O ambianţă stranie şi un avertisment
de Ion Vianu
Nu va fi liniște în România nici sub guvernarea USL.
Ar trebui să fii de o totală lipsă de sensibilitate să nu îți dai seama că atmosfera, în această ultimă săptămână care precede alegerile, este una dintre cele mai ciudate și mai neobișnuite pe care le-au trăit mult încercații români în ultimele decenii. O parte a populației, o majoritate, relativă poate, dar mai degrabă absolută, anticipează schimbarea ca pe un bine, un bine ciudat provenind din delăsare. Ceilalți se pregătesc de apocalipsă.
Comentatorii nu au obosit să analizeze, în ultimul timp, propaganda profesional de otrăvită pe care au revărsat-o asupra țării Antenele d-lui Voiculescu. Aș dori totuși să aduc o nuanță celor spuse: propaganda nu poate nimic fără contribuția realității. Și realitatea nu este blândă cu românii în acest sfârșit de legislatură. Dar nu este nici atât de rea pe cât ar fi putut să fie în conjunctura mondială actuală; orice s-ar spune, dacă măsurile severe luate în 2009 de guvernarea Băsescu-Boc nu ar fi fost realizate, este neîndoielnic că ne-ar fi fost azi mult mai rău.
Să ne situăm într-o retorică diferită de a răposatului Brucan, cât mai departe de aserțiunea că aici domină „stupid people“; este o explicație cu totul nesatisfăcătoare, prea facilă mai ales, ca și aceea de a arunca totul pe propaganda antibăsistă, oricât de eficace și abominabilă ar fi ea.
Altceva explică ambianța actuală și atmosfera de linșaj față de guvernarea Băsescu: o profundă oboseală morală a unor largi categorii de cetățeni, o voință de-a încredința puterea cui vrea să o culeagă de pe jos, de a-i lăsa să se descurce pe beneficiarii urnelor, cum vor putea ei. Din punct de vedere clinic, este o stare de depresiune gravă care a adus nația la limita de jos a capacității ei de-a lupta.
Optimismul afirmat de unii, perspectiva „mâinelui care cântă“, este chiar o gogoriță prea mare pentru a putea seduce. Oboseala joacă rolul primordial, voința de-a nu mai auzi zgomotul din jur, larma nesuferită a polemicilor, explozia demagogiilor, proliferarea minciunilor, a promisiunilor neonorabile... pe toate astea românii nu mai vor să le audă, chiar dacă ar ști că ar putea înlocui zgomotul luptei cu tăcerea cimitirelor. Concetățenilor noștri li se pare, și au dreptate, că răul nu mai poate fi evitat; dar gândesc: „cel puțin, dacă vom muri, să murim în liniște“. Altfel nu se poate explica cum o majoritate calificată de oameni responsabili și adulți consimte să se dea pe mâna unora care au făcut cu prisosință dovada necinstei și incapacității lor.
Lumea nu se înșală, cel puțin într-o privință: nu ne putem aștepta la un mai bine. Dar se înșală profund și grav în celălalt sens: nu va fi liniște în România nici sub guvernarea USL. Grupul care se pregătește să culeagă (nu să cucerească) puterea din România (care nu trebuie confundat cu toți cei care fac parte din partidele componente ale USL) este alcătuit din oameni needucați, zurbagii, cârcotași și procesomani, care deja nu se pot suferi și nici nu vor aștepta să iasă din beția victoriei pentru a începe să se sfâșie între ei într-un chip față de care polemicile Băsescu-Tăriceanu din 2005-2006 vor părea adevărate exerciții de curtenie. Suprimarea sau diminuarea rolului organismelor care cu greu au dobândit o oarecare independență, asigurând un anumit echilibru și un pic de justiție (ANI, CCR, CSA, DNA, Avocatul Poporului ș.c.l.) nu va diminua zgomotul și furia societății schiloade în care trăim. Mutatis mutandis, se aplică vorba lui Churchill: „Ați vrut să evitați războiul cu prețul dezonoarei; aveți dezonoarea și veți avea războiul“.
În anul 2000, când tandemul Iliescu-Năstase a preluat puterea, situația era incomparabil mai bună: constatând falimentul Iugoslaviei miloșeviste și haosul Rusiei elțîniene, sub moderatul regim Constantinescu, dar chiar înainte, România se angajase pe calea europeană. Regimul PSD se simțea obligat la o oarecare prudență. Nu mai este cazul, azi. Oligarhia care speră, justificat, să ia puterea, detestă Europa – câinele de pază al instituțiilor democratice. Această oligarhie, compusă din baroni locali și afaceriști de capitală, trage cu ochiul la exemplul Rusiei putiniene, care nu își bate capul cu instituții deranjante precum cele menționate, nici cu o justiție independentă. În anul 2000, bătea austrul, un vânt de Vest; în 2012, bate dinspre Răsărit crivățul strașnic care îmbujorează obrajii înroșiți ai bravilor noștri maladeți, promițându-le, după o alergare sănătoasă în sanie, un chef strașnic, după pofte. Față de Europa, deocamdată, fățărnicia este singura rețetă, în speranța că va fi posibilă, mai târziu, o monumentală tiflă.
Majorității electorale care se va pronunța pe 9 decembrie nu îi pasă de Europa; pentru ca banii europeni să fie absorbiți ar trebui multă agitație, or, omul nostru nu vrea decât liniște. Precum în Povestea unui om leneș a lui Creangă, alegătorul USL-ist preferă să fie dus la moarte decât să aibă bătăi de cap cu muiatul posmagilor.
Să fim decenți, să nu credem că această lamentabilă situație ar fi rodul cine știe cărui viciu genetic al neamului; doar o suferință nesfârșită, amintirea pierdută a unor vremuri mai bune, a putut zămisli această formă molâie a disperării. Istoria ne învață că am căzut și mai jos; și totuși, ne-am putut ridica, urma drumul și recupera mândria. //
Sursa: Editorial Revista 22.
No comments:
Post a Comment