Rubens la Gherla

România, la ora actualã, existã trei tablouri semnate de celebru pictor flamand Paul Peter Rubens. In timp ce primele douã se gãsesc la Muzeul Brukenthal din Sibiu, al treilea se aflã într-o bisericã catolicã dintr-un oras transilvãnean. Este vorba de tabloul “Coborârea lui Isus de pe Cruce”, aflat în Catedrala Armeanã din Gherla. Tabloul are o istorie tumultoasã. Napoleon, dupã jefuirea Romei, si-a insusit pânza, pe care a pierdut-o insã in mâinele piratilor englezi, care i-au dat-o regelui lor. Acesta i-a fãcut-o cadou impãratului austriac. Impãratul austriac Francisc I a cerut ajutor bãnesc armenilor din Ardeal. Drept recompensã, el a fost de acord sã le dea orice picturã din galeriile imperiale. Armenii au ales pânza lui Rubens. Aceasta a fost expusã in Catedrala Armeanã din Gherla, de unde a fost transportatã, in 1944, in Ungaria. In 1952 pictura a reintrat in posesia statului român, fiind adãpostita la Cluj. La cererea oficialã a orasului Gherla, la 22 decembrie 1999, pictura s-a reintors in Catedrala Armeanã din Gherla. Tabloul valoreazã în prezent 16 milioane dolari. - See more at: http://www.romaniapress.ro/rubens-la-gherla/#sthash.KlbIhEkg.YIMfelVR.dpuf

http://www.romaniapress.ro/rubens-la-gherla/ 
In România, la ora actualã, existã trei tablouri semnate de celebru pictor flamand Paul Peter Rubens. In timp ce primele douã se gãsesc la Muzeul Brukenthal din Sibiu, al treilea se aflã într-o bisericã catolicã dintr-un oras transilvãnean. Este vorba de tabloul “Coborârea lui Isus de pe Cruce”, aflat în Catedrala Armeanã din Gherla. 
Tabloul are o istorie tumultoasã. Napoleon, dupã jefuirea Romei, si-a insusit pânza, pe care a pierdut-o insã in mâinele piratilor englezi, care i-au dat-o regelui lor. Acesta i-a fãcut-o cadou impãratului austriac. 
Impãratul austriac Francisc I a cerut ajutor bãnesc armenilor din Ardeal. 
Drept recompensã, el a fost de acord sã le dea orice picturã din galeriile imperiale. Armenii au ales pânza lui Rubens. Aceasta a fost expusã in Catedrala Armeanã din Gherla, de unde a fost transportatã, in 1944, in Ungaria. 
In 1952 pictura a reintrat in posesia statului român, fiind adãpostita la Cluj. La cererea oficialã a orasului Gherla, la 22 decembrie 1999, pictura s-a reintors in Catedrala Armeanã din Gherla. 
Tabloul valoreazã în prezent 16 milioane dolari.

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL