Bombele din magazinele de ducliuri


http://www.evz.ro/detalii/stiri/laboratorul-de-chimie-din-magazinul-de-dulciuri-937569.html
EXCLUSIV EVZ. Bombele ascunse în magazinele de dulciuri
Autor: Gabriel Gachi
Daca descifrezi etichetele produselor pentru copii ti se pune un nod în gât. Cei mici înghit zahar cu polonicul. E o sinucidere în masa.

Ce ne-ai adus dulce?". Este prima întrebare cu care va întâmpina copiii în timp ce se încolacesc în jurul sacoselor, când ati ajuns acasa. În sezonul cald, un pusti de 7 ani poate topi lejer 100 de înghetate. Într-un an, prin stomacul sau trec sute de ciocolate, de croissante, mii de bomboane, rulade cu crema, napolitane glazurate si butoaie întregi de suc.
Uitati-va la copilul dvs. cât e de mic. Are 25 de kilograme. Stiti cât zahar îngurgiteaza într-un an? Aproape cât greutatea lui corporala. Daca nu v-ati lamurit, luati un sac de 25 kg de zahar, taiati- i sfoara cu un cutit si desartati- l pe gâtul copilului.

Raioanele de dulciuri din supermarket- uri te coplesesc. Tot ce va fura ochii e facut din sinteza. Magazinul de dulciuri e un laborator de chimie. Glucoza/dextroza înseamna de fapt sirop de porumb. E substanta fundamentala în industria alimentara, e o matrice ascunsa sub o mie de chipuri.
Tort proaspat care expira peste cinci luni
Sunt prajituri în supermarket a caror perioada de valabilitate te lasa cu gura cascata. Am vazut tort de cacao, ambalat în cutie de carton, care expira la mijlocul lui decembrie. Iar acum suntem în iulie. Eticheta este compozitionala, nu cantitativa. Doar specialistii stiu ca ingredientele sunt trecute în ordinea ponderii în aliment. Tot timpul zaharul va fi în frunte, dar nu veti primi decât foarte rar informatii despre cantitatea exacta.
Tortul cu cacao are 55,5% carbohidrati la suta de grame. "60% este faina, iar 40% sunt zaharuri simple cu absorbtie rapida: zaharoza, fructoza, dextroza. Sursa acestora este siropul de porumb", explica cercetatorul Gheorghe Mencinicopschi, rugat sa descifreze etichetele dulciurilor.
Tortul are 1 kg. 250 de grame sunt doar zaharuri simple. Sunt calorii goale care nu hranesc, ci golesc organismul de vitaminele B, de magneziu si crom. În ficat se tran sforma în grasimi. O parte se depoziteaza ca tesut adipos, colaceii de pe burta, iar o alta parte devine colesterol rau, care în 20-30 de ani duce spre ateroscleroza, adica spre infarct miocardic sau accidente cerebrale.
Cu analiza tortului de cacao ajungem la E-uri. Cu zecile: umectanti, sorbitol, agenti de reglare a aciditatii, emulgatori, conservanti, sorbat de potasiu. Apoi: crema grasa (28% din totalul produsului, adica tot zaharoza), margarina, arome artificiale si, în sfârsit, cacao. Conform etichetei, tortul are numai 5-6% cacao, adica foarte putin.
Analiza nutritionala te baga în sperieti. Densitatea energetica este foarte mare (peste 480 kcal/100 g), deci acest tort este o bomba calorica. Practic, daca un copil înghite 200 g din acest tort, nu va mai mânca nimic toata ziua. În schimb, aportul nutritiv este zero.
12 lingurite de zahar într-un pachet de biscuiti
Trecem la cremele de ciocolata tartinabile. Zaharul e pe primul loc, un borcan de 250 g are 40% zahar. Asta înseamna 100 g, adica, mai clar, 20 de lingurite de zahar. Luati un borcan gol si puneti în el zahar cu lingurita. Numarati de 20 de ori. Apoi dati-l copilului sa-l manânce gol. E acelasi lucru. Stiti ce mai contin cremele tartinabile? Margarina cât cuprinde. Iar continutul de cacao reprezinta doar 8%, informatie scrisa marunt-marunt pe eticheta. Deci, când luati din frigider o crema cu cacao, nu faceti decât sa ungeti copiilor pe pâine niste margarina cu zahar.
O categorie larga de dulciuri sunt biscuitii cu umplutura, unii mai pufosi, altii mai crocanti. Pe eticheta sunt desenate fructele din care e facuta crema, dar imaginea este mincinoasa. În acesti biscuiti nu exista nicio urma de fructe. Am analizat niste biscuiti cu zmeura, foarte raspânditi. Au 360 kcal/100 g, enorm din punct de vedere caloric, înlocuind un prânz cu mâncare adevarata. La acesti biscuiti, peste 50% din compozitie este zahar. Un singur pachet contine 60 g de zaharuri (sirop de porumb), adica 12 lingurite pe care un copil le rontaie în câteva minute.
Crema e facuta din suc concentrat, deci nu din fructe. Apoi urmeaza aditivii: acid citric (potenteaza efectul conservantilor si determina vioiciune, hiperactivitate), acid malic (un E foarte pacatos), carmin (colorant extras din insecte), agenti de afânare si alte E-uri.
Arome natural identice, adica artificiale
Croissant-ele, pe care copiii le îngurgiteaza mai ales la scoala pe post de pachetel, sunt ca bombele artizanale. Încap în buzunar si au efect devastator. Un singur croissant contine 30 de grame de zahar (6 lingurite). Un copil îl înfuleca în cel mult un minut. Un croissant are 380 kcal/100 g, manânci si faci ca racheta. E doar aluat si zahar, niciun aport nutritiv.
În aceasta fauna, ruladele cu crema sunt considerate printre cele mai sinistre dulciuri. Se vând în bucati de 500 g, iar 50% e numai zahar. Mai sunt si drajeurile, pe a caror etichete scrie "arome natural identice", adica un mod foarte complicat de-a spune ca, de fapt, sunt artificiale. Au E-uri si mult temutul colorant azoic, obtinut din sinteza chimica pura. Are culoare galbena si e un mare dusman al omului, toata literatura de specialitate imputându-i efectul can cerigen.
Mai exista si tot felul de prajiturele împachetate în staniol colorat. Se vând la 50 g, adica doua guri si-ai încheiat socoteala. Peste 50% din continut e zahar si au 440 kcal/100 g, adica tot "bombe calorice". Mai contin umectanti si pe o eticheta a aparut propilen-glicolul, nimic altceva decât substanta folosita ca antigel de masina. Chimie de înalt nivel. Pofta buna!
Sucurile: zahar cu polonicul
Jeleurile gumate fac ravagii printre copii. Pe pungi scrie ca sunt de cirese, de portocale, de ananas, de orice fel de fructe proaspete si gustoase vreti. Dar la ingrediente scrie foarte marunt ca aromele concentrate sunt obtinute din concentrat de morcov negru si ridiche. Nici pomeneala de-un fruct, gustul si aroma sunt obtinute chimic. 67% din jeleuri reprezinta zaharuri (vesnicul sirop de porumb). O treaba ingenioasa este ca E-urile sunt mentionate cu denumirile lor stiintifice, ca sa nu te prinzi.
Pentru un expert în alimentatie, sucurile sunt ca o migrena puternica. Cu mici exceptii, sucul e facut din apa, enorm de mult zahar, arome si coloranti artificiali. Pe eticheta unui racoritor la 2 l, productie interna, scrie 11 g zaharuri/100 ml. La doi litri intra un sfert de kil de zahar. E ca si cum ati umple un PET de la chiuveta si apoi turnati în el 50 de lingurite de zahar. Începeti si nu va mai opriti. Si apoi dati copiilor acea apa cu zahar s-o bea.
Am gasit 8 E-uri pe eticheta unei sticle de suc. Prea multe pentru o singura zeama. Si a aparut benzoatul, celebrul conservant care distruge drojdiile, interfereaza cu absorbtia vi ta minelor din organism si sensibilizeaza celulele intestinale. Benzoatul omoara tot în jur, chiar si organismul-gazda.
Toate sucurile contin zahar cât cuprinde. Dulcele în exces place mult papilelor gustative si creeaza dependenta. Dati-i unui copil sa înghita dulciuri si sa bea sucuri. Sau, mai simplu, bagati- i pe gât zahar cu polonicul, ca e acelasi lucru. Doua polonice dimineata, trei la prânz si trei seara. Si ultima informatie: diabetul face ravagii în România si se manifesta clinic abia dupa 10 ani de la instaurare, adica sta ascuns în trupul copiilor si adolescentilor. Copilul dv. cât dulce a mâncat azi?
SIROPUL DE PORUMB, O PUTERE MONDIALA
Interesele gigantilor din alimentatie sunt protejate
Siropul de porumb are o încarcare glicemica foarte mare, suprasolicita pancreasul, care secreta o cantitate foarte mare de insulina si se trece de la hiper- la hipoglicemie, adica iar ti-e pofta de dulce si, în câtiva ani, apare rezistenta la insulina, adica diabet de grad 2.
Asa se explica incidenta tot mai mare a diabetului în România. Siropul de porumb este cel mai dulce zahar natural din lume. Este foarte ieftin si nu cristalizeaza, deci e ideal pentru industria alimentara.
"Nutritional e un cosmar: deregleaza echilibrul foarte fin dintre foame si satietate, adica mareste apetitul si predispune la obezitate. În plus, glucoza din sirop glicolizeaza hemoglobina, o caramelizeaza si provoaca boli cardiovasculare", afirma Mencinicopschi.
Oamenii n-au acces la informatiile privind cantitatea substantelor active dintr-un produs. Acum sunt obligatorii doar etichetele compozitionale si mentionarea alergenilor. Eticheta nutritionala este facultativa. Este una dintre cele mai mari batalii pe care UE le are de purtat cu gigantii industriei alimentare.
EXPERIMENT
Sucul baut zilnic duce la boala
Un studiu autentic, nu inventat de presa, a fost realizat la începutul anului de catre nutritionistii americani. 29 de barbati sanatosi, cu vârste cuprinse între 20 si 50 de ani, au fost pusi sa bea câte doua doze de suc pe zi, timp de trei saptamâni. În total, au avut de baut 42 de doze de suc, mult sub "capacitatea de absorbtie" a unui copil mare amator de bauturi dulci.
Dupa numai trei saptamâni, s-a observat o crestere rapida a nivelului de zahar din sânge. Chiar consumul moderat al acestor bauturi cauzeaza schimbari ce pot fi periculoase pentru organism. Concluzia nutritionistilor a fost ca obiceiul de a consuma zilnic o doza de suc poate duce la boli ale inimii si diabet.
CIOCOLATA E DE FAPT MARGARINA
20 kg de zahar înghite un copil într-un an
Cât zahar manânca un copil într-un an, daca e scapat de parinti la dulciuri? Plecam de la premisa verificata în piata ca aproximativ 50% din continutul pro duselor dulci reprezinta diverse forme de zaharuri. Un copil de 7 ani poate mânca 100 de înghetate pe an (a 100 g fiecare), 70 de ciocolate (a câte 100 g), 100 napolitane (x 250 g), 70 de croissante (x 50 g), 100 de litri de suc (2 litri pe saptamâna), 20 de pungi cu jeleuri (x 100 g) si vreo 2 kg de prajituri cu crema. Cam 45 kg de dulciuri într-un an plus hectolitrul de suc. Transformat în zahar, asta înseamna 20 kg de glucide pure (vreo 54 g/zi).
"Pentru producatori, prioritatea este calitatea senzoriala, sa aiba aspect frumos, sa luceasca, sa aiba gust bun. Foarte putine produse sunt promovate pentru valoarea nutritionala", afirma Gheorghe Mencinicopschi.
Un singur exemplu, ciocolata comuna este de fapt margarina si zahar. Aportul de cacao este 10-12%. O ciocolata veritabila trebuie sa contina minim 70% cacao, unt de cacao, zahar si arome. Când o patratica de ciocolata vi se topeste în gura sa stiti ca, de fapt, ceea ce simtiti e margarina.
Cum trebuie întelese etichetele de pe dulciurile ambalate*


No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL