16 conferinte despre trauma - Louis Crocq


16 conferinţe despre traumă

Louis Crocq

Ce este o traumă? Putem să o identificăm după ce a trecut şocul? Care sunt semnele ce ar trebui să ne alerteze în săptămânile şi lunile care urmează? Care este impactul asupra memoriei şi somnului? Ce trebuie ştiut despre tehnicile care permit depăşirea crizei, începând cu intervenţia imediată şi terminând cu terapiile de lungă durată?
Acelaşi eveniment poate fi o traumă pentru un individ, dar nu şi pentru un altul, în funcţie de diferenţele de personalitate, de nivelul de pregătire, de energia de care dispune individul pentru a face faţă traumelor şi de sprijinul acordat de anturaj în acel moment. Ţinând cont de aceste realităţi, autorul propune un tablou clinic al traumei în trei faze (imediată, postimediată şi amânată-cronică) şi demonstrează că trauma nu poate fi redusă la tulburarea de stres posttraumatic. El tratează particularităţile tabloului clinic în cazuri specifice, cum ar fi acela al copilului, al femeii care a fost victima unui viol şi al salvatorului expus unui eveniment potenţial traumatizant. În ceea ce priveşte domeniul terapeutic, acesta este explorat din perspectiva rezilienţei, a intervenţiei psihologice imediate, postimediate şi a tratamentului fazei cronice.

Louis Crocq este psihiatru în domeniul apărării naţionale, psihoterapeut specializat în nevrozele de război şi profesor de psihologie la Universitatea Paris-V. A scris peste 250 de lucrări de specialitate şi a publicat cinci cărţi în domeniul nevrozei traumatice şi nevrozelor de război observate la combatanţi şi în rândul populaţiei civile, al comportamentelor individuale şi colective în caz de catastrofe şi al stresului.

mai mult 
 

No comments:

HOME (*Revenire-Pagina la Zi)

MENU

EDITORIAL