Valabile oricand!

Terapia naturala psiho-cauzala sau abordarea psihosomatica a bolii si vindecarii 

Boala  este o atentionare - ne semnaleaza ca ne manifestam dizarmonios. Nu este o pedeapsa, ci o consecinta

 a faptelor si atitudinilor noastre. Ne oglindeste defectele, ne reflecta erorile. Ne pune fata in fata cu noi insine. Ne indeamna sa ne sesizam neajunsurile si sa ne mobilizam pentru a le transforma in calitati corespondente. De
 exemplu, teama este o caricatura a prudentei, mania o distorsiune a pasiunii, lenea o degradare a calmului. Bola nu este un dusman, ci, paradoxal, cel mai bun prieten, caci are curajul sa ne spuna verde in fata ce, unde si cum gresim. De aceea, atitudinea de a o nega, de a o ignora ca efect al unui stil de viata dizarmonios este  contraproductiva. Aceasta atitudine poate avea ca rezultat camuflarea simtomelor si o falsa vindecare. Dusmanindu-ne boala, ne dusmanim pe noi, caci de multe ori in umbrele din noi se ascund energii puternice si profunde care asteapta sa fie manifestate plenar.

 Boala ne semnaleaza instrainarea de sine. Nu o putem vindeca decat daca ne reimprietenim cu noi insine.
 
Boala este rodul unor convingeri false adanc inradacinate in fiinta celui bolnav. Atat de adanc incat ajung sa ia forme materiale si sa se manifeste la nivelul corpului fizic. In medicina holistica acest fenomen este numit "somatizare". Esenta tratamentului consta in dobandirea luciditatii care permite descatusarea de aceste convingeri gresite, generatoare de atitudini si actiuni gresite. Insa,  dincolo de aspectul teoretic, lupta este personala, experienta individuala este singura eliberatoare. Nici o filozofie, nici o doctrina nu vor putea vreodata sa faca treaba pe care fiecare individ o are de facut pentru el.
 Armonia nu poate fi redobandita decat individual, prin informare si experienta directa, prin explorare si constientizare. Numai astfel procesul vindecarii devine o simpla chestiune de timp, cu singura conditie ca acest timp sa mai fie inca disponibil pentru persoana afectata (modificarile din planul fizic, deci leziunile morfologice, sa nu fie deosebit de severe, iar timpul necesar reversarii bolii sa nu fie mai mare decat poate duce pacientul).
 
Boala este consecinta unor rezonante distructive pe care cel bolnav le intretine avand falsa convingere ca este una cu ele. Acestea isi au originea in subsolul constintei, inaccesibil in mod obisnuit, dar perceptibil de catre oricine
  sub forma gandurilor si trairilor degradante. Acolo, in hrubele psihicului, mocnesc reprimate tendintele noastre ascunse, negate, condamnate, ostracizate, natura noastra primara pe care nu vrem sa o recunoastem din cauza prejudecatilor si a inhibitiilor rezultate din constrangerile sociale, familiale, religioase, politice, materiale, personale. Greseala esentiala pe care o comite cel susceptibil de boala este de a se confunda cu aceste manifestari psiho-mentale, de a se lasa cuprins cu totul de valtoarea lor, de a-si lasa claritatea constiintei inecata in mlastina. Multi oameni adopta trairi si ganduri precum "sunt terminat de nervi", "sunt verde de invidie", "mi-e frica de mor", "mi-e lene de pic" deoarece considera ca asa este firesc - precum in cazul copiilor care ii imita pe cei mari si invata ca trebuie sa fie suparati, agitati, crispati, frustrati, etc. Adoptate initial in mod superficial, tiparele comportamentale devin cu timpul  personalitatea omului adult si problema lui cea mai mare.

 Boala are ca substrat ignoranta. Un om bolnav isi este siesi strain. Aceasta instrainare poate avea grade variate si se poate referi la diferite aspecte ale fiintei umane. Cea mai severa instrainare va genera si boala cea mai severa (si cea mai
 greu vindecabila). In acest sens, psihozele si mai ales schizofrenia, sunt considerate in medicina naturala bolile
 cele mai grave, chiar daca ele nu se asociaza cu modificari vizibile la nivelul corpului fizic. Practic, aceasta fata nevazuta a existentei noastre numita viata interioara face in cele din urma diferenta dintre sanatate si boala, dintre fericire si mizerie, dintre bucuria prezentului si toate conditionarile noastre. Menirea remediilor naturale este aceea de a cataliza procesul de patrundere, lamurire si prefacere interioara, de a directiona efortul launtric, de a-i da coerenta si  focalizare. Este o iluzie sa consideram ca simpla administrare a unui remediu exterior sau a altuia poate elimina complet si permanent o anumita suferinta.

 Diferitele manifestari patologice sunt o expresie a armoniei universale, in particular a legii actiunii si reactiunii. Simplul fapt de a folosi niste plante, cristale, posturi, regimuri alimentare, nu ne anuleaza greselile si pornirile dizarmonioase. Desigur, unele procedee au efecte purificatoare profunde, la multiple niveluri, capabile sa aduca linistea si luciditatea necesare metamorfozarii launtrice. Efectele lor benefice sunt insa menite sa fie insotite intotdeauna de intelegerea trairilor inferioare care au generat boala. Acesta si este scopul final. O data ce obiceiurile noastre dizarmonioase sunt aduse in campul constintei, intelese si sublimate, toate formele de suferinta generate de acestea incep sa se topeasca de la sine. Pana sa  iti dai seama ce se intampla, suferinta va fi disparut cu totul. In momentul cand transformarea s-a produs, boala inceteaza.
 
 Abordarea psiho-somatica a vindecarii are ca premisa corelatia potrivit careia manifestarile in plan psiho-emotional determina manifestarile in plan energetic, care determina la randul lor manifestarile in plan fizic. Asadar, problemele psiho-emotionale, neglijate, negate, reprimate ori incorect tratate vor constitui germenii viitoarelor dezechilibre la nivel energetic si, mai apoi, declansatorii feluritelor afectiuni in plan fizic. Tratarea efectelor grosiere (bolile propriuzise), o deblocare energetica autentica si incursiunea cat se poate de serioasa si de constienta in tot ceea ce inseamna viata noastra interioara constituie premisele unei vindecari eficiente si durabile (chiar daca uneori lente).
  
 Manifestarile dizarmonioase in plan psiho-emotional sunt evidente imediat, dezechilibrele produse de acestea in
 plan energetic au o latenta medie de aparitie si pot fi recunoscute atunci cand in corp apar dereglari functionale (adica desi nu exista leziuni la nivelul unor organe, acestea incep sa nu-si mai indeplineasca toate functiile in
 mod corespunzator), in timp ce manifestarile corespondente in plan fizic au un timp mult mai lung de instalare, devenind evidente dupa nenumarate trairi dizarmonioase in plan psiho-emotional si dupa indelungi disfunctionalitati la nivelul unor organe si sisteme. In aceasta faza - de manifestare fizica - apar leziunile organice iar boala poate
 fi deja depistata sub aspectul prezentei sale materiale in corp.

 Terapia naturala autentica propune o abordare holistica, oferind solutii si remedii menite sa influenteze toate cele 3  planuri (psiho-emotional, energetic si fizic).

 
 
 Sa ne reamintim: fiecare pofta are o cauza

> Unora le este pofta de ciocolata, altora de ceva sarat.
> Oricare ar fi pofta ta, uneori este atat de puternica incat
> te face sa iesi din casa in miez de noapte si sa te duci la
> magazin sa-ti cumperi mancarea dupa care salivezi.
>
> Pofta de un anumit aliment este modul corpului prin care
> iti spune ca duce lipsa de vreo substanta din acea
> mancare.
> Si, de multe ori, ca sa-ti satisfaci intr-adevar pofta,
> trebuie sa mananci altceva decat crezi ca ai nevoie.
>
>
> Daca ti-e pofta de ciocolata  - ai nevoie de :
> magneziu - pe
> care il gasesti in nuci, seminte, legume, fructe.
>
>
> Daca ti-e pofta de ceva dulce - ai nevoie
> de:
> crom pe care il gasesti in brocoli, struguri,
> branza, fasole boabe, pui, ficat de vitel
>
> carbon pe care il gasesti in fructe proaspete
> fosfor pe care il gasesti in pui, vita, ficat,
> peste, oua, lactate, nuci, legume, fulgi
> tryptophan pe care il gasesti in branza, carne de
> miel, ficat, spanac, cartofi, stafide
>
>
> Daca ti-e pofta de paine, paine prajita - ai nevoie de:
> azot pe care il gasesti in mancaruri proteice:
> peste, carne, fasole boabe, nuci
>
>
> Daca ti-e pofta de grasimi (chipsuri), prajeli - ai nevoie de:
> calciu pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli,
> legume, susan, branza, nap
>
> Daca ti-e pofta de cafea sau ceai - ai
>  nevoie de:
> fosfor pe care il gasesti in pui, vita, ficat,
> peste, oua, lactate, nuci, legume, fulgi
> sulf pe care il gasesti in galbenusul de ou, ardei
> rosii, usturoi, ceapa, sare
> fier pe care il gasesti in peste, carne de pasare,
> fructe de mare, verdeata, cirese negre
>
>
> Daca ti-e pofta de alcool, pastile care sa te relaxeze - ai nevoie de:
> proteine pe care le gasesti in carne de pui, de
> porc, nuci, lactate, fructe de mare
> calciu pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli,
> legume, susan, branza, nap
>
> potasiu pe care il gasesti in masline negre,
> cartofi, spanac, verdeturi amare
>
> Daca ti-e pofta de gheata - ai nevoie de:
> Fier pe care il gasesti in peste, carne de pasare,
> fructe de mare, verdeata, cirese negre
>
>
> Daca ti-e pofta de mancare prajita
> - ai nevoie de :
> Carbon pe care il gasesti in fructe proaspete
>
> Daca ti-e pofta de bauturi acidulate - ai nevoie de :
> Calciu pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli,
> legume, susan, branza, nap
>
> Daca ti-e pofta de mancaruri sarate - ai nevoie de :
> Cloruri pe care le gasesti in peste, lapte de capra,
> sare de mare
>
>
> Daca ti-e pofta de mancaruri acide - ai nevoie de :
> Magneziu - pe care il gasesti in nuci, seminte,
> legume, fructe
>
> Daca ti-e pofta de lichide - ai nevoie de: apa trebuie sa bei circa
> 8-10 pahare de lichid pe zi
>
>
> Daca ti-e pofta de solide mai degraba decat lichide ai nevoie de apa.
> Corpul tau a fost deshidratat
>  pentru o perioada asa lunga de timp incat nu mai simte
> nevoie de apa.
> Trebuie sa bei cat mai multa apa posibil pentru a reveni la
> normal.
>
> Daca ti-e pofta de bauturi reci - ai nevoie de
>
> Mangan pe care il gasesti in alune, nuci, arahide,
> ananas, coacaz negru
>
> Daca ai anumite pofte in perioada premenstruala - ai nevoie de :
> Zinc pe care il gasesti in carne rosie, fructe de
> mare, radacinoase, salata, legume cu frunze
>
>
> Daca iti este mai mereu foame - ai nevoie de:
> silicon pe care il gasesti in nuci, seminte
> tirozina pe care o gasesti in suplimentele de
> vitamina C, portocale, verdeturi, legume si fructe rosii
>
> tryptophan pe care il gasesti in branza, carne de
> miel, ficat, spanac, cartofi, stafide
>
> Daca nu ai pofta de mancare - ai
>  nevoie de:
> vitamina B1 pe care il gasesti in fasole, nuci,
> seminte, ficat
> vitamina B3 pe care o gasesti in ton, carne de vita,
> pui, curcan, porc, legume, seminte
> cloruri pe care le gasesti in peste, lapte de capra,
> sare de mare
>
>
> Daca ti-e pofta de tutun - ai nevoie de:
> silicon pe care il gasesti in nuci, seminte;
> tirozina pe care o gasesti in suplimentele de
> vitamina C, portocale, verdeturi, legume si fructe
> rosii

Material trimis de Dna Simona Vaida

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL