Editorial Mai 2011 - Profesor Dr. Aurel ROMILA


PSIHIATRIE SI FILOZOFIE

Acest editorial este probabil cel mai important din cate am scris pana acum pentru revista. Sper sa fie citit si poate chiar urmat de succesorii mei.

Exista parera ca filozofia trebuie stiuta dar nu e obligatorie pentru psihiatrie. Asta mi se pare o grava eroare in fomarea psihiatrului, deoarece, desi filozofia se invata deobicei tirziu, ea trebuie, pina la urma, sa preceada invatamintul psihiatriei, fiind, dupa parera mea, indispensabila pentru limbajul, logica si gramatica psihiatriei.

Asa ca, psihiatria nu se invata in sine ci constituie o sinteza intre psihiatrie + medicina + filozofie. Este o triada constitutiva.

Daca acest fapt e admis, mai departe se pune problema ca fiecare componenta sa fie bine insusita si aplicata. Aceasta este baza transcedentala a psihiatriei.

Urmeaza practica de fiecare zi, de zeci de ani, care presupune sa poti sa intocmesti o foaie de observatie (scrisa sau in cap).

Si, in final, sa posezi arta dignosticului (DSM) si maestria terapeuticei medicamentoase si psihoterapeutice.

Avem deci doua triade constitutive:

· psihiatrie + medicina + filozofie

· psihiatrie + foaie de observatie + dignostic si tratament

De aceea formarea psihiatrului n-are sfirsit si fiecare trebuie sa urce scara asta toata viata, bineinteles invatind si din esecuri, care sunt inevitabile. Escurile tin de suicid si de cronicizari plus ruperea contactelor cu o parte din pacienti din varii motive.

Psihiatria este grea si ramine o disciplina discreta, confidentiala. Nu este de prim plan sau de televizor. Psihiatrul nu e un actor ci, cel mult, este un regizor.

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL