7 cărti - cele mai scumpe din lume


http://webcultura.ro/cele-mai-scumpe-carti-din-lume/
1. Codex Leicester, Leonardo da Vinci – 23,5 milioane de euro
Cea mai scumpă carte din lume se află în posesia lui Bill Gates. Este vorba despre celebrul Codex Leicester al lui Leonardo da Vinci, "o colecție de 18 documente duble, adică 36 de file scrise față-verso, realizată de către Leonardo da Vinci între anii 1506 și 1510″. Codexul, cea mai cunoscută lucrare a lui Leonardo, conține gândurile și teoriile sale despre lumea înconjurătoare, de la fosile la mișcarea aperi și la motivele pentru care luna strălucește.
În 1994 Bill Gates a cumpărat manuscrisul în cadrul unei licitații, transformându-l astfel în cea mai scumpă carte cumpărată vreodată. Și, pentru a sărbători evenimentul, Gates a scanat manuscrisul și l-a distribuit, ca screensaver, odată cu pachetul Microsoft Plus! al Windows 95.

2. Evanghelia după Sf. Cuthbert – 10,4 milioane de euro
Evanghelia după Sf. Cuthbert este o copie în latină a Evangheliei după Ioan. Volumul, de mărimea unei palme, a fost scris în secolul al VII-lea şi este cea mai veche carte din Europa păstrată intactă.
Cartea a fost descoperită în mormântul Sf. Cuthbert din Catedrala din Durham, în 1104, când acesta a fost deschis. În 2012, Biblioteca naţională a Marii Britanii a achiziționat-o cu echivalentul a 10,44 milioane de euro. Reprezetanţii bibliotecii spun că micuţul volum, de 9,6 cm lăţime şi 13,6 cm lungime, este una dintre cele mai importante cărţi din lume.

continuare

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL