Editorial IULIE - Profesor Dr. Aurel ROMILA

                                                  Psihologia clinica


    In clinica psihologia a fost relativ neglijata, psihologul a facut ce a putut. A aplicat mai ales testele de inteligenta pentruca asa a fost clasic rolul psihologului sa desparta desteptul de liminar sau chiar de prost. Apoi destul de amatoristic au inceput si aplicarea testelor de personalitate ( Szondi-remember Ivana, Rorschach, MMPI si altele.)
    Pentru psihologia actuala orientarea s-a schimbat catre terapeutica, psihoterapie individuala si de grup. Asta presupune un masterat de 2 ani cu reluarea psihologiei generale, a psihopatologiei si apoi a conceptiilor terapeutice cu aplicatii practice.
    Afluenta de psihologi pune problema unei selectii deoarece nu oricine are talent pentru terapie. In plus terapia psihologica e doar un mijloc pentru un scop mai inalt de adaptare sociala care o numim resocializare. Desi vremurile sunt grele chiar pentru adoptarea normalului darmite pentru bolnavul mintal, totusi Aplr vrea sa readune comitetul de sprijin al parintilor din 1975 cit si noi sponsori ca sa repuna problema la nivel national. Desi tendinta la comoditate impinge noile generatii de psihiatri si psihologi catre scopuri inguste, comerciale, activitatea lor risca sa fie fara rezultate de adaptare si deci sa dezamageasca. Facultatea ecologica are reprezentante multe in tara si astfel avem o sansa noua de resocializare si in afara Bucuresiului. Scrieti la revista ce parere aveti.         

                                                                                                                           Prof.Romila

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL