţii şi pe câte dintre ele le vom regreta la bătrâneţe? Karl Pillemer, de la Universitatea Cornell, a învăţat câteva lecţii de preţ în urma unui studiu realizat pe 1500 de oameni cu vârste peste 70 de ani, notează descoperă.ro.
În urma acestei experienţe a scris cartea "30 Lessons for Living: Tried and True Advice from the Wisest Americans", din care am extras 5 sfaturi importante. Printre participanţii la studiu s-au numărat casnici, antreprenori şi chiar şi un pilot de avioane din al doilea Război Mondial. Subiectele de discuţie au fost variate de la căsătorie, copii, sănătate, până la muncă, bani şi bătrâneţe.

1. Nu uita că viaţa este scurtă
Cercetarea lui a început cu o întrebare simplă: "Care sunt cele mai importante lecţii pe care le-aţi învăţat de-a lungul vieţii?".
Răspunsul nu s-a lăsat mult aşteptat şi a fost unanim: "viaţa este scurtă".

2. Fă ceea ce îţi place
Deşi mulţi participanţi au trăit în vremuri grele din punct de vedere economic, ei nu sfătuiesc oamenii să îşi caute slujbe bine plătite, ci le spun să "facă ceea ce le place".
"Pe baza acestei conştientizări acute a vieţii scurte, toată lumea a fost de acord că trebuie să găseşti o slujbă pe care să o iubeşti. Serviciul trebuie să fie ales pentru valorile lui intrinseci, pentru că viaţa este prea scurtă pentru a-ţi pierde chiar şi câţiva ani făcând ceva ce nu îţi place".

3. "Tratează-ţi corpul ca şi cum vei avea nevoie de el 100 de ani"
Beneficiind de tehnologia modernă, dar neadoptând un stil de viaţă sănătos, nu înseamnă că mori mai repede, ci că reduci calitatea vieţii la bătrâneţe.
În loc să ofere sfaturi precum "mănâncă-ţi legumele", "nu fuma" sau "dormi devreme", participanţii la studiu au explicat că "este bine să îşi tratezi corpul de parcă vei avea nevoie de el 100 de ani". Vârstnicii, înţeleg că, în contextul actual când tehnologia medicală este avansată - oamenii care au un stil de viaţă nesănătos, "se condamnă singuri la 20, 30 sau chiar 40 de ani e boli cronice".

4. Cel mai mare regret al vieţii este acela că ţi-ai făcut griji degeaba
Atunci când au fost întrebaţi care este cel mai mare regret al vieţii lor, subiecţii nu au vorbit nici despre afaceri, nici despre dependenţe. În schimb aproape toţi au declarat că "şi-ar fi dorit să nu fi petrecut atât de mult timp făcându-şi griji".

5. Rămâi fericit chiar şi în timpuri grele
O altă lecţie dată de subiecţii longevivi a privit responsabilitatea omului de a fi fericit. Tinerii sunt fericiţi condiţionat, însă experienţa de viaţă a acestor oamenii i-a învăţat că este mult mai bine să încercăm să fim fericiţi indiferent de cum merg lucrurile.




No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL