Editorial APRILIE - Profesor Dr. Aurel ROMILA

                                       PARANOIC si PARANOID

     Nu toata lumea cunoaste diferenta  aceasta. Kraepelin si Bleuler au observat ca exista o deosebire intre bolile periodice care se remit fara defect (psihozele bipolare) si schizofrenie care se remite cu un defect pe viata. Medicatia actuala, prin tratamentul de spital si de intretinere a mitigat acest defect, fiind mai frecvent psihopatoid decit psihotic. Atit defectul paranoid cit si cel paranoiac au in comun  suspiciunea, tendinta la interpretari de persecutie cu razbunari persecutorii. Diferenta intre paranoid si paranoic consta in forta persoanei. Cei slabi sunt paranoizi cu reactii mai mult verbale (sau on line ), pe cind paranoiacii sunt tari  si au rectii de forta, sunt deci mai periculosi. Cum in prezent tratamentele nu se mai fac exclusiv in spital, exista posibilitatea de a disimula debutul procesual. Deaceia dupa ani de zile ne trezim cu un defect care nu e bine inteles. Mai mult, pacientii sunt adesea fara constiinta bolii (insight), nu admit tratamentul (non complianti) si se pun pe "dreptate', insulta, acuza, reclama. Primii vizati sunt cei mai apropiati dar si medicii.
      Asa ca schizofrenia are tablouri noi care cer tramente adaptate noi. Deaceea prevederea ca non compliantii sa iscaleasca acordul la internare e absurd.Trebuie pornit dela faptele de agresiune constatate de politie si institutul  medico-legal si de un aviz al psihiatrului terapeut. APLR discuta aceasta problema in sedintele lunare. Din pacate comisia ministerului e destul de inafara realitatii.
Clasicii socoteau diferenta astfel; paranoidul avea idei de persecutie si halucinatii auditive, pe cind paranoiacul doar delir fara halucinatii. In mod ciudat DSMul nu mai contine paranoia si nici nu mentioneaza aspectul actual al problemei.
     Cred ca ar fi utila o dezbatere. Asteptam comentariile si contributiile dvs.
                 

                                                                                 Prof.A.Romila

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL