Dusmanii din umbra, care iti ofilesc frumusetea

    

Nu exista femeie urata, exista numai frumuseti neingrijite. Adevarat sau nu, aceasta maxima a fost rostita de multi. Atat de multi incat nu exista femeie care sa nu tina in poseta o oglinda, pusa acolo anume ca sa-i raspunda, din cand in cand, la intrebarea ajunsa proverbiala si care incepe cu: "oglinda, oglinjoara...?"

Nesomnul este opiumul frumusetii

Stie oricine ca, dupa o noapte alba, fata pare obosita, sub pleoapa de jos apar cearcane, pleoapa de sus da sa cada, ridurile se adancesc, obrajii sunt vlaguiti, iar tenul arata ca o rufa spalata, dar necalcata.

Retetele bazate pe creme dau sindromul de zugraveala, vibromasajul nu repara niciodata ce a stricat nesomnul, pudra nu vindeca cearcanele, iar contra pleoapelor cazute nu exista antidot la farmacie.

Pe scurt, ce face nesomnul nu drege nici cosmetica, nici medicatia, nici tratamentul medical sau cel babesc.

Singurul remediu sigur contra nesomnului este somnul. E bun somnul dupa nesomn, dar cel de dinaintea nesomnului este si mai bun. Ideal ar fi somnul in locul nesomnului, pentru ca prima conditie a frumusetei este odihna.

Excesul de soare strica

Soarele stimuleaza circulatia, iar razele ultraviolete dau pielii acea culoare pe care o invidiaza orice femeie cand vede cum intorc barbatii capul dupa alta, bronzata.

Excesul de raze, insa, nu-i face bine tenului. Tabacita de soare, pielea capata culoare, dar isi pierde supletea, devine "tinicheloasa", porii se largesc, apar riduri. Nici celulita nu te iarta.

Castigatoarele concursurilor de tipul "miss bronzata" se pomenesc imbatranite, te miri din ce, la nici 35 de ani. Abia atunci afla ele ca o asemenea evolutie este ireversibila.

Razele soarelui, benefice la inceput, devin daunatoare cand depasesc limitele. Din pacate, nu exista o regula care sa stabilleasca unde se situeaza acele limite. Ele difera de la om la om, de la corp la corp, de la ten la ten. Medicul poate stabili, de la caz la caz.

Ingrasatul si slabitul

Ca excesul de grasime dauneaza frumusetii nu se indoieste nimeni, dar nu toti stiu ca slabitul, care te face supla, nu te face si frumoasa.

Te bucuri, privind la cantar ca ai slabit, dar privind in oglinda observi riduri, obraji "lasati", pliuri pe gat. In plus, sanii au coborat, pe burta s-au ivit dungi orizontale, iar pe picioare a aparut nedorita celulita.

Fireste, cele de fata nu sunt pledoarie ca sa nu slabim. Sunt pledoarie sa nu ne ingrasam - daca n-am facut-o inca.

Gerul si canicula

Viata in natura te ajuta sa ai un ten sanatos. Dar, vai, natura te expune la temperaturi extreme. Frumoasele tenuri ale fetelor de fermier, atat de zglobii in adolescenta, devin aspre, patate, scortoase. Este opera gerului si a caniculei.

Solutia contra gerului e simpla: il infrunti cu un fular gros din lana, pus peste intreaga fata, un sal impletit de mana, un pulover cu guler inalt. Ajunge sa ramana liber atat cat sa respiram si sa vedem.

Contra caniculei, e si mai usor: te speli cu apa rece, ori de cat ori ai ocazia. Daca n-ai ocazia, aplici pe fata cateva straturi de tifon sau panza muiate in apa. Apa previne deshidraterea si tenul se pastreaza normal.

Sedentarismul

Ca sedentarismul este daunator sanatatii stie toata lumea. Insa frumusetea e atacata prin mijlloace aproape perverse: sedentarismul nu-ti schilodeste fata, iti schilodeste corpul intreg.

Oricat de atragator ar fi chipul tau, mersul intepenit, lipsa de suplete si, mai ales, ingrosarea picioarelor tip "elefant" strica totul.

Si cand te gadesti ca o simpla plimbare zilnica de o jumatate de ora previne atatea si pentru sanatate, si pentru frumusete! Dar atentie, ce e mult, strica: una e sa te plimbi ca sa te mentii in forma si alta e sa umbli teleleu, pana nu mai poti de oboseala.

Fumatul dauneaza grav frumusetii

La prima vedere, s-ar parea ca n-au legatura una cu alta. Dar fumul de tigara nu se duce numai la plamani. El te loveste unde nici nu te astepti.

De la fum ingalbenesc dintii, uneori chiar si degetele. Plamanii, obositi de atata fum, transmit oboseala intregului organism, inclusiv pielii, parului, muschilor fetei.

Statisticile medicale au demosntrat ca fumatorii incaruntesc inaintea celorlali, nicotina produce riduri, ingroasa vocea (glasul este si el un atribut al frumusetii), ingreuneaza respiratia.

Daca, totusi, oglinda iti spune ca o tigara buna in fata cafelei da un plus de sarm, inseamna ca nu exista regula fara exceptie. Poate de aceea un autor a afirmat ca tutunul dauneaza, dar tigara innobileaza. Fireste, din cand in cand si cat mai rar.


No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL