Rana de abandon si masca dependentului



Preview

Rana de abandon si masca dependentului
Bine te regasesc!

Am revenit astazi cu informatii despre rana de abandon si masca aferenta acesteia - dependentul.


Dupa cum ti-am promis in e-mail-urile anterioare, iti voi trimite saptamanal (timp de 5 vineri) detalii despre cele 5 rani ale sufletului desprinse din invataturile lui Lise Bourbeau. Daca nu ai primit e-mail-ul despre rana de respingere si nedreptate, scrie-mi un reply la acest e-mail si ti le voi retrimite.

Rana traita in cazul unui abandon se situeaza de la inceput la nivelul lui  "a avea" si "a face", mai degraba decat la nivelul lui "a fi", cum este in cazul fugarului. Rana de abandon este traita in relatie cu parintele de sex opus.

Cum recunosti rana de abandon?


Daca suferi de rana de abandon nu te simti suficient de hranit(a) la nivel afectiv. Masca care apare este cea a dependentului.

Aceasta masca se caracterizeaza printr-un corp lipsit de tonus, alungit, subtire. Aparatul muscular este subdezvoltat si pare ca nu poate sustine corpul drept, ca si cum acesta ar avea nevoie de un suport.

Dependentul crede ca nu poate sa reuseasca nimic singur si ca are nevoie de altcineva pentru a-l ajuta.

Alte caracteristici fizice ale unei fiinte cu acest tip de rana sunt: ochii mari, tristi, spatele curbat, ca si cand coloana nu l-ar sustine in totalitate, anumite parti ale corpului pot fi moi, lasate (sani, fese, obraji, burta, scrot). Caracteristica cea mai vizibila este lipsa tonusului muscular – acest aspect ne ajuta sa il diferentiem de fugar.

Dintre cele cinci tipuri de caractere, dependentul este cel mai apt sa devina victima, la modul ca isi creeaza tot soiul de dificultati in viata, mai ales probleme de sanatate, pentru a atrage atentia.

Acest lucru raspunde nevoilor dependentului care crede ca nu are niciodata destul. Atunci cand vrea sa atraga atentia prin diverse mijloace, in realitate incearca sa se simta suficient de important pentru a primi ajutor. Crede ca, daca nu reuseste sa atraga atentia celuilalt, nu va putea conta pe acea persoana. Este o persoana care dramatizeaza mult lucrurile, cel mai mic incident putand lua proportii imense.

Cand un dependent face multe lucruri pentru cineva, o va face sperand sa obtina in schimb afectiune sau sa primeasca multumiri, sa se simta important.

Aceasta atitudine ii aduce insa, adeseori, dureri de spate, deoarece cara in spate responsabilitati care nu ii apartin.

Dependentul are obiceiul de a se agata fizic de persoana pe care o iubeste. Cea mai mare frica a dependentului este frica de singuratate.

Este pregatit sa faca orice manevre pentru a fi iubit, pentru a nu fi parasit. In cuplu, chiar si atunci cand apar situatii tensionate, dependentul prefera sa creada ca totul merge bine din teama de a nu fi abandonat(a).

Forma de ajutor de care are cea mai mare nevoie dependentul este sustinerea celorlalti. Emotia negativa cel mai intens traita de dependent este tristetea.

Temerile dependentului, cele care il impiedica sa comunice clar si sa-si exprime cererile sunt: teama de a plange sau de a fi considerat drept un copil mic, teama ca celalalt sa nu plece, ca celalalt sa nu fie de acord si sa ignore ceea ce s-a spus sau ce a cerut, teama de a i se spune nu, de a fi refuzat, de a nu fi sustinut asa cum se astepta, de a nu raspunde asteptarilor celorlalti.

Boli de care poate suferi dependentul: astmul, bronsitele, probleme cu pancreasul/suprarenalele, miopie, isterie, depresie, migrene, boli incurabile sau rare.

Cum poate fi vindecata rana de abandon?

Rana de abandon este pe cale sa se inchida cand te vei simti bine chiar daca esti singur(a) si cand vei cauta mai putin atentia celorlalti. Viata va deveni mai putin dramatica. Vei vrea tot mai mult sa incepi proiecte si, chiar daca nu vei avea sprijinul celorlalti, vei continua sa le sustii.

In spatele mastii dependentului se ascunde de fapt o persoana abila, care stie foarte bine sa isi exprime cererile; o persoana care stie ce vrea, tenace, perseverenta in cererile ei, care nu renunta cand este hotarata sa obtina ceva, care are talent actoricesc si stie sa atraga atentia celorlalti, vesela, sociabila, care inspira bucuria de a trai, care are capacitatea de a-i ajuta pe ceilalti, deoarece se intereseaza de ei si stie ce simt; are calitatea de a-si folosi talentele psihice cu un scop bun, atunci cand isi controleaza temerile; are adesea talente artistice; desi sociabil, are nevoie de momente de singuratate pentru a se regasi.

***
Inainte de a inchide acest e-mail, reflecteaza 2 minute si scrie-mi un raspuns la intrebarea:

Daca ai regasit rana de abandon si masca dependentului in cazul tau sau in cazul unei persoane apropiate tie, care ti se pare ca este cel mai mare dar care se ascunde in spatele acestei rani?

Abia astept sa-mi scrii raspunsul tau, mai ales pentru ca una dintre credintele mele este ca in spatele oricarei suferinte se ascunde un potential extraordinar, asa ca te provoc sa imi scrii despre acesta :)

Weekend linistit!

Alina
Fondatoarea  Evoluam  Impreuna
www.evoluamimpreuna.ro      
  


No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL