Curiozitati ale limbii romane1. Oficial, cu o lungime de 44 de litere, cel mai lung cuvânt din limba română se află pe locul 3 în topul celor mai lungi cuvinte din Europa.
 Pe primul loc se află un cuvânt german cu o lungime de 79 de litere, iar pe locul 2 un cuvânt turcesc cu o lungime de 70 de litere, ambele fiind cuvinte compuse, în timp ce cuvântul românesc este unul tehnic).
 Neoficial mai există alte două cuvinte mai lungi (un cuvânt în islandeză cu o lungime de 64 de litere și un cuvânt finlandez cu o lungime de 61 de litere), însă acestea nu sunt incluse în dicționare, fiind mai degrabă glume lingvistice.
 Cuvintul este: "pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză" (o pseudoboală a plămânilor provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic)

2. Limba română este singura limba europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din 5 cuvinte care conțin doar vocale: "Oaia aia e a ei".

3. Cel mai lung cuvânt care conține doar vocale: uiuiu.

4. Cel mai lung cuvânt care incepe și se termină cu o vocală și în rest conține doar consoane: înspre.

5. Cel mai lung cuvânt care denumește o localitate din Romania: Constantinești.

6. Cel mai scurt cuvânt care denumește o localitate: Ip.

 Și, în final, câteva palindromuri amuzante (grupuri de cuvinte sau cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul):
 Ele ne seduc cu desenele;
 Era sa pozez o pasare;
 Elisa va lasa Toyota sa la Vasile
;
 Era o tipa rapitoare;
 Ele fac cafele.

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL