Diverse....

MONA LISA made of cofee cups...

*****      ******      ******    ******
O idee magnifica : cele inutile sunt cele mai minunate...!
Este vorba despre o inregistrare a unui canal TV din Belgia,in sala mare a Garii din Anvers.
Mai mult de 200 de dansatoare si dansatori s-au amestecat cu calatorii si au dansat pe un cantec cunoscut in lumea intreaga.
Calatorii nu au stiut nimic despre aceasta filmare,care a fost facuta cu camere ascunse.
Urmarea ...o sa o vedeti.......a fost magic !!!!!
 
 
 
 
Material trimis de Geo Dan RUSU
 
 
****    *****    *****     *****
 
 

*Sapte pasi pentru a scapa de frica de a nu pierde!!!
 

Stii cum sunt prinse maimutele in Africa? Vanatorul pune o piatra de marimea unui ou de gaina intr-o scorbura cu diametrul de sase centimetri. Maimutele il urmaresc de la distanta si sunt macinate de curiozitate.
Apoi vanatorul se indeparteaza la cativa metri. Imediat apare o maimuta care baga mana in scorbura. Ea simte ca acolo este un obiect si incearca sa-l scoata. Dar diametrul scorburii este mult prea mic. Sigur, maimuta isi poate scoate mana in orice moment, dar pentru aceasta este nevoie sa dea drumul pietrei si s-o piarda. Frica de a pierde o tine pe loc. Vanatorul se apropie si baga maimuta in sac!
Te-ai gandit vreodata ca majoritatea lucrurilor pe care le faci zilnic le faci din frica de a nu pierde ceea ce ai deja? De dimineata cand te trezesti si te speli pe dinti (pentru a nu pierde zambetul ala din reclama) pana seara cand te arunci in pat obosit (pentru a nu pierde somnul de frumusete), totul este o goana cu mainile deschise pentru a pastra ceea ce ai acumulat.
Lucrurile pe care le avem ajung sa ne detina si sa ne controleze viata. Ai castigat o masina la un concurs - dintr-o data nu mai poti dormi noaptea de frica sa nu ti-o fure hotii. Ai primit un caine - nu mai poti pleca in weekend la mare pentru ca trebuie sa ii dai mancare si sa ii duci cacatelul la gunoi.
Paradoxul zilelor noastre este ca suntem din ce in ce mai ocupati sa strangem lucruri fara sa observam ca de fapt suntem mai ocupati sa nu pierdem lucruri pe care practic nu le-am avut niciodata.
Uite-te in jurul tau unde esti chiar acum, acasa, la birou, pe strada si pune-ti intrebarea : care sunt lucrurile fara care n-as putea trai daca ar disparea brusc?
Fac un pariu cu tine ca ai putea trai fericit fara laptop, telefon mobil, crema de ras, crema de fata, pantofi de firma, sacou in dungulite, sistem audio 5.1, masina de spalat automata cu cinczeci de programe, cuptor cu microunde, masina de servicu, masina de concediu, masina cu clima bizonica, remorca, 100 de perechi de sosete, cinci perechi de pantofi, aer conditionat, jocurile pe computer, blogul pe care scrii zilnic, internet, wow, counter-strike, mobila scumpa si pune tu inca 1000 de lucruri pe care le vezi....
Alergi de dimineata pana seara nu pentru a deveni mai liber, ci pentru a deveni mai sclav. Lucrurile pe care le cumperi nu te fac mai liber, ci doar te inrobesc mai tare. Cu fiecare cutie care se asaza pe dulapul tau esti mai las si mai fricos. Mai plin de frica de a incerca sa simti, sa traiesti. Fiecare lucru nou pe care il cumperi aduce cu el o doza de frica egala cu valoarea pe care i-o dai. Cu cat un lucru pare mai valoros pentru tine, cu atat ti-e mai frica sa nu-l pierzi .
Si, cand ti-e frica sa nu pierzi, exact asta se intampla: PIERZI .
Cand ti-e frica sa nu-ti pierzi jobul, incepi sa nu mai risti, sa faci doar ce e strict necesar, ajungi indolent si esti data afara.
Cand ti-e frica sa nu-ti pierzi iubitul/iubita incepi sa devii prea disponibil, sa faci orice compromis si esti parasit.
Cand ti-e frica sa nu-ti pierzi masina, nu dormi noaptea si te imbolnavesti, stai prin spitale si trebuie s-o vinzi ca sa poti da spaga.
Cineva imi povestea ca in evreieste nu exista verbul "a avea" ci doar unul care se traduce mai bine prin "a administra" . Nu "AI" nici unul din lucrurile pe care le "ai" . Azi sunt la tine, maine nu mai sunt. Si in timpul asta tu traiesti cu frica de a nu pierde ceea ce nici nu ai!
Oare degeaba sportivii care "nu mai au nimic de pierdut" joaca mai bine de obicei? Atunci cand nu mai ai nimic de pierdut nu-ti pasa care e deznodamantul: conteaza doar ceea ce faci acum, aici. Nu mai conteaza cat risti. Nu mai conteaza ca oamenii se uita ciudat la tine cand te manifesti altfel.
Esti liber cand scapi de frica de a pierde.
Poti face asta in sapte pasi.
1. Fa o lista cu lucrurile pe care le-ai adunat de-a lungul vietii
si care te-au impiedicat sa faci ceea ce iti doreai la un moment dat .
2. Arunca lista la gunoi. Listele nu rezolva problemele. Doar
accentueaza frica.
3. Fa o lista cu lucrurile pe care ti-ai dori sa le faci inainte sa mori.
4. Arunca si lista asta.
5. Uite-te in jur, ia primul lucru pe care nu l-ai mai folosit de mai mult de o luna si arunca-l intr-o cutie. Mai priveste in jur si ia-l pe al doilea. Vezi ce a ramas si ia-l pe ar treilea. Nu te opri pana cand nu ai in imediata ta apropiere doar lucrurile pe care le
folosesti des. De preferat zi de zi, saptamana de saptamana. (Cand m-am mutat unde stau acum, cu trei luni in urma aveam impresia ca sunt foarte multe lucruri de carat si adunat si o sa dureze enorm. Un sfert din ele le-am aruncat cand le-am sortat.) Ce sens are sa pastrezi perechea aia veche de ghete pe care o ai de acum cinci ani cand
tocmai ti-ai luat alta anul trecut? etc.
6. Traieste o zi fara telefon si internet. Pleaca la munte, la mare, oriunde si inchide tot ce inseamna aparat cu baterii sau fara.
Gandeste-te apoi cat de liber te-ai simtit.
7. Risca. Fa lucrul de care te temi cel mai mult. Daca ti-e frica sa nu pierzi autobuzul, mergi pe jos. Vei fi fericit!
 
 
 
...........................
 
 
 
Prezentare carte:
SUCCESUL IN VIATA
de Brian Tracy

Viata este asemeni unei combinatii de incuietoare, dar care contine mai multe cifre. Daca descoperiti combinatia, usa seifului se deschide pe loc. Nu e vorba de un miracol si nici nu depinde de noroc. Nici macar nu conteaza cine sunteti, atata timp cat aveti cifrele potrivite. Tot asa exista si o combinatie de ganduri si actiuni care va vor permite sa realizati aproape tot ceea ce va doriti - si puteti gasi combinatia ideala, daca o cautati.

Sanatatea, bunastarea, fericirea, succesul si pacea interioara sunt supuse aceluiasi principiu. Daca faceti lucrurile potrivite, in modul potrivit, veti obtine rezultatele dorite. Daca puteti stabili cu exactitate ce anume va doriti, puteti afla cum au obtinut altii acelasi lucru inaintea voastra. Apoi, daca faceti exact aceleasi lucruri pe le-au facut si ei, obtineti aceleasi rezultate pe care le-au obtinut acestia. Acest „secret al succesului" este atat de simplu, incat foarte multi oamenilor il ignora. Puteti avea absolut tot ce va doriti, daca va doriti cu adevarat si daca sunteti gata sa perseverati suficient de mult, pentru a face ceea ce altii au facut inaintea voastra ca sa obtina lucruri similare.

Nu are importanta daca sunteti tanar sau in varsta, barbat sau femeie, alb sau de culoare. Nu conteaza daca v-ati nascut intr-o familie bogata sau intr-una saraca. Natura este neutra. Ea nu respecta doar anumite persoane si nu face favoruri. Va inapoiaza ceea ce ii oferiti, nimic mai mult, nimic mai putin. Doar voi sunteti cei care hotarati ce anume ii oferiti.
Candva, Goethe a scris: „Natura nu stie de gluma; ea este intotdeauna sincera, intotdeauna serioasa; are mereu dreptate, iar erorile si ratacirile ii apartin intotdeauna omului. Pe omul incapabil sa o aprecieze il dispretuieste; ea i se supune si isi dezvaluie secretele numai celui capabil, pur si autentic."

Oamenilor fara succes le este greu sa inteleaga aceasta idee, deoarece sunt obisnuiti sa caute, in exterior, explicatii pentru ceea ce li se intampla in viata. Dar dovada se afla pretutindeni in jurul nostru. Oriunde priviti, vedeti oameni din toate categoriile - tineri si varstnici, de culoare si albi, educati si needucati - realizand lucruri extraordinare si contribuind semnificativ la progresul societatilor in care traiesc.
In acelasi timp, vedeti oameni care beneficiaza de avantajul unei familii de calitate si a unei educatii foarte bune, dar care nu au nici o directie in viata. Ei au servicii care nu le ofera satisfactii, se complac in relatii care nu ii bucura si traiesc mult sub potentialul lor de implinire si fericire. Modul in care puteti avea succes si sa fiti fericiti, in care puteti avea ceea ce va doriti cu adevarat in viata este sa descoperiti combinatia incuietorii de la usa seifului. In loc sa stati, sperand ca roata norocului sa ia o turnura norocoasa, ca la ruleta, mai bine studiati si urmati exemplul celor care deja au facut ceea ce doriti voi sa faceti si au obtinut rezultatele pe care le doriti si voi.
 
 
Material trimis de Simona Vaida
 
 
 
*****     *****     *****  *****
 
 
 
Istoria medicinii


2000 i.Hr. - Ia si mananca radacina asta .

1000 d.Hr. - Radacina asta e pagana, mai bine spune rugaciunea asta

1850 d.Hr. - Rugaciunea e superstitie, mai bine bea potiunea asta

1940 d.Hr. - Potiunea asta e facuta din untura de sarpe, mai bine ia
pastila asta.

1985 d.Hr. - Pastila asta nu e eficienta, mai bine ia antibioticul asta

2000 d.Hr. - Antibioticul e artificial. Ia si mananca radacina asta.
 
 
Material trimis de Adriana David
 
 
 
******  *****    ******    ******* 
 
 
*Click pe date si afli zeci de evenimente care s-au petrecut in acea zi.Cu ilustratii. Formidabila munca de furnica documentarista

 
O adevarata enciclopedie. Dati clic pe data din calendar si veti afla toate evenimentele importante din acea data.
 
Material trimids de Dr.Dumitru Scortescu
 
 
 
****      *****      *****      *****
 
 
 
 
Casa Sufletului (alegorie):
 
 
Un batrân tâmplar se afla în pragul pensionarii.
Era înca în putere de aceea patronul sau îl mai dorea la lucru în echipa sa.
Cu toate acestea batrânul era hotarât sa se retraga,
pentru a duce o viata mai linistita alaturi de familie.
Renunta la un salariu bunicel dar prefera linistea.
Cu parere de rau pentru pierderea unui mester asa de priceput, patronul îi ceru sa mai construiasca doar o singura casa.
Batrânul accepta, însa nu mai punea suflet în ceea ce facea.
Chema ajutoare nepricepute si folosea scânduri nepotrivite.
Si lui îi era rusine de cum arata ultima lucrare.
Când în cele din urma o ispravi, patronul veni sa o vada.
Îi darui tâmplarului cheia de la intrare, zicându-i:
-  Aceasta este casa ta, darul meu pentru tine!
Tâmplarul ramase uimit. Ce mare rusine!
Daca ar fi stiut ca îsi zideste propria casa, atunci ar fi facut-o cu totul altfel.

Asa e si cu noi.

Ne construim vietile, punând în ele adeseori nu tot ceea ce e mai bun.
Apoi, cu uimire, realizam ca trebuie sa traim în casa care tocmai ne-am construit-o.
Daca am putea-o reface, am face-o mult diferita.
Însa nu ne putem întoarce înapoi.
Ia aminte! Tu esti tâmplarul. În fiecare zi bati un cui, asezi o
scândura sau ridici un perete. Viata e întocmai cum ti-o cladesti.
Alegerea pe care o faci azi zideste casa în care vei locui mâine.
Deci nu uita: ce faci, te face!
 

Material trimis de Dumitru Gavrila 

 

 

*****    ******     ******    ******

 

 

*O mostra de gandire pozitiva* ?!
  
       Sunt recunoscator :
 
       Sotiei care sforaie toata noaptea, Pentru ca doarme acasa cu mine si nu cu altcineva !
 
       Fiicei mele adolescente care se plange ca trebuie sa spele vasele, Pentru ca inseamna ca este acasa si nu pe strazi.

       Impozitelor pe care le platesc,  Pentru ca inseamna ca sunt angajat.

       Murdariei de curatat dupa o petrecere, Pentru ca inseamna ca am fost inconjurat de prieteni.

       Hainelor care sunt putin cam strimte,   Pentru ca inseamna ca am destul de mincare.

       Umbrei mele care ma insoteste la  munca, Pentru ca inseamna ca sunt afara la lumina soarelui.

       Podelei care trebuie stearsa si  ferestrelor care trebuiesc spalate,  Pentru ca inseamna ca am o locuinta.

       Tuturor nemultumirilor la adresa  guvernului pe care le aud,  Pentru ca inseamna ca avem libertatea  cuvintului.

       Locului de parcare pe care il gasesc tocmai la capatul parcarii, Pentru ca inseamna ca pot sa merg si  ca am fost binecuvantat cu un mijloc  de transport.

       Zgomotului pe care trebuie sa-l suport de la vecini,  Pentru ca inseamna ca pot auzi.

       Gramezii de rufe de spalat si calcat,  Pentru ca inseamna ca am haine de imbracat.

       Oboselii si durerilor musculare la  sfarsitul unei zile,  Pentru ca inseamna ca am fost capabil
 sa muncesc din greu. 

       Soneriei care ma trezeste in zorii zilei, Pentru ca inseamna ca sunt viu.
 
       SI , IN SFARSIT, ... pentru e-mail-uri,   Deoarece inseamna ca am prieteni care  se gandesc la mine.

       O zi frumoasa...si incercati sa  ganditi pozitiv...  doar avem atatea daruri...pe care le  uitam din pacate...

       Toate astea mi le spun in primul rand  mie...

 

Material trimis de Dumitru Gavrila

 

 

******   *********    *******

 

 

BANCURI.


>         *** Care este
> asemanarea
>         între femeie si umbrela?
> - Cand trebuie sa ramana acasa, vine cu
>         tine, iar cand trebuie sa vina cu tine, ramane
> acasa...
>
>
>
> ***Un domn trecut
> de prima
>         tinerete, dar cu portofelul gras, agata la bar o
> tanara frumoasa. Dupa
>         putin timp ajung in apartamentul domnisoarei. Pana
> ce tanara se
>         "pregateste", domnul vrea sa puna un CD
> pentru atmosfera. Pe raft:
>         Brahms, Verdi, Ceaikowski etc.
> - Vai, draga, asemenea muzica asculti
>         tu?!
> - Ah, da, am uitat sa va spun ca eu am absolvit
> Conservatorul.
>         Domnul se lasa pagubas cu muzica, dar vede cartile
> din biblioteca. Pe
>         raft: Eliade, Goethe, Puskin etc.
> - Vai, draga, asemenea carti
>         citesti tu?!
> - Ah, da, am omis sa va spun ca am terminat si
>         filologia.
> - Pai, bine, fato, da' prostituata cum ai ajuns?!
> -
>         Ah, printr-un mare
> noroc....
>
>


>
> *** Experimentul
> din Elvetia a
>         esuat deoarece un grup de romani a furat 1,3
> kilometri de tunel in care
>         se aflau si cei 20 de protoni . Din pacate viteza
> cu care au actionat
>         romanii a fost mult superioara vitezei de deplasare
> a
>         protonilor....
>


>
> *** O femeie cauta o carte in
>         bibloteca. Sotul o intreaba:
> - Ce cauti draga?
> - Stii unde-i
>         cartea aia "Cum sa traim pana la 140 de
> ani" ?
> - Da, tocmai am
>         aruncat-o...
> - De ce ?
> - Incepuse ma-ta s-o citeasca !
>
>



>
>
> *** Sotia il intreaba pe sot:
>
> - Ai
>         vazut tipul, care m-a salvat cand eu ma inecam?
> - Da, a fost la mine
>         si si-a cerut scuze.
>
>


> *** Avantaje si
> dezavantaje în
>         casatorie:
> Avantaj - Ti se aduce micul dejun în pat.
> Dezavantaj
>         - In fiecare zi de catre aceeasi persoana.
>
>


>
> *** Toti oamenii se
> nasc egali in
>         drepturi. Dupa care unii se insoara...
>
>


>
> *** Fiul catre
> tatal sau:                                                                                                                            
>
> - Tata, am
> doua vesti: una
>         buna si una proasta.
> - Zi-o pe aia proasta.
> - Aseara am fost la
>         un bal de homosexuali.
> - Si aia buna?
> - M-au ales regina
>         balului!
>
>


>
> *** Nasterile
>         sunt de trei tipuri:
> 1) spontane - cand nevasta naste la o luna dupa
>         casatorie.
> 2) tardive - cand naste nevasta la doi ani de la moartea
>         sotului.
 3) extrauterine - cand naste
         servitoarea...

 

Material trimis de Paul Finantu

 

 

****   ****   ****   ****

 

Prezicerile lui Paul Globa !

 

Astrologul rus, Paul Globa: Criza economica va dura pana in 2020 si va recroi harta politica a lumii

 

Cunoscutul cititor in stele, rusul Paul Globa, care a prezis, printre altele, destramarea URSS, catastrofa nucleara de la Cernobal, otravirea lui Viktor Iuscenko, inainte de a deveni presedinte, sau atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 impotriva SUA, prezice, de aceasta data, ca soarta nu va fi prea blanda cu noul presedinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama. In opinia lui Globa, 2011 va fi cel mai dificil an pentru Obama. "Am studiat cu multa atentie horoscopul actualului lider de la Casa Alba si am remarcat o coincidenta surprinzatoare cu cel al lui John Kennedy. Un pericol extraordinar il paste pe Obama in 2011, dar eu sper ca el va supravietui", a spus Globa, apreciind ca pe ansamblu SUA nu au viitor ca superputere, potrivit Agerpres.

"SUA se vor confrunta cu o puternica depresie. Ele vor reusi sa se mentina in forma actuala, dar isi vor pierde statutul de lider. Vremuri si mai grele vor veni peste SUA insa dupa plecarea lui Obama, care nu va sta la Casa Alba mai mult de un mandat", prezice astrologul rus Pavel Globa, citat marti de Nezavisimaia Gazeta.... In opinia lui Globa, criza economica va dura pana in 2020 si va recroi harta politica a lumii, schimband radical balanta fortelor geopolitice.

Uniunea Europeana isi va inceta existenta in forma actuala.

Vremuri grele bat la poarta Uniunii Europene si a Ucrainei, prezice Globa. "In actualul spatiu al UE vor aparea mai multe organizatii. Tarile scandinave si cele baltice vor crea Uniunea Nordului. Franta, Italia si Spania se vor grupa in Uniunea Sud-Europeana si asa mai departe. Poate ca UE va continua sa existe, insa doar pe hartie", a prognozat Globa, care prezice vremuri grele si pentru NATO.

"Alianta Nord-Atlantica nu va supravietui crizei. Cu toate ca in urmatorii ani NATO se va intari, dupa aceea ea va inceta sa existe", a spus cunoscutul astrolog, care sustine ca anul acesta va fi pentru Rusia perioada "indentificarii dusmanilor".

"Anul bivolului galben este de regula extrem de dificil pentru Rusia. Intr-un an din aceasta zodie s-au nascut dusmanii de moarte ai Rusiei: Napoleon si Hitler. Tocmai intr-un an al bivolului galben a fost infiintat NATO. Iata de ce, anul acesta, Rusia poate sa-i identifice exact pe adevaratii ei inamici", apreciaza cititorul in stele rus.

Pavel Globa prezice de asemenea destramarea Ucrainei in trei parti, iar doua dintre ele vor intra in componenta noului Imperiu Rus. "Destramarea Ucrainei nu se va produce imediat. Catre 2014 in Ucraina vor exista de-facto doua administratii independente. Federatia constituita din teritoriile din estul si sudul Ucrainei nu se va mai subordona centrului de la Kiev. Aceasta federatie va intra in componenta Rusiei, iar Crimeea are toate sansele sa devina o Cecenie ucraineneana, dupa care se va alatura Imperiului rus", prezice astrologul.

2014, la un pas de al treilea razboi mondial !

Cunoscutul cititor in stele, ale carui predictii s-au implinit in proportie de 85%, spune ca, aproape de anul 2014, lumea va fi la un pas de al treilea razboi mondial. "Anul 2014 prezinta foarte multe pericole pentru ca Uranus se va afla in Taur, iar aceasta este o constelatie extrem de belicoasa. Ma tem foarte tare de un razboi in Orientul Mijlociu. Sper sa nu fie un razboi cu Iranul, pentru ca atunci vom avea o explozie incontrolabila a terorismului mondial. Pana in 2014, nici un razboi nu va fi in Rusia. Va fi o recrudescenta a banditismului, dar nu mai mult", prezice astrologul.

 

Material trimis de Dr.Dumitru Scortescu

 

**** **** ***

 

 

 

O colectie de filme romanesti, filme romanesti online

 si filme document
> Filme româneşti din toate timpurile <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/>

>
Cinemaromanesc.blogspot.com <http://cinemaromanesc.blogspot.com/>  este absolut legal şi contine doar link'uri către alte site-uri de pe internet: video.google.com <http://video.google.com/> , youtube.com <http://youtube.com/> , dailymotion.com <http://dailymotion.com/> , vide.yahoo.com <http://vide.yahoo.com/>  şi altele...). Noi nu găzduim sau incarcam nici un fişier video, media şi nu suntem responsabili pentru acurateţe, copyright, legalitate, decenţă sau alt aspect ce ar putea conţine pagina noastră. Daca aveti orice problemă legală va rugăm contactati site-urile care posteaza aceste fisiere.
>
> Pagina noastră nu gazduieste nici un film, noi doar căutam şi colecţionam filme de pe internet. Scopul nostru este promovarea filmului românesc. Filmul românesc trebuie să ajungă în casele tuturor românilor!
>
>
cinemaromanesc@yahoo.com <http://us.mc362.mail.yahoo.com/mc/compose?to=cinemaromanesc@yahoo.com>
>
> Filme romanesti
>
> * Actiune <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/search/label/Actiune>  (11)
> * Aventuri <
http://cinemaromanesc..blogspot.com/search/label/Aventuri> (10)
> * Comedie <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/search/label/Comedie>  (34)
> * Documentar <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/search/label/Documentar> (5)
> * Drama <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/search/label/Drama>  (36)
> * Film istoric <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/search/label/Film%20istoric>  (10)
> * Muzical <
http://cinemaromanesc.blogspot..com/search/label/Muzical>  (2)
> * Pentru copii <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/search/label/Pentru%20copii>  (6)
>
> Catalog filme romanesti de la A-Z
>
> * 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/4-luni-3-saptamani-si-2-zile-2007.html>
> * A 2-a cadere a Constantinopolului (1994) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/2-cadere-constantinopolului-1994.html>
> * A fost sau n-a fost (2006) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/cenaclul-flacara-1980_26..html>
> * Actorul si Salbaticii (1974) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/actorul-si-salbaticii-1974.html>
> * Am fost 16 (1978) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/am-fost-16-1978.html>
> * Amintiri din copilarie (1964) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/amintiri-din-copilarie-1964.html>
> * Apocalipsa dupa Cioran (1995) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/apocalipsa-dupa-cioran-1995.html>
> * Artista, Dolarii si Ardelenii (1978) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/artista-dolarii-si-ardelenii-1978.html>
> * Asta e (2001) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/asta-e-2001.html>
> * Asta seara dansam in familie (1972) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/asta-seara-dansam-in-familie-1972.html>
> * Astfalt Tango (1996) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/astfalt-tango-1996.html>
> * B.D. in alerta (1970) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/bd-in-alerta-1970.html>
> * B.D. intra in actiune (1971) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/bd-intra-in-actiune-1971.html>
> * Balanta (1992) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/balanta-1992.html>
> * Baltagul (1969) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/baltagul-1969.html>
> * Binecuvantata fii inchisoare (2002) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/binecuvantata-fii-inchisoare-2002.html>
> * Buletin de Bucuresti (1983) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/buletin-de-bucuresti-1983.html>
> * Burebista (1980) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/burebista-1980.html>
> * Capcana Mercenarilor (1981) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/capcana-mercenarilor-1981.html>
> * Casatorie cu repetitie (1985) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/casatorie-cu-repetitie-1985.html>
> * Cel mai iubit dintre pamanteni (1992) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/cel-mai-iubit-dintre-pamanteni-1992.html>
> * Cenaclul Flacara (1980) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/cenaclul-flacara-1980.html>
> * Cine arvoneste , acela plateste! (1989) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/cine-arvoneste-acela-plateste-1989.html>
> * Ciprian Porumbescu (1972) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/ciprian-porumbescu-1972.html>
> * Ciresarii (1984) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/ciresarii-ep1-expeditia-in-pericol.html>
> * Ciuleandra (1985) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/ciuleandra-1985.html>
> * Cocosul decapitat (2007) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/cocosul-decapitat-2007.html>
> * Columna (1968) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/columna-1968_26.html>
> * Cu mainile curate (1972) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/cu-mainile-curate-1972.html>
> * Cucoana Chirita (1986) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/cucoana-chirita-1986.html>
> * Cuibul de Viespi (1986) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/cuibul-de-viespi-1986.html>
> * Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (2006) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/cum-mi-am-petrecut-sfarsitul-lumii-2006.html>
> * Dacii (1966) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/dacii-1966.html>
> * Dincolo de pod (1976) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/dincolo-de-pod-1976.html>
> * Drumul oaselor (1980) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/drumul-oaselor-1980.html>
> * Duelul (1981) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/duelul-1981.html>
> * Duhul aurului (1974) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/duhul-aurului-1974.html>
> * Dumbrava Minunata (1980) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/dumbrava-minunata-1980.html>
> * După-amiaza unui torţionar (2001) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/dupa-amiaza-unui-tortionar-2001.html>
> * Felix si Otilia (1971) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/felix-si-otilia-1971.html>
> * Filantropica (2001) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/filantropica-2001.html>
> * Fratii Jderi (1974) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/fratii-jderi-1974.html>
> * Haiducii lui Saptecai (1970) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/haiducii-lui-saptecai-1970.html>
> * Inceputul adevarului (1989) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/inceputul-adevarului-1989.html>
> * Italiencele (2004) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/italiencele-2004.html>
> * Lautarii (1971) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/lautarii-1971-emil-loteanu.html>
> * Liceenii - Extemporal la Dirigentie (1987) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/liceenii-extemporal-la-dirigentie-1987.html>
> * Marilena de la P7 (2006) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/marilena-de-la-p7-2006.html>
> * Martori disparuti (1988) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/martori-disparuti-1988.html>
> * Mihai Viteazul (1970) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/mihai-viteazul-1970.html>
> * Mircea cel Batran (1989) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/mircea-cel-batran-1989.html>
> * Miscarea legionara (1996) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/miscarea-legionara-1996.html>
> * Nea Marin Miliardar 1979 <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/nea-marin-miliardar-uncle-marin.html>
> * Neamul Soimarestilor (1964) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/neamul-soimarestilor-1964.html>
> * Nesfirsit - California Dreamin 2007 <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/nesfirsit-california-dreamin-2007.html>
> * Noi, cei din linia intai (1985) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/noi-cei-din-linia-intai-1985.html>
> * Nunta muta (2008) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/nunta-muta-2008.html>
> * O Scrisoare Pierduta (1953) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/o-scrisoare-pierduta-1953.html>
> * Occident (2002) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/occident-2002.html>
> * Pacala (1974) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/pacala-1974.html>
> * Pas in doi (1985) 17 Apr 2009 <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/pas-in-doi-1985.html>
> * Poveste de cartier (2008) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/poveste-de-cartier-2008.html>
> * Poveste la Scara C (2003) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/poveste-la-scara-c-2003.html>
> * Prea tarziu (1996) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/prea-tarziu-1996.html>
> * Rapirea fecioarelor (1968) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/rapirea-fecioarelor-1968.html>
> * Restul e tacere (2008) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/restul-e-tacere-2008.html>
> * Revansa (1978) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/revansa-1978.html>
> * Roming (2007) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/roming-2007.html>
> * România Ciopârţită (2005) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/romania-ciopartita.html>
> * Roscovanul (1976) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/roscovanul-1976.html>
> * Saptamana nebunilor (1971) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/saptamana-nebunilor-1971..html>
> * Secretul lui Bachus (1984) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/secretul-lui-bachus-1984.html>
> * Supravietuitorul (2008) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/supravietuitorul-2008.html>
> * Tache (2009) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/tache-2009..html>
> * Tanta si Costel (1967) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/tanta-si-costel-1967.html>
> * Terminus Paradis (1998) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/terminus-paradis-1998..html>
> * Tinerete fara batrinete (1968) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/tinerete-fara-batrinete-1968.html>
> * Trandafirul Galben (1982) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/trandafirul-galben-1982.html>
> * Trei frati de belea (2006) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/trei-frati-de-belea-2006..html>
> * Tunul de lemn (1986) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/tunul-de-lemn-1986.html>
> * Ultimul Cartus (1974) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/ultimul-cartus-1974.html>
> * Un bulgare de huma (1989) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/un-bulgare-de-huma-1989.html>
> * Un cartus de kent si un pachet de cafea (2004) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/un-cartus-de-kent-si-un-pachet-de-cafea.html>
> * Un Comisar Acuza (1973) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/un-comisar-acuza-1973.html>
> * Un film simplu (2008) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/un-film-simplu-2008.html>
> * Undeva in est (1991) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/undeva-in-est-1991.html>
> * Valeu, valeu, nu turna (1991) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/valeu-valeu-nu-turna-1991.html>
> * Veronica 1968 <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/veronica-1968.html>
> * Vlad Tepes (1978) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/vlad-tepes-1978.html>
> * Weekend cu mama (2009) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/weekend-cu-mama-2009.html>
>
>
>
> Arhivă site :
>
> * ▼ 2009 <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/search?updated-min=2009-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&updated-max=2010-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&max-results=50> (93)
>
> * ► septembrie <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009_09_01_archive.html>  (20)
>
> * Cine arvoneste , acela plateste! (1989) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/cine-arvoneste-acela-plateste-1989.html>
> * Drumul oaselor (1980) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/drumul-oaselor-1980.html>
> * Dincolo de pod (1976) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/dincolo-de-pod-1976.html>
> * Duhul aurului (1974) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/duhul-aurului-1974.html>
> * După-amiaza unui torţionar (2001) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/dupa-amiaza-unui-tortionar-2001.html>
> * Liceenii - Extemporal la Dirigentie (1987) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/liceenii-extemporal-la-dirigentie-1987.html>
> * Martori disparuti (1988) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/martori-disparuti-1988.html>
> * Marilena de la P7 (2006) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/marilena-de-la-p7-2006.html>
> * Miscarea legionara (1996) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/miscarea-legionara-1996.html>
> * Noi, cei din linia intai (1985) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/noi-cei-din-linia-intai-1985.html>
> * O Scrisoare Pierduta (1953) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/o-scrisoare-pierduta-1953.html>
> * Occident (2002) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/occident-2002.html>
> * Inceputul adevarului (1989) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/inceputul-adevarului-1989.html>
> * Pas in doi (1985) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/pas-in-doi-1985.html>
> * Poveste la Scara C (2003) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/poveste-la-scara-c-2003.html>
> * Rapirea fecioarelor (1968) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/rapirea-fecioarelor-1968.html>
> * Restul e tacere (2008) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/restul-e-tacere-2008.html>
> * România Ciopârţită <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/romania-ciopartita.html>
> * Roscovanul (1976) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/roscovanul-1976.html>
> * Saptamana nebunilor (1971) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/saptamana-nebunilor-1971.html>
>
> * ▼ august <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009_08_01_archive.html> (73)
>
> * Secretul lui Bachus (1984) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/secretul-lui-bachus-1984..html>
> * Tanta si Costel (1967) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/tanta-si-costel-1967.html>
> * Tinerete fara batrinete (1968) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/tinerete-fara-batrinete-1968.html>
> * Trandafirul Galben (1982) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/trandafirul-galben-1982.html>
> * Un cartus de kent si un pachet de cafea (2004) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/un-cartus-de-kent-si-un-pachet-de-cafea.html>
> * Undeva in est (1991) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/undeva-in-est-1991.html>
> * Weekend cu mama (2009) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/weekend-cu-mama-2009.html>
> * Pacala (1974) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/pacala-1974.html>
> * Columna (1968) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/columna-1968_26.html>
> * Ciprian Porumbescu (1972) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/ciprian-porumbescu-1972.html>
> * Buletin de Bucuresti (1983) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/buletin-de-bucuresti-1983.html>
> * Binecuvantata fii inchisoare (2002) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/binecuvantata-fii-inchisoare-2002.html>
> * A fost sau n-a fost (2006) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/cenaclul-flacara-1980_26..html>
> * Buzduganul cu trei peceti (1977) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/buzduganul-cu-trei-peceti-1977.html>
> * Cu mainile curate (1972) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/cu-mainile-curate-1972.html>
> * Ultimul Cartus (1974) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/ultimul-cartus-1974.html>
> * Un Comisar Acuza (1973) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/un-comisar-acuza-1973.html>
> * Revansa (1978) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/revansa-1978.html>
> * Duelul (1981) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/duelul-1981.html>
> * Un bulgare de huma (1989) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/un-bulgare-de-huma-1989.html>
> * Prea tarziu (1996) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/prea-tarziu-1996.html>
> * Terminus Paradis (1998) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/terminus-paradis-1998.html>
> * Filantropica (2001) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/filantropica-2001.html>
> * Italiencele (2004) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/italiencele-2004.html>
> * Trei frati de belea (2006) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/trei-frati-de-belea-2006..html>
> * Tache (2009) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/tache-2009.html>
> * Roming (2007) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/roming-2007.html>
> * Un film simplu (2008) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/un-film-simplu-2008.html>
> * Supravietuitorul (2008) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/supravietuitorul-2008.html>
> * Poveste de cartier (2008) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/poveste-de-cartier-2008.html>
> * Nunta muta (2008) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/nunta-muta-2008.html>
> * Cocosul decapitat (2007) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/cocosul-decapitat-2007.html>
> * 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/4-luni-3-saptamani-si-2-zile-2007.html>
> * Mircea cel Batran (1989) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/mircea-cel-batran-1989.html>
> * Neamul Soimarestilor (1964) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/neamul-soimarestilor-1964.html>
> * Tunul de lemn (1986) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/tunul-de-lemn-1986.html>
> * Valeu, valeu, nu turna (1991) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/valeu-valeu-nu-turna-1991.html>
> * Vlad Tepes (1978) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/vlad-tepes-1978.html>
> * Mihai Viteazul (1970) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/mihai-viteazul-1970.html>
> * Haiducii lui Saptecai (1970) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/haiducii-lui-saptecai-1970.html>
> * Fratii Jderi (1974) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/fratii-jderi-1974.html>
> * Felix si Otilia (1971) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/felix-si-otilia-1971.html>
> * Dumbrava Minunata (1980) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/dumbrava-minunata-1980.html>
> * Dacii (1966) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/dacii-1966.html>
> * Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (2006) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/cum-mi-am-petrecut-sfarsitul-lumii-2006.html>
> * Cuibul de Viespi (1986) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/cuibul-de-viespi-1986.html>
> * Ciuleandra (1985) <
http://cinemaromanesc.blogspot..com/2009/08/ciuleandra-1985.html>
> * Ciresarii (1984) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/ciresarii-ep1-expeditia-in-pericol.html>
> * Cucoana Chirita (1986) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/cucoana-chirita-1986.html>
> * Cenaclul Flacara (1980) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/cenaclul-flacara-1980..html>
> * Cel mai iubit dintre pamanteni (1992) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/cel-mai-iubit-dintre-pamanteni-1992.html>
> * Capcana Mercenarilor (1981) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/capcana-mercenarilor-1981.html>
> * Casatorie cu repetitie (1985) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/casatorie-cu-repetitie-1985.html>
> * B.D. la munte si la mare (1971) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/bd-la-munte-si-la-mare-1971.html>
> * B.D. intra in actiune (1971) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/bd-intra-in-actiune-1971.html>
> * B.D. in alerta (1970) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/bd-in-alerta-1970.html>
> * Burebista (1980) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/burebista-1980.html>
> * Balanta (1992) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/balanta-1992.html>
> * Lautarii (1971) - Emil Loteanu <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/lautarii-1971-emil-loteanu.html>
> * Baltagul (1969) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/baltagul-1969.html>
> * Astfalt Tango (1996) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/astfalt-tango-1996.html>
> * Asta seara dansam in familie (1972) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/asta-seara-dansam-in-familie-1972.html>
> * Asta e (2001) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/asta-e-2001.html>
> * Artista, Dolarii si Ardelenii (1978) <
http://cinemaromanesc..blogspot.com/2009/08/artista-dolarii-si-ardelenii-1978.html>
> * Apocalipsa dupa Cioran (1995) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/apocalipsa-dupa-cioran-1995.html>
> * Amintiri din copilarie (1964) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/amintiri-din-copilarie-1964.html>
> * Am fost 16 (1978) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/am-fost-16-1978.html>
> * Actorul si Salbaticii (1974) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/actorul-si-salbaticii-1974.html>
> * A 2-a cadere a Constantinopolului (1994) <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/2-cadere-constantinopolului-1994.html>
> * Veronica 1968 <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/veronica-1968.html>
> * Nea Marin Miliardar / Uncle Marin, the Billionaire... <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/nea-marin-miliardar-uncle-marin.html>
> * Nesfirsit - California Dreamin 2007 <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/nesfirsit-california-dreamin-2007.html>
> * S-au ales cele mai bune zece filme româneşti din t... <
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/08/s-au-ales-cele-mai-bune-zece-filme.html>
>

Material trimis de Dumitru Gavrila

 

*****     ******       ******

 

 

*POVESTEA UNUI TARAN
   
A fost odată un ţăran sărac şi cinstit, român. (El putea fi deopotrivă bulgar, bosniac, albanez, slovac, polonez sau ungur, importante fiind - în acest caz - sărăcia şi cinstea.. De altfel, în variante, legenda circulă şi în folclorul nou al amintitelor popoare).
Povestea taranului
În sătucul său natal, izolat de lume, se zvonise că undeva departe, peste nouă mări şi nouă ţări,s-ar fi aflat o baroneasă înstărită, cu dărnicie fără seamăn, care s-ar fi numit Uniunea Europeană. Şi zvonul nu era numai zvon, căci văzuse omul prin vecini, ba pe unul, ba pe altul, fălindu-se cu darurile acesteia.
Într-o bună zi şi-a luat toiagul şi a purces la drum. A bătut la poarta palatului şi i s-a deschis. Doamna cea mare l-a primit, l-a poftit să şadă, şi, fiindcă era peste măsură de ostenit, l-a îmbiat cu Coca-Cola şi gumă de mestecat. Ţăranul a gustat cu măsura din bucate şi nerăbdător, şi-a spus păsul:
"Mărită Doamnă Uniune, am auzit că faci daruri celor nevoiaşi.. Eu am acasă, pământ bun, ape limpezi, am şi păduri. Iarna însă-i cam lungă la mine în ţinut, aproape şapte-opt luni pe an. Ca să lucrez bine aş avea nevoie de o pereche de încălţări. Sunt desculţ şi mi-e frig. Doar atât îţi cer".
Doamna Uniune Europeană l-a măsurat din cap până în picioare şi a rămas cu privirea pironită la degetele acestuia, vineţii, înfrigurate, bătătorite şi prăfuite de drum. Apoi a glăsuit:
"Omule, eşti desculţ şi eu te înţeleg... Dar, tot ce-ţi pot oferi este o bască. Una nouă şi de calitate europeană - Armani.
Ţine de frig, de ploaie."
Omul a luat basca, a oftat dezamăgit, a mulţumit şi a făcut calea-ntoarsă spunându-şi:
"Totuşi e doamnă bună.  Putea să nu-mi dea nimic".
A trecut iarna şi din gerurile sale cumplite, omul a ieşit destul de bine, doar cu un deget degerat. Apoi vara istovindu-se, a purces iar pe lungul drum al Doamnei Uniuni, spunându-i păsul vechi:
"Sunt desculţ. O pereche de încălţări mi-ar prinde tare bine".
Doamna l-a privit cu înţelegere şi căldură, l-a ospătat cu Coca-Cola, oferindu-i iar o bască nou-nouţă, de firmă.....
"Dacă-i degeaba, merită s-o iau"  îşi spune la întoarcere ţăranul cel sărac şi cinstit.
Iarna a trecut cu chiu cu vai şi în afara altui deget de la picior, numai unul, degerat şi amputat de doctor, omul n-a avut de suferit.A urmat primavara, vara şi pe când frunzele s-au îngălbenit, ţăranul şi-a amintit de Doamna cea darnică, pornind iar spre ea, să-şi încerce norocul. Dinaintea acesteia şi-a băut cu poftă paharul de Coca-Cola, ba a mai cerut încă unul, căci începuse să-i placă, dar de întors s-a întors tot cu o basca.
Totuşi nu s-a dat bătut.. An după an a străbătut calea plin de speranţă, primind cu politeţe ştiutul dar. Până într-o iarnă, când zăpezile şi gerurile au fost mai amarnice ca niciodată. Prins cu treburile, picioarele i-au degerat şi doctorul a trebuit să i le amputeze, spre a-i salva viaţa.
Purtat pe braţe de vecini, omul a bătut la poarta Doamnei Uniuni care, iute, şi-a dat seama de trebuinţe, făcându-i cadou un cărucior de invalid, cu rotile, nou şi strălucitor, având douăzeci şi una de viteze şi telecomandă. Omul a mulţumit şi întorcându-se în satul său cu maşinăria cea arătoasa a stârnit mari invidii. De aici i s-a tras un necaz: într-o noapte a fost călcat de hoţi.. Aceştia nu găsiseră mare lucru, dar plecaseră acasă cu saci întregi de băşti. Oameni cu frică de Dumnezeu, îi lăsaseră, totuşi, căruciorul.
În prag de iarna, ţăranul s-a pomenit astfel fără nici o bască.
Aşezat comod în căruciorul său silenţios, a pornit iar cale de nouă munţi şi nouă ţări, s-a înfăţişat Doamnei Uniuni şi i-a spus:
"Mărită Doamnă, m-au călcat hoţii şi acum, la căderea zăpezii, sunt cu capul descoperit.
Fii bună şi dă-mi o bască, fiindcă ştiu că ai şi poţi".
Doamna l-a măsurat din cap până la brâu (acolo unde începea căruţul) şi gânditoare i-a spus:
"Bade dragă, eu te înţeleg. Dar, tot ce-ţi pot dărui acum este o pereche de încălţări. Apropo, aşa cum te văd, cred că nu poţi munci. Nu-mi vinzi mie pământul dumitale? Cu banii primiţi ai putea să-ţi cumperi cea mai bună bască".
Această legendă, ca orice bucăţică de folclor, are autor necunoscut.. Dar personajele, din păcate, le vedem în fiecare zi în jurul nostru...  

Material trimis de Dumitru Gavrila

 

 


 

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL