Trăsăturile de personalitate dependenta

Laurenţiu Marius DRAGOMIR

Masterand anul I UEB

Specializarea: Psihodiagnoză cognitivă şi consiliere psihologică

www.lmdragomir.ro

 

 

Tulburarea de personalitate dependentă

 

Trăsăturile de personalitate reprezintă acele modele de gândire şi de relaţionare cu mediul social şi cu propria individualitate a subiectului[1].

Prin tulburări de personalitate definim acele trăsături inflexibile şi dezadaptative care provoacă fie perturbări în funcţionalitatea socio-profesională a individului, fie disconfort subiectului[2].

În ICD-10[3] tulburarea specifică de personalitate este descrisă ca fiind o perturbare severă în constituţia caracteriologică şi în tendinţele comportamentale ale individului, implicând de obicei mai multe arii ale personalităţii şi asociate aproape întotdeauna cu un considerabil dezechilibru personal şi social. Tulburarea de personalitate tinde să apară în copilăria tardivă sau în adolescenţă şi continuă să se manifeste în viaţa adultă. Din această cauză este improbabil ca diagnosticul de tulburare de personalitate să fie corect pentru un pacient care nu a împlinit încă 16 sau 17 ani.

În DSM-IV[4], tulburarea de personalitate este definită ca fiind un pattern durabil de experienţă internă şi de comportament care deviază considerabil de la cererile culturii individului, este pervaziv şi inflexibil, are debutul în adolescenţă sau precoce în perioada adultă, este stabil în cursul timpului şi duce la detresă sau deteriorare.

Personalitatea şi, implicit, tulburările de personalitate, reprezintă fundalul pe care se desfăşoară tragedia bolii psihice sau somatice şi în acest context perceperea ei de către specialist poate suferi distorsiuni caracteristice.

Fiind situate la limita normalitate – boală, fără a-şi putea defini un statut propriu, tulburările de personalitate pot fi uneori confundate cu boala psihică şi pot crea dificultăţi de diagnostic şi abordare.

Spre deosebire de schimbarea de personalitate care apare la vârsta adultă şi care poate avea drept cauze un stres prelungit, privaţiuni externe sau anumite boli, tulburarea de personalitate are debutul firav în copilărie şi nu are drept cauze tulburări mentale (deficienţe mentale) sau boli cerebrale, omul nu devine dependent pe parcursul vieţii, ci rămâne dependent, aceasta accentuându-se de obicei cu vârsta.

 

Clasificarea tulburărilor de personalitate a fost făcută în ICD-10 diferit de DSM-IV. Astfel, în DSM-IV, clasificarea se realizează pe baza împărţirii în trei mari grupe:

­ grupa A – tulburări de personalitate: paranoidă, schizoidă şi schizotipală. Ele au în comun excentricitatea şi bizareria.

­ grupa B – tulburări de personalitate: antisocială, borderline, histrionică şi narcisică. Au în comun aparenţa de teatralitate, extravaganţă şi emoţionalitate.

­ grupa C – tulburări de personalitate: evitantă, dependentă, obsesiv-compulsivă. Acestea au în comun prezenţa unui nivel destul de crescut de anxietate şi de frică.

ICD-10 clasifică tulburările de personalitate în clustere:

1) tulburări specifice de personalitate: paranoidă, schizoidă, disociată, emoţional-instabilă, histrionică, anankastă, anxioasă (evitantă) şi dependentă;

2) tulburări mixte de personalitate;

3) alte tulburări de personalitate;

4) tulburări de personalitate nespecificată.

 

Tulburarea de personalitate dependentă

Dependenţa este o stare particulară, caracterizată printr-o regresiune sau o imaturitate, de regulă emoţional-afectivă, a persoanei şi care duce la instalarea unui tip de com­portament subordonat altei persoane. Fenomenul apare frecvent în cursul stărilor de boală, de convalescenţă sau de handicap, ca o consecinţă a slăbirii Eului sau ca expresie a mecanismelor de apărare ale Eului, legate de teama de boală sau de o stare de anxietate difuză şi permanentă. Dependenţa este o stare de handicap afectiv şi intelectual pasager, care se remite odată cu stingerea evoluţiei procesului morbid sau a compensării stării de handicap[5].

Din punct de vedere psihanalitic acest gen de tulburare a personalităţii este asociat cu stadiul oral al dezvoltării psihismului, în sensul că, persoana cu acest gen de tulburare a parcurs în mod distorsionat acest moment trăit în primii ani ai existenţei.

K. Abraham explica geneza şi conturarea personalităţii dependente astfel: în existenţa sa, persoana dependentă are nevoie de o altă persoană care să-i poarte de grijă şi să-i ofere tot ceea ce are nevoie, în felul acesta fiind condamnată la inactivitate.

O. Fenichel spunea despre persoanele dependente că acestea acţionează ca şi cum „nişte mame ar putea fi găsite în toate relaţiile lor obiectuale”.

Tulburarea de personalitate dependentă se caracterizează prin stimă de sine redusă, neîncredere în posibilităţile proprii, nevoia excesivă de ocrotire şi îngrijire, incapacitatea de a lua decizii în probleme curente şi tendinţă continuă de a acorda altuia girul propriilor responsabilităţi[6].

Printre factorii favorizanţi se menţionează existenţa unei tulburări anxioase de separare la vârsta copilăriei sau o boală somatică îndelungată.

Tulburarea este mai prevalentă la femei decât la bărbaţi, cu o frecvenţă de 2,5 % din totalul cazurilor de tulburare de personalitate[7].

Debutul acestui tip de tulburare are loc la vârsta adultă tânără, ea nefiind sinonimă cu dependenţa întâlnită la mulţi copii şi mai ales la copiii unici. Este posibil ca aceasta confuzie să influenţeze şi datele de prevalenţă a tulburării dependente, care sunt atât de variate, chiar divergente[8].

 

Caracteristicile tulburării de personalitate dependente[9]

Persoana care suferă de o astfel de tulburare manifestă neîncredere faţă de propriile sale posibilităţi de a executa anumite acţiuni. Această neîncredere se poate extinde şi asupra propriilor opinii pe care cel în cauză nu şi le susţine, nu le argumentează şi nici nu se ghidează conform acestora.

Având o slabă stimă de sine şi încredere în sine, persoana trăieşte nu numai nevoia aprobării, ci şi pe cea a acceptării de către ceilalţi, mai ales când aceştia sunt oameni influenţi. Mai mult decât atât, individul prezintă o continuă căutare a suportului unei persoane investite (din punct de vedere moral, profesional, social) fără de care se simte ameninţat şi invalidat. Cel investit cu forţă şi influenta nu numai ca este căutat dar, odată găsit, este asaltat de către persoana eu tulburare dependentă spre a-i capacita atenţia, acceptarea şi sprijinul. Pentru a-şi atinge scopul, personalităţile dependente investesc timp şi energie considerabile, oferă dovezi de loialitate şi îşi pun la dispoziţie întreaga lor disponibilitate şi deplină fidelitate nu numai pentru a-şi dovedi ataşamentul faţă de cel investit, ci şi pentru că are nevoie ca alţii să-şi asume responsabilitatea problemelor şi acţiunilor pe care le întreprinde.

Persoana dependentă prezintă o chinuitoare nehotărâre, nu numai în privinţa unor decizii esenţiale, ci şi în probleme curente, uneori banale, cotidiene. Trebuie făcută precizarea că aici nu este vorba numai de prudenţă şi teamă de a nu greşi (manifestări întâlnite la obsesiv), ci de o incapacitate deliberativa per se, ca o trăsătură validă a personalităţii dependentului şi nu ca o consecinţă logică a altor trăsături.

Reducerea sau anularea iniţiativelor, nu este consecinţa energiei reduse sau a slabei motivaţii, ci a lipsei de încredere în abilităţile proprii şi în judecata proprie.

Pe lângă nevoia de ocrotire, persoanele care suferă de această tulburare, dezvoltă o puternică tendinţă de ataşare nu atât de persoana care prezintă opinii asemănătoare (întrucât el nu ţine la opiniile sale), ci de o persoană care să-i accepte ataşamentul. Astfel se explică faptul că dependentul este regăsit deseori ca pereche a diadei descrisă de clasici ca „folie à deux”, el fiind, evident, partenerul submisiv care preia sistemul delirant al pacientului princeps. Tot prin aviditatea de ataşament a dependentului se explică şi faptul că, atunci când relaţia sa submisivă (din diverse motive) nu mai poate continua, el căută stăruitor o altă persoană care să-i asigure nevoia de îngrijire şi suport.

Preocuparea de a nu fi abandonat de către cel faţă de care este ataşat poate conduce chiar la anxietate pentru că cel în cauză nu poate accepta ori suporta ideea că ar putea ajunge în situaţia de a-şi purta singur de grijă, de a decide şi acţiona din proprie iniţiativă. Prin această teamă de abandon se explică toleranţă dependentului faţă de comportamentul inadecvat, abuziv sau despotic al celui acreditat ca protector. Astfel, un soţ infidel, agresiv sau etilic este tolerat de către partenerul dependent, care îşi duce existenţa între concesie continuă şi resemnare fatalistă.

Odată obţinută siguranţa protecţiei, dependentul îşi limitează relaţiile sociale pe care nu le mai consideră necesare. Investiţia afectivă faţă de persoana protectoare este aşa de mare, încât disponibilităţile sale afectiv-relaţionale sunt epuizate.

Persoana cu tulburare dependentă de personalitate evită orice responsabilitate, acesta fiind motivul pentru care el refuză promovarea, avansarea, încredinţarea unei sarcini, a unei responsabilităţi, întrucât ştie că aceasta implică iniţiativă, decizie, deliberare, de care nu se simte în stare. Totuşi, el este capabil să îndeplinească rugămintea, recomandarea sau ordinul celui care poartă responsabilitatea acţiunii. Altfel spus, persoana dependentă este invalidată în privinţa iniţiativei şi deciziei, dar nu sub aspectul efectuării sau executării atribuţiilor sau ordinelor.

Foarte rar întâlnim tendinţa de a interpreta orice contrariere sau dezaprobare ca expresie a neîncrederii sau incapacitării sale. Aceasta se datorează faptului că persoana dependentă nu îşi exprimă opoziţia de teamă să nu-şi piardă acceptarea interlocutorului. Totuşi, observaţii negative „de principiu” sunt extrapolate şi univoc apreciate ca manifestare a lipsei de încredere în posibilităţile sale.

Diagnosticul de tulburare de personalitate dependentă trebuie pus cu prudenţă, în cazul acelor grupuri sociale, etnice sau rasiale care se disting prin trăsături de personalitate ilustrate prin pasivitate, printr-o redusă şi strict necesară activitate, politeţe, toleranţă, tendinţă la dependenţă. În astfel de situaţii, diagnosticul se atribuie aceluia care se abate de la normele culturale ale grupului.

Tulburarea de personalitate dependenta este rareori diagnosticată singular. Adesea se asociaza cu tulburare distimica, depresie si anxietate. Deasemenea este frecvent diagnosticata impreuna cu alte tulburari de personalitate ca borderline, histrionica si evitanta.

În ceea ce priveşte orientarea profesională a persoanei care suferă de tulburare de personalitate dependentă, aceasta se orientează către domenii şi profesii care nu impun iniţiativă şi decizii, partenerul conjugal jucând un rol esenţial în evoluţia socio-profesională a dependentului.

 

Criterii de diagnostic pentru tulburarea de personalitate dependentă[10]

Pentru încadrarea unui individ în această categorie de tulburare de personalitate, DSM-IV indică identificarea prezenţei a cinci (sau mai multe) criterii din următoarele:

(1) are dificultăţi în a lua decizii comune fără o cantitate excesivă de consilii şi reasigurări din partea altora;

(2) necesită ca alţii să-şi asume responsabilitatea pentru cele mai importante domenii ale vieţii lui;

(3) are dificultăţi în a-şi exprima dezacordul faţă de alţii din cauza fricii de a nu pierde suportul sau aprobarea. Nota: Nu implică frica reală de retribuţie;

(4) are dificultăţi în a iniţia proiecte ori a face ceva singur (din cauza lipsei de încredere în judecata sau capacităţile sale, mai curând decât din cauza lipsei de motivaţie sau de energie);

(5) merge foarte departe spre a obţine solicitudine şi suport de la alţii, până la punctul de a se oferi voluntar să facă lucruri care sunt neplăcute;

(6) se simte incomodat sau lipsit de ajutor când rămâne singur din cauza fricii exagerate de a nu fi în stare să aibă grijă de sine;

(7)caută urgent altă relaţie drept sursă de solicitudine şi suport când o relaţie strânsă se termină;

(8) este exagerat de preocupat de frica de a nu fi lăsat să aibă grija de sine.

 

Intervenţia în cazul tulburării de personalitate dependentă

În ceea ce priveşte abordarea indivizilor care suferă de tulburare de personalitate dependentă Lelord François [11] face câteva recomandări:

a) Să-i lăudăm mai mult iniţiativele decât izbânzile şi să îl ajutăm să banalizeze eşecurile.

b) Dacă ne cere sfatul, înainte de a-i răspunde, să îl cerem punctul de vedere. De obicei se află deja în posesia soluţiei, dar nu are exerciţiul de a o exprima.

c) Să îi cerem noi înşine sfatul, atunci când avem îndoieli şi slăbiciuni.

d) Să îl ajutăm să îşi multiplice activităţile.

e) Să îl facem să înţeleagă că sunt o serie de activităţi pe care le putem face fără el, dar aceasta nu înseamnă că îl respingem.

De asemenea este de nerecomandat:

a) Să luăm decizii în locul lui, chiar dacă ne-o cere. E rău să alergăm să-l ajutăm imediat ce se află într-un impas.

b) Să-i criticăm iniţiativele (chiar dacă sunt deficitare).

c) Să-l abandonăm cu desăvârşire ca să îl învăţăm, chipurile, „să se descurce singur”. (Nu va învăţa, va crede în schimb că îl subestimăm şi că nu îi înţelegem necazurile. Va suferi mai mult şi îşi va adânci convingerile nerealiste.)

d) Să-i îngăduim să plătească „preţul” dependenţei, să ne facă cadouri sau să îl punem la munci „murdare” etc.

e) Să le permitem să ne invadeze.

Dacă ne e patron: să îi fim mâna dreaptă şi să îi cerem mărirea de salariu.

Dacă ne e soţ/soţie: să învăţăm cum să facem faţă plictiselii de a lua numai noi deciziile importante.

Dacă ne e coleg: va avea tendinţa să ne invadeze dar îl putem trimite, frumos, înapoi la treburile lui.

În situaţiile în care trăsăturile tulburării dependente devin dezadaptative şi ocazionează o disfuncţie socio-profesională, tratamentul poate ameliora în mod semnificativ starea pacientului.

Personalităţile de tip dependent pot fi uşor integrate unor relaţii terapeutice şi respectă cu rigurozitate programul reabilitativ.

Abordarea terapeutică dă rezultate foarte bune prin psihoterapie individuală. Ulterior se poate face un antrenament al abilităţilor de relaţionare socială prin psihoterapie de grup.

Oricare ar fi abordarea psihoterapeutică trebuie avut în vedere faptul că personalităţile dependente prezintă o mare rezistenţă la schimbări generată de teama că vor fi abandonate. Se poate trece însă peste acest impediment prin înţelegere şi acceptare.

Indiferent de forma de psihoterapie abordată (individuală sau de grup), în vederea reuşitei acesteia, psihoterapeutul trebuie să aibă în vedere trei aspecte legate de lucrul cu personalităţile dependente[12]:

- conştientizarea şi clarificarea semnificaţiei relaţiilor de dependenţă;

- abţinerea de a încuraja pacientul să-şi modifice dinamica relaţiei sale în pofida caracterului patologic al acesteia, întrucât o întrerupere prematură sau intempestivă poate genera anxietate şi noncomplianţă la tratament;

- să acorde respect pentru sentimentele de ataşament ale pacientului indiferent de caracterul distorsionat al acestora.

Aceste sugestii se bazează pe faptul că s-a constatat că mulţi dintre pacienţii cu personalitate dependentă au crescut în familii în care părinţii le-au comunicat într-un fel sau altul ca independenţa este periculoasă şi au avut adesea mama supraprotective şi prea intruzive. Pacienţii cu personalitate dependentă au un istoric de recompense subtile pentru păstrarea loialităţii faţă de părinţi şi de respingere subtilă în cazul tentativelor de separare şi independenţă.

Trăsăturile de tip dependent se dezvoltă pe terenul vicierii ataşamentului, în sensul dificultăţilor de separare atât faţă de figurile parentale, cât şi faţă de imaginile internalizate ale acestora.

Comportamentul dependent poate fi şi un fel de a evita repetarea unor experienţe traumatice din trecut.

Personalităţile dependente nu sunt ostile şi nu pot întreţine o relaţie. Adesea, acestea au nevoie de un tratament de durată pentru a înţelege că sursa simptomelor este frica, care anulează pedeapsa, neatenţia cu sine şi abuzurile. În cea mai mare parte a timpului aceste persoane sunt depresive, şi, pentru a-şi uşura anxietatea şi stresul recurg la consumul de alcool şi urmează tratament medicamentos. Mai mult, aceste persoane sunt pasive, nu sunt capabile să se apere, le este frică să nu fie respinse şi se tem de pedeapsă. Dependentul - de o pasivitate extremă - este incapabil să decidă separarea de figurile parentale. Atunci când în relaţia cu partenerul de viaţă nu găseşte dragostea şi sprijinul dorit, personalitatea dependentă se „refugiază în sine”, trăind anxios şi fobie roluri existenţiale prezente sau trecute. Comorbiditatea cu tulburările Axei I este, în aceste condiţii, cel mai bine reprezentată prin tulburările de personalitate de cluster C.

Pe lângă intervenţia psihoterapeutică, se mai apelează şi la psihofarmacologie, aceasta având un rol adjuvant şi o utilizare situaţională, fiind justificată în cazurile în care pacientul dezvoltă anxietate, atacuri de panică sau depresie. În astfel de situaţii sunt indicate antidepresive cu acţiune serotoninergică.

Pe de altă parte, numeroase studii efectuate în ultimii ani au evidenţiat acţiunea Hydiphen-ului (Clomipraminei) în aria patologiei obsesivo-compulsive şi a crizelor de panică, aceste rezultate completând acţiunea sa antidepresivă. Cum toate aceste fenomene clinice sunt înscrise în textura tulburării dependente de personalitate, Hydiphen-ul poate fi recomandat cu prioritate sub o posologie de 25+25 mg. cu administrare vesperală.

În situaţiile în care fenomenologia clinică este dominată de anxietate se recomanda un neuroleptic sedativ (Levomepromazină tablete 25+25 mg. sau Tioridazin drajeuri 50 mg. vesperal) sau un antidepresiv care este în egală măsură anxiolitic şi sedativ: Herphonal (Trimipramină) în doze de 25+50 mg. pe zi[13].

 

Bibliografie selectivă:

***, Manualul de diagnostic şi statistică a tulburărilor mentale, ediţia a IV-a, Bucureşti, 2003.

Bonchis Elena, Drugaş Marius, Introducere în psihologia personalităţii, Editura Universităţii din Oradea, 2006.

Doron, Roland, Dicţionar de psihologie, Humanitas, Bucureşti, 2007.

Enăchescu Constantin, Tratat de psihopatologie, Polirom, Bucureşti, 2007.

Ionescu George, Tulburările personalităţii, Editura Asklepios, Bucuresti, 1997.

Lăzărescu Mircea, Tulburările de personalitate, Polirom, Iaşi, 2007.

Lelord, Francois, Cum să ne purtăm cu personalităţile dificile, Editura Trei, Bucureşti, 2003.

Tudose Florin, Psihopatologie şi orientări terapeutice în psihiatrie, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti, 2007.

Tudose Florin, Tudose Cătălina, Psihopatologie şi psihiatrie pentru psihologi, Editura Infomedica, Bucureşti, 2002.



[1] Tudose Florin, Tudose Cătălina, Psihopatologie şi psihiatrie pentru psihologi, Editura Infomedica, Bucureşti, 2002, p. 43.

[2] Ibidem.

[3] International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems.

[4] ***, Manualul de diagnostic şi statistică a tulburărilor mentale, ediţia a IV-a, Bucureşti, 2003, p. 685 (în continuare se va cita DSM-IV)

[5] Enăchescu Constantin, Tratat de psihopatologie, Polirom, Bucureşti, 2007, p. 177.

[6] Bonchiş Elena, Drugaş Marius, Introducere în psihologia personalităţii, Editura Universităţii din Oradea, 2006, p. 231.

[7] Tudose Florin, Psihopatologie şi orientări terapeutice în psihiatrie, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti, 2007, p. 139.

[8] Ionescu George, Tulburările personalităţii, Editura Asklepios, Bucureşti, 1997, p. 147.

[9] Bonchiş Elena, Drugaş Marius, op. cit., p. 231 – 233 şi Ionescu George, op. cit., p. 147 – 149.

[10] DSM-IV, p. 725.

[11] Lelord, François, Cum să ne purtăm cu personalităţile dificile, Editura Trei, Bucureşti, 2003, p. 197 – 205.

[12] Ionescu George, op. cit., p. 151.

[13] Ibidem.

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL